Arama

Potsdam Konferansı

Güncelleme: 2 Temmuz 2012 Gösterim: 4.393 Cevap: 2
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
17 Temmuz - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın Potsdam şehrinde yapılan konferansa verilen addır. 7 Mayıs 1945'te Almanya'nın teslim olmasından sonra, bundan önceki konferanslardan farklı olarak, savaşın nasıl bitirileceğini değil, barışın nasıl sağlanacağını konu alan Potsdam Konferansı, II. Dünya Savaşı'nın ve "Üç Büyüklerin" yaptıkları son büyük konferans oldu. Potsdam Konferansı'nda görüşülen konular şunlardır:
  1. Polonya Sorunu: Sovyetler Birliği, 16 Ağustos 1945'te Polonya ile yaptıkları bir antlaşma ile Polonya-SSCB sınırını Curzon Hattı olarak kabul ettirdiler.
  2. Almanya Sorunu:
    • Almanya'daki tüm Nazi kurumlarının ortadan kaldırılmasına,
    • Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği işgal bölgelerinde ayrı ayrı demokratik rejimlerin kurulmasına,
    • Alman savaş endüstrisinin barış ekonomisinin gereksinimlerine göre yapılandırılmasına,
    • Tamirat borcu için herhangi bir rakam tesbit edilmemesine,
    • Sovyetler Birliği'nin, ABD, Birleşik Krallık ve Fransız işgal bölgelerinden herhangi bir tamirat borcu talep etmemesine,
    • Barış ekonomisi için gerekli olmayan endüstriyel teçhizatın pek az bir kısmının Sovyetler Birliği'ne verilmesine,
    • Alman donanmasının büyük bölümünün tahrip edilmesine,
    • Savaş suçlularının yargılanmasına karar verildi
  3. Avusturya'nın Durumu: Avusturya ve başkenti Viyana, Almanya örneğinde olduğu gibi dört devlet arasında işgal bölgelerine ayrıldı.
  4. İtalya'nın Durumu: İtalya'nın 1943 yılından beri demokrasi yolunda gösterdiği gelişmeler dikkate alınarak bu ülkeye barış için öncelik verilmesi ve barış hükümlerinin mümkün olduğu kadar yumuşak tutulması fikri benimsendi. Sovyetler Birliği'nin, Akdeniz ve Kızıldeniz'de bulunan İtalyan sömürgelerinden pay istekleri yönündeki talepleri ise ciddiye alınmadı.
  5. Sovyet uydu devletleriyle barış: Bu uydu devletler, Sovyetler'in askerî işgali altına girmiş olan ve hükümetlerinde de komünistlerin egemen olduğu Romanya, Bulgaristan ve Macaristan idi. Sovyetler Birliği, barış yapılmadan önce, ABD ve Birleşik Krallığın bu ülkelerdeki hükümetleri tanımalarını istedi. Ancak, ABD ve Birleşik Krallık ilgili ülkelerle barış yapılmadıkça, böyle bir tanımayı ve dolayısıyla Sovyet teklifini kabul etmediler.
  6. İspanya'nın Durumu: İspanya savaşa katılmamakla birlikte Mihver devletleri ile işbirliği yaptığı için Birleşmiş Milletler'e alınmaması görüşü benimsendi.
  7. İran'ın Durumu: İran'ın derhal boşaltılmasına karar verildi
  8. Boğazların Durumu: Sovyetler Birliği, Türkiye'nin zayıf olması fikrinden hareketle serbest geçiş için gereken garantiyi sağlayamadığını, bu sebeple Boğazların Sovyetler Birliği ile Türkiye'nin ortak kontrolü altına konulmasının uygun olacağını ileri sürdü. Kısacası, Boğazlar'dan üs talep ettiler. ABD ile Birleşik Krallık ise Sovyetler'in Boğazlar'dan tam geçiş serbestisine taraftar idiler. Konu hakkında herhangi bir karar alınmadı ve her devletin görüşünü Türkiye'ye bildirmesi kararlaştırıldı.
  9. Tuna Nehri: Tuna Nehri üzerinde bulunan tüm ülkeler Sovyetler Birliği'nin askerî işgali altına girdiğinden, Tuna nehri fiilen Sovyet egemenliği ve kontrolü altına girmiş durumdaydı. Bu nedenle Tuna'da gidiş-geliş serbestisinin sağlanması ve statünün yeniden tespitine karar verildi.

Sponsorlu Bağlantılar

300px Bundesarchiv Bild 183 R675612C Potsdamer Konferenz2C Konferenztisch
Konferans'dan bir görüntü, Clement Attlee, Ernest Bevin, Vyacheslav Molotov, Joseph Stalin, William D. Leahy, James F. Byrnes, ve Harry S. Truman, Temmuz 1945



Vikipedi

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Potsdam Konferansı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

ABD, İngiltere ve SSCB arasında II. Dünya Savaşı boyunca yapılan bir dizi toplantının sonuncusu. Toplantıda esas olarak Almanya'nın geleceği tartışıldı. Berlin yakınlarındaki Potsdam'da Temmuz 1945'te toplanan konferansta ABD'yi Başkan Truman, İngiltere'yi önce Başbakan Churchill, daha sonra Başbakan Atlee, SSCB'yi Stalin temsil etti. Almanya'nın silâhsızlandırılması ve askerî gücünün azaltılması, Nazilerden arındırılması konularında anlaşmaya varıldı. Sovyetlerin doğuda ellerinde tuttukları Polonya topraklarına karşılık, Oder-Neisse ırmaklarının doğusunda kalan topraklar Polonya'ya bırakıldı. Alman Doğu Prusyası'nın kuzeyi Sovyetler Birliği'ne, güneyiyse Polonya'ya verildi. Bu bölgedeki Alman nüfusun batıya aktarılması kararlaştırıldı. Müttefiklerin tazminatlarını kendi işgal bölgelerinden aynı şekilde almaları, Sovyetler Birliği'ninse talebi olan 10 milyon doları elde edebilmek için diğer işgal bölgelerinden ek
tazminatlar alabilmesi karara bağlandı. Almanların eski uydu devletleriyle bir an önce barış imzalanmasını sağlamak için; ABD, İngiltere, Fransa, SSCB ve Çin dışişleri bakanlarından oluşan bir konsey kuruldu.
theMira
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Potsdam Konferansı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Potsdam Konferansı , II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın teslimiyetinden sonra 17 Temmuz 1945 - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'nin 26 kilometre güneybatısında bulunan Cecilienhof Sarayı'nda düzenlenen ve Churchill (Birleşik Krallık Başbakanı, Temmuz 1945'te İşçi Partisi'nin genel seçimi kazanmasından sonra Attlee), Truman (Amerika Birleşik Devletleri Devlet Başkanı) ve Stalin (Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri ve SSCB Halk Komiserleri Kurulu Başkanı) olmak üzere "Big Three" (Üç Büyük)'nin katıldığı konferans.
Konferansın başlıca konuları, Nazi Almanyası'nın işgal ettiği topraklarının geri alınması, Avusturya'nın Almanya'dan ayrılması, Almanya'nın "demokratikleştirilmesi", Almanya, Avusturya'nın yanı sıra Berlin, Viyana'nın bölünmesi, savaş suçlularının yargılanması, Oder-Neiße Hattı'nın Almanya ile Polonya'nın geçici sınırı olarak kabul edilmesi, Almanya dışında ikamet eden Almanların Almanya'ya geri gönderilmesi, hâlâ savaşa devam etmekte olan Japon İmparatorluğu'na karşı Potsdam Demeci'nin açıklanması idi.
In science we trust.

Benzer Konular

9 Şubat 2017 / ahmetseydi Tarih
1 Ağustos 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
26 Nisan 2009 / Misafir Taslak Konular
23 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış