Arama

Orangutan (Pongo)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 4.488 Cevap: 4
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
3 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Orangutan (Pongo), Primates (primatlar) takımının Hominidae (büyük insansı maymunlar) familyasına dahil olan bir cinstir ve şu iki türü içerir:
  • Pongo abelii (Sumatra orangutanı); Endonezya'nın Sumatra adasına özgü, daha ufak yapılı ve doğadaki sayısı çok daha az (doğada 7,000-7,500 birey) olan tür.
  • Pongo pygmaeus (Borneo orangutanı); Borneo adasına özgü, daha iri yapılı ve doğadaki sayısı daha çok (doğada yaklaşık 50,000 birey) olan tür.
Pongo (orangutan) cinsi, Hominidae familyasının Homininae ile birlikte iki alt familyasından biri olan Ponginae alt familyasını soyu tükenmiş iki cins olan Gigantopithecus ve Sivapithecus ile paylaşır. Günümüzde Borneo ve Sumatra'ya özgü olsalar da Cava, Vietnam ve Çin'de fosillerine rastlanmıştır.
"Orangutan" adının kökeni, Malezya ve Endonezya dillerine özgü olan ve "orman adamı" anlamına gelen "orang hutan" ifadesidir. Orangutan, Malezya'nın Sabah eyaletinin resmi simgesidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Uzun kolları ve kırmızımsı kahverengi kılları ile dikkat çeken orangutanlar, büyük insansı maymunların ağaçta en çok yaşayanıdır. Bu canlılar, zamanlarının neredeyse tamamını Borneo ve Sumatra'nın yağmur ormanlarındaki ağaçların üstünde geçirirler ve her gece ağaçlarda yeni yuvalar yaparlar. Erişkin erkeklerin boyu ortalama 1.4 metredir ve ağırlıkları ise 82 kilograma kadar çıkabilir.



vikipedi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
insanın en yakın akrabaları olan insansı maymunlardandır. Doğu Hint Adaları'ndan Borneo veSumatra'nın bataklık ormanlarında yaşar. Adı Malay dilinde "orman adamı" anlamına gelir.
Uzun kızılımsı tüylerle kaplı olan oranguta­nın (Pongo pygmaeus) gözleri küçük, ağzı geniştir. Yaşlı bir erkek 1,5 metreden daha uzun boylu olabilir. Yalnız daha iri yapısıyla değil, yanaklarındaki şişkinlikler ve gerdanın­dan sarkan hava kesesiyle de dişilerden kolay­lıkla ayırt edilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Orangutanlar yaşamlarını büyük ölçüde ağaçların tepesinde geçirir; sıçramaktan çok, uzun ve güçlü kollarından asılarak daldan dala geçerler. Yere indiklerinde genellikle el ve ayak parmaklarını yumup parmak eklem­lerinin dışına basarak yürürler. Orangutanlar yalnız ya da küçük aile grupları halinde yaşar. Dişiler tek bir yavru doğurur.
Orangutanların başlıca besin kaynağı yeni sürgünler, yapraklar ve meyvelerdir. Ağaçlarda dal parçalarından hazırladıkları düz bir yuvada uyur, aynı yuvayı günlerce kullanabilirler.
Orangutanlar ender bulunan hayvanlardır. Doğal yaşamı korumaya yönelik kurumlar orangutanları soyu tükenme tehlikesi göste­ren hayvanlar arasında saymaktadırlar. Sayı­larının azalmasının başlıca nedeni yaşadıkları ormanların yok edilmesi ve genç olanlarının hayvanat bahçeleri için toplanmasıdır.

MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #3
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
300px Pongo pygmaeus 28orangutang29

Pongo20pygmaeus
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
8 Haziran 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Orangutan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Maymunların insanımsımaymungiller familyasından, insana benzeyen bir memeli (Pongo pygmaeus). Sumatra, Borneo ve Cava'nın bataklık ormanlarında yaşar. Oldukça ürkektir. Boyu erkeklerde 150, dişilerde 110 cm., ağırlığı 125 kg. kadardır. Başı koni biçiminde, ağzı öne doğru çıkık, dudakları kalın, burnu basık, postu kızılkahverengi ve uzun kıllıdır. Kolları ayakta durduğunda yere değecek kadar uzundur. Çoğunlukla dört ayak üzerinde yürür. Ömrü 30 yıl kadardır. Ağaçlar üzerindeki yuvalarda tek başına ya da eşiyle yaşar. Genellikle meyvelerle beslenirse de taze sürgün, kuş yumurtası, böcek vs. de yer. Soyu azalmaktadır.
theMira
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
081222 whistling orangutan big
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

23 Şubat 2012 / Misafir kaya Soru-Cevap