Arama

Oklu Kirpi (Hystricidae)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 9.816 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Dikenlerle kaplı gövdesi nede­niyle kirpiye benzeyen, ama kirpilerle takım düzeyinde bile akraba olmayan oklukirpiler, bitkiyle beslenen kemirici memelilerdir. Yavaş hareket eder ve yalnız yaşamayı yeğlerler. Davranışları, bazı yapısal özellikleri ve yaşama ortamları bakı­mından ayırt edilen iki oklukirpi grubu var­dır. Bunlardan Eskidünya oklukirpileri yer­de, Yenidünya oklukirpileri ağaçta yaşamaya eğilimlidir.
Bazı oklukirpiler dikenler yerine, daha koyu renk kıllarla kaplıdır. Hem kıllar hem de dikenler dikleşebilir. Bu hayvanların di kenlerini ok gibi fırlattıkları inancı, büyük olasılıkla dikenlerinin en küçük dokunuşta bile kökünden kopmasına dayanır. Saldırıya geçen düşmanına doğru güçlü kuyruğunu savuran bir oklukirpi, yerinden kolayca ko­pan dikenlerini saldırganın yüzüne ve pençe­lerine kolayca saplayabilir. Yeni doğan yavru­ların dikenleri yumuşaktır.
Sponsorlu Bağlantılar
Oklukirpilerin başlıca besinlerini ağaç ka­bukları ve yapraklar oluşturur. Tropik bölge­lerde yaşayan bazı türler yam gibi yumrulu bitkileri yiyerek zarar verirler. Kanada'da yaşayanlar ise kabuklarını kemirdikleri ağaç­ların ölmelerine neden olur. Oklukirpiler oyuklarda, ağaç kovuklarında ve mağaralarda barınır.

200pxporcupinebiodome40ne5

En iri tür olan tepeli oklukirpinin (Hystrix cristata) uzunluğu 1 metre dolayındadır. Bu tür Avrupa'nın güneydoğusunda, Afrika'nın birçok yerinde ve Asya'nın güneyinde yaşar. Türkiye'nin Ege Bölgesi'yle, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin doğu kesimlerinde rast­lanan bayağı oklukirpi (Hystrix indica), Orta­doğu'dan Hindistan'a kadar uzanan bölgeye dağılmıştır. Kuzey Amerika oklukirpisi (Eret-hizon dorsatum) Yenidünya oklukirpilerinin en irisidir. Dikenleri öbür Yenidünya türle­rinde görüldüğü gibi ok ya da mızrak ucuna benzer biçimde çıkıntılıdır. Bu dikenler kaba kılların arasına dağılmıştır. Orta ve Güney Amerika'da yaşayan oklukirpilerin dikenleri kısa, kuyrukları kavrayıcıdır.

MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
porc epic crete

Sponsorlu Bağlantılar
Hystrixleucura

bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #3
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
93516 004 3F92E486
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Oklu Kirpi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kemirgenlerin oklukirpigiller familyasından, Eskidünya'da yaşayan bir memeli (Hystrix cristata). Boyu 50-60 cm., kuyruğu 16 cm.dir. Tıknaz ve kalın gövdelidir. Sırtında, uzunluğu 40 cm.yi bulabilen sert, kırçıl dikenler vardır. Toprağa kazdıkları yuvalarda yaşar, geceleri tek başlarına dolaşırlar. Kök ve meyve gibi bitki kısımlarıyla beslenirler. Etleri yenebilir. Oklukirpi, yaygın olan inancın aksine, sırtındaki dikenleri fırlatamaz.
theMira
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
3822 file porcupine Boulton
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

1 Ağustos 2009 / haktan Soru-Cevap
4 Mayıs 2016 / Tykhe Genel Galeri
19 Haziran 2013 / ThinkerBeLL Taslak Konular
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular