Arama

Önemli İcatlar - Paratoner

Güncelleme: 25 Kasım 2016 Gösterim: 6.512 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
26 Nisan 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Paratoner
teslastparathx9

Sponsorlu Bağlantılar
Paratoner
, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçtır.İki bulutun sürtüşmesi,çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması yapmaları sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir.Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın birşekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekir.Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur.Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gök yüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur.Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demirçubuktur.Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.


Tarihçesi
Elektrik yüklerinin artı ve eksi olarak belirlenip adlandırılmasını sağlayan Benjamin Franklin (1706 - 1790)'dir. Franklin, yaptığı çeşitli deneylerin sonucunda elektriğin belirli ortamlarda fazla veya eksik ölçülerde bulunabilen bir sıvı olduğu görüşüne vardı. Her ikisinde de elektrik eksikliği ya da fazlalığı bulunan cisimlerin birbirini ittiğini, birinde eksiklik diğerinde fazlalık olan cisimlerin ise birbirlerini çektiğini ileri sürdü. Fazlalığı artı elektrik, eksikliği ise eksi elektrik olarak adlandırıldı.
Leiden şişesiyle ilgili deneyleri de sürdüren Franklin, Leiden şişesinden boşalan elektriğin oluşturduğu çatırtılar ve kıvılcımlar ile fırtınalı havalardaki gök gürültüsü ve şimşek arasında bir ilişki olması gerektiğini düşündü ve 1752'de, fırtınalı bir havada uçurduğu bir uçurtma ile bir Leiden şişesini yüklemeyi başardı. Franklin'in bu deneyden pratik yararlar elde etme yönündeki girişimleri paratonerin bulunmasına giden yolu açtı. Bu nedenle, yıldırıma karşı bir korunma aracı olarak kullanılan ve toprağa bağlı bir metal çubuktan ibaret olan paratonerin gerçek yaratıcısı Franklin'dir. 1782 yılında Amerika'nın Philadelphia kentinde paratoner kullanan konut sayısı 400'ü geçiyordu.

Deneyi
Bir çiviyi kum yada toprak gibi bir yere saplayın. Karanlık bir odaya bu malzemeleri koyun. Şişirilmiş bir balonu yün bir giysiye iyice ve hızlı bir biçimde sürtün. Kuma saplanmış çiviye deydirmeden hafifçe yaklaştırın.
Çivi ile balon arasındaki kıvılcım küçük bir yıldırımdı.

BAKINIZ
Paratoner nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Kasım 2016 23:18
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Paratoner (Yıldırımlık)

Sponsorlu Bağlantılar
Yıldırım düşmesi sırasında oluşan yüksek akım şiddetinin zararlarını önlemeye yarayan araç.
Genellikle yapıların tepesine konan metal bir çubuk ya da çatıyı aralıklı olarak çevreleyen ve birbirlerine bir iletkenle bağlı küçük çubuklardan oluşur. Paratoner, en az bir iletkenle ve en az 1 m. derine topraklanır. Yıldırım düştüğünde topraklayıcı iletkenler akımı çubuklardan toprağa iletirler. Topraklayıcı iletkenler, keskin büklümler verilmeden, yapıya kelepçelerle tutturularak toprağa indirilir. Paratoneri ABD'li bilim adamı Benjamin Franklin bulmuştur (1752).


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
poyraz67 - avatarı
poyraz67
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #3
poyraz67 - avatarı
Ziyaretçi
Gökdelen, cami minaresi vb. birçok yüksek yapılarda paratonerler niçin bulunmaktadır?
Havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçlara yıldırımsavar paratoner denir. İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması yapmaları sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir. Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın birşekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapmaları gerekir. Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur. Yıldırımdan korunmak için binaların, camilerin ve evlerin gök yüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demirçubuktan ibarettir.
Paratonerlerin elektriği toprağa aktarması fizikte yük paylaşımı ile açıklanabilir. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
28 Kasım 2012 / evo Mühendislik Bilimleri
17 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
2 Haziran 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular