Arama

Turks ve Caicos Adaları - Turks ve Caicos Adaları Tarihi

Güncelleme: 14 Mayıs 2009 Gösterim: 11.931 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Turks ve Caicos Adaları (Türk ve Kayık Adaları)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
British West Indies'de yer alan Turks ve Caicos Adaları, sekiz adadan oluşan bir devlet durumundadır. Batı Caicos, Providenciales, Kuzey Caicos, Orta Caicos, Doğu Caicos ve Güney Caicos, Caicos adalarını; Grand Turk ve Salt Cay de Turk adalarını oluşturuyor. Bu adalar, Jamaika'nın 1962'de bağımsızlığını ilân etmesinden sonra İngiltere'ye bağlı kalmayı seçti.
Turks ve Caicos Adaları - Turks ve Caicos Adaları Tarihi
Başkent: Cockburn Town
Resmi dil(ler): İngilizce
Hükümet:
Birleşik Krallık'a bağlı
- Kraliçe - II. Elizabeth
- Cumhurbaşkanı - Richard Tauwhare
- Başbakan - Michael Misick
Yüzölçümü
- Toplam 417 km²
Nüfus
- 2006 yılında 32,000
- Yoğunluk 61/km²
GSMH (Satın alma gücü paritesi)
- 128 Milyon Dolar tahmini
- Kişi başına 7300 $
Para birimi: Amerikan Doları (USD $)
Saat dilimi: UTC-5 (UTC)
İnternet alan adı: .tc
Telefon kodu: +1-649

Bayrağı
800pxflagoftheturksandc

Turks ve Caicos Adaları, Karayib Denizi'nde, Bahamalar'ın güneydoğu ucun­da, Dominik Cumhuriyeti'nin 145 km kadar kuzeyinde yer alır. Sekiz Turks Adası ile Caicos grubundaki altı ana adadan oluşan adaların toplam yüzölçümü 430
km²'dir.
Turks ve Caicos Adaları'nın sekizinde sü­rekli yerleşim vardır. Adaların halkının çoğu Afrikalı kölelerin torunlarıdır. Bu basık ve düz yüzeyli adalar mercan resifleriyle çevrili­dir. Adaların toprağı verimsizdir ve bölgede sık sık kasırgalar görülür. Dışarı satılan başlı­ca ürünler kerevit, kurutulmuş deniz salyan­gozu ve deniz salyangozu kabuğudur. Adalar­da bulunan ve bir zamanlar ekonominin temelini oluşturan tuz sanayisi, gelişmiş üre­tim yöntemlerini uygulamak için gerekli olan yatırımların yapılamaması nedeniyle son yıl­larda dünya pazarlarında rekabet olanağını yitirmiş ve gerilemiştir.
Avrupalılar'ın 1512'de keşfettiği bu adalara İspanyol kâşif Juan Ponce de León ilk kez gittiğinde adalarda yerleşim yoktu. 1678'de Bermuda'dan gelen İngiliz göçmenler yerleşe­ne kadar da adalarda kimse yaşamıyordu. İngiliz göçmenler burada bir tuz sanayisi kurdular. 1874'ten 1959'a kadar Jamaika ege­menliğinde kalan adalar 1962'de bir İngiliz sömürgesi oldu.
Sömürgenin başkenti Cockburn Town, Grand Turk Adası'nın üzerindedir. Bu adada ABD'nin iki askeri üssü de vardır.


Konum ve Coğrafya
Turks ve Caicos Adaları, Karayipler'de, Kuzey Atlas Okyanusunda yer alan adalar, Bahama'nın güneydoğusunda yer alırlar. Koordinatları; 21° 45' Kuzey enlemi, 71° 35' Batı boylamı. 389 km sahil şeridine sahiptir.
Tropikal iklime sahip olup, arazi yapısı alçak, düz kireçtaşları, büyük bataklıklar arazi yapısını oluşturlar.
38 adadan oluşur. Bunlardan sadece 8'inde yerleşim vardır. Toplam nüfusu 25.000'dir. Tüm hükümet binaları ve bakanlıklar Grand Turk adındaki adada bulunur. Yaşayanlarının yarıdan fazlasını Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nden bu adadaki turizm sektöründeki iş hacminin fazlalığından dolayı gelen insanlar oluşturmaktadır.


Genel Yapı
Grand Turk, adalar zincirinin idarî ve siyasî başkentidir. Bozulmamış uzun plajları ile meşhurudur. Bu ada ülkesine yapılan turizm endüstrisi yatırımlarının:
  • %40'ı Kanada'dan
  • %30'u ABD'den
  • %30'u Avrupa'dan gelmektedir.
Okur yazarlık oranı %98 olan ülkenin resmi dili İngilizce olup kişi başına düşen ortalama gelir 7.300 $.
Bayrağında sol üst köşesinde küçük bir Britanya bayrağı ve kaktüs vardır. Fese benzeyen bu kaktüs bir rivayate göre ülkenin adına da etkisi olduğu, fese benzediğinden dolayı ve fesi de Türkler kullandığı için bu adı aldığı ileri sürülür.


Ekonomi
Turks ve Caicos Adaları'nın 1999 verilerine göre, GSYMH'si 128 milyon dolar. İhracatı 4.7 milyon dolar olan adanın en büyük ihracat ortakları ABD ve İngiltere. Adanın ihracat ürünü ise ıstakoz. Adanın en büyük ithalat ortakları da yine ABD ve İngiltere. Bu iki ülkeden 50 milyon dolar civarında gıda,meşrubat,tütün, giysi, sanayi malları ve yapı malzemeleri ithal ediliyor.

Nüfus ve Demografik Bilgiler
Atlas Okyanusu'nda, Orta Amerika, Karayipler yakınlarında yer alan Turks ve Caicos Adaları, Birleşik Krallık'ın Deniz Aşrı Bölgelerinde yer alır.38 adadan oluşur. Bunlardan sadece 8'inde yerleşim vardır Adalar grubunun başkenti Cockburn Town'dır. Toplam yüzölçümü 430 kilometrekare olan adalarda nüfus ise 22 binin üzerinde. Ortalama yaşam süresinin 73.52 yıl olduğu adalarda yaşayanların büyük kısmı Afrika kökenlidir geri kalanı melez, Avrupalı ve Kuzey Amerikalıdır.


Turks ve Caicos (Türk ve Kayık Adaları) ismi nereden geliyor?
En çok söylenen görüş, bayraklarında bulunan kaktüsün fese benzemesi ve fesin de Batı kültüründe Türkleri hatırlatması ve bunun için bu adı aldığı şeklindedir. Ancak bir diğer fikir de şu şekildedir. Bu adalar 17. ve 18. yüzyıllarda Amerika kıtasından Avrupa kıtasına giden İspanyol gemilerine saldıran korsanların sığınaklarıydı. Türk denizcilerinin Akdeniz'deki korsanlıkları nedeniyle Batılılarca Türk isminin korsana eşdeğer olarak adlandırılmasıyla aslında korsan adaları olarak bilinen bu adalar, Türk adaları olarak anılmaya başlanıyor. Caicos ismi ise yerli Bahamalılar olan Lucayanların dilinden bir sözcük olan ve "adalar sırası" anlamına gelen "caya hico"'dan gelmektedir .

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Ocak 2012 / nünü Tarih
7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
2 Ağustos 2012 / BARIŞ Tarih
6 Temmuz 2011 / asla_asla_deme Tarih
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular