Arama

Karadeniz Teknik Üniversitesi - Fen Edebiyat Fakültesi

Güncelleme: 18 Eylül 2008 Gösterim: 12.576 Cevap: 5
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #1
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Fakülte tarihçesi

Sponsorlu Bağlantılar
Fakültemiz 1963 yılında Temel Bilimler Fakültesi olarak kurulmuştur. 1981 yılında kabul edilen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun geçici 28. maddesi tüm yükseköğretim kurumlarının yeniden düzenlenmesini öngördüğünden, 20 Temmuz 1982 tarihinde yayımlanan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve bunu tadil ederek kabul edilen 30 Mart 1983 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2809 sayılı kanunla Temel Bilimler Fakültesi adı Fen-Edebiyat Fakültesi olarak değişmiştir.

Eğitim-öğretim

Misyonumuz (lisans ve lisansüstü)

Eğitim-öğretim boyutunda misyonumuz Fen ve Sosyal alanlarda uluslar arası standartlarda çağdaş eğitim-öğretim yöntemleri uygulayarak, öğrencilerimizin Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda bilgi toplumunun ihtiyaç duyduğu bilgi ve deneyime sahip olarak çok yönlü bir biçimde gelişmelerini sağlamaktır. Araştırma faaliyetleri kapsamında ise ülkemiz ekonomisi için doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlayacak araştırma konuları başta olmak üzere bilimselliği evrensel olarak kabul edilen her alanda etkin araştırma faaliyetleri yürütmektir.

İdari ve mali yapı

Misyonumuz

İdari ve mali boyutta misyonumuzu
• Bina görünüm, alt yapı, güvenlik, temizlik ve kullanım sorunlarını çözmek
• Akademisyen ve idari personeline rahat bir çalışma ortamı hazırlamak
• Kaynaklarını birimlerin ihtiyaçlarına göre adil bir biçimde tahsis etmek
• İdari personeliyle uyumlu ve etkin bir biçimde çalışmak
• Daire başkanlıklarıyla etkin ve uyumlu bir biçimde çalışmak
• Yatırım planlarını hedeflerine göre gerçekleştirmek şeklinde özetlemekteyiz.

Bölümleri;
fizik
kimya
matematik
biyoloji
istatistik ve bilgisayar bilimleri
tarih
türk dili ve edebiyatı
batı dilleri ve edebiyatı
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #2
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Fizik Bölümü;

Sponsorlu Bağlantılar
Fizik Bölümü 1963 yılında kurulmuştur. Bölümümüzde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programına yönelik dersler yürütülmektedir. Üniversitemizin diğer bölümlerinde okutulan Fizik derslerini de bölümümüz vermektedir. Lisans programına yeni kayıt yaptıran öğrencilerimiz bir yıl İngilizce hazırlık okumaktadırlar. Program, öğrencilere fiziğin bütün dallarında temel bilgileri verecek şekilde hazırlanmıştır. Bunun yanında ilave bilgiler sağlamak için seçimlik dersler konmuştur. Bölümden belli bir derecenin üzerinde ağırlıklı not ortalaması ile mezun olan öğrenciler yüksek lisans ve doktora programına devam edebilirler. Lisansüstü programının amacı, orijinal ve yaratıcı araştırma gayreti içinde olacak bilim adamları yetiştirmektir. Lisansüstü programı, araştırma faaliyetlerinin önemli bir parçası olup uluslararası seviyede bilimsel yayınlar üretmeyi amaçlamaktadır. Katıhal Fiziği Araştırma Laboratuvarı’nda XRD, VSM, DTA, Kapalı Devre Kriyostat, Optik Mikroskop ve İnce Film Kaplama Üniteleri bulunmaktadır. Atom ve Molekül Fiziği Araştırma Laboratuvarı’nda ise X ve Gama Işını Spektrometresi bulunmaktadır.
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #3
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Kimya Bölümü;
Kimya Bölümü üniversitenin en eski bölümlerinden birisidir. Bölüm eğitime 1962 yılında başlamıştır. Şu anda 22 öğretim üyesi, altı öğretim görevlisi ve okutman ve 30 civarında lisansüstü eğitim yapan araştırma görevlisi ile eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Öğrencilerin yarıya yakını kız öğrencidir.
Bölümde beş alt bilimdalı mevcuttur: Analitik kimya, biyokimya, fizikokimya, inorganic kimya ve organic kimya. Bütün bu dallarda lisansüstü eğitim yüksek lisans ve doktora seviyesinde yürütülmektedir. Bölümde eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü laboratuarlar:

>> Genel Kimya Laboratuarı
>> Analitik Kimya Laboratuarı
>> Fizikokimya Laboratuarı
>> Anorganik Kimya Laboratuarı
>> Organik Kimya Laboratuarı
>> Endüstriyel Kimya Laboratuarı
>> Biyokimya Laboratuarı
>> Biyoanalitik Kimya Laboratuarı
>> Enstrümental Analiz Laboratuarı
temel araştırma arçlarının yanında araştırmaların yürütülmesi için FT-IR, UV-VIS, NMR, LC-MS/MS, HPLC, GC, ve GC-MS enstrümanları mevcuttur.
Bölümün Verdiği Derece:
Kimyager

Kabul Şartları:
Lise diploması ve Üniversite Giriş Sınavında yeteri puan alarak yerleştirilmiş olmak.

Eğitim ve Araştırma Hedefleri:
Bölüm beş alt bilim dalında (Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya, Organik Kimya) Bilgi ve deneyimi oluşturma hedefindedir. Sonuçta diploma hamili kimyager ünvanına kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşır.
Lisansüstü Seviyede Çalışma: Genel mezuniyet ortalaması iyi olan her mezun lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlara girebilir
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #4
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Matematik Bölümü
Matematik bölümü 2 Aralık 1963 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve 1971-1972 eğitim-öğretim yılında lisans öğretimi, 1973-1974 eğitim-öğretim yılından itibaren de yüksek lisans öğretimine başlamıştır.

Programın Amacı:
Matematik programı matematik ilke, yöntem ve sistemlerinin analizi, geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri ile bu ilke ve yöntemlerin bilimsel ve teknolojik alanlara uygulanması gibi konularda eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Matematik programında başlıca Analiz, Analitik Geometri, Fizik, Lineer Cebir, Soyut Matematik, Cebir ve Sayılar Teorisi, Diferensiyel Denklemler, Soyut Cebir, Geometri, Diferensiyel Geometri, Nümerik Analiz, Reel Analiz, Kompleks Fonksiyonlar Teorisi, Topoloji gibi temel dersler yanında Bilgisayar Bilimleri ile ilgili C++, Turbo C, Pascal gibi çeşitli programlama dilleri de verilmektedir.

Gereken Nitelikler:
Matematik alanında çalışmak isteyen bir öğrencinin üstün bir akademik yeteneğe, özellikle sayılarla akıl yürütme ve anabilim düşünme gücüne sahip olması, cebir ve geometriye ilgi duyması gerekmektedir.

Mezunların Kazandıkları Diploma ve Unvan:
Matematik Programından mezun olan kişiye “Matematikçi” ünvanı verilir.
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #5
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Biyoloji Bölümü

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 1974 yılında kurulmuştur.Bölümün ana hedefleri daha geniş anlamda biyoloji öğretmek ve araştırmalar gerçekleştirmektir. Bölümün lisans ve lisans üstü programları biyoloji alanında vasıflı biyologlar ve araştırmacı bilim adamları yetiştirmek amacı ile belirlenmiştir. Bölümdeki lisans programlarına başlamadan önce ilk yıl İngilizce Dil kursu alınması zorunludur.

Programların amaçları:
Öğrencileri biyolojik bilimler ve ilgili alanlar ile ilgili bilgi sahibi yapmak, biyolojik teknikleri kullanabilmeleri için öğrencilerin kabiliyetlerini geliştirmek, temel biyolojik problemlerin çözümü için sonuçların analiz edilmesi, mevcut bilginin yaratıcı bir biçimde kullanılabilmesi yönünde öğrencileri eğitmek yanında sosyal yönlerini geliştirmektir. Lisans eğitimi boyunca derslerle kuşatılmış öğrenciler aktif laboratuvar çalışmalarının, bilgisayar uygulamalarının ve yaz stajların tadını çıkarmaktadırlar. Lisans program mezunları en az 50 LES puanı ile Y. Lisans’a, 55 LES puanı ile de Doktora programına başvurabilirler. Lisans ortalaması 3,20 olan mezunlar, doğrudan doktora programına başvurabilirler. Lisansüstü programlar biyolojinin herhangi bir dalında yüksek lisans ve doktorayı sürdürebilecek biçimde tasarlanmıştır.

Bölüm çalışanlarının araştırma alanları biyolojik bilimlerde geniş bir yelpazeye dağılmıştır. Araştırma alanlarının uygulamaları genel biyoloji, zooloji, botanik, moleküler biyoloji, hidrobiyoloji ve ilgili yan dallarında gerçekleştirilmektedir. Bölüm hem eğitim ve hem de araştırma için kullanılmak üzere şu laboratuvarlara sahiptir:

Mikrobiyoloji Laboratuvarı
Moleküler Biyoloji Laboratuvarı
Bitki Fizyolojisi ve Biyokimya Laboratuvarı
Zooloji Laboratuvarı
Botanik Laboratuvarı
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #6
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü
Çağımızda bilgilerin toplanması ve işlenmesi teknolojinin ilerlemesinde önemli bir safhayı oluşturmaktadır. Bu işler için Bilgisayar ve İstatistik teknik ve yöntemlerinin bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bilgisayar teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler ve istatistik biliminin ortaya koyduğu yeni yöntemler artık bu bilimlerin kendi başlarına yeterli olmadıklarını başlı başına bir bilim alanı olarak birlikte ele alınmalarını gerektirmektedir.

Bu amaca hizmet etmek için Fen Edebiyat Fakültesi Bünyesinde 1993 yılında İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü kurulmuş ve 1994-1995 eğitim öğretim yılı Güz Yarıyılında öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Fen-Edebiyat Fakültesi, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri,
61080 Trabzon/TÜRKİYE
Tel: +90 462 377 40 37
Fax: +90 462 325 31 95
E-Mail: isbb(at)ktu.edu.tr



Tarih Bölümü
Tarih Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü’nde yer almaktadır. Bölümde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir. Lisans programını başarıyla tamamlayanlara Tarihçi unvanı taşıyan lisans diploması verilir. Lisansüstü programı yüksek lisanstan oluşmakta olup bölümün doktora programı bulunmamaktadır.

Bölümde eğitime başlayacak olan öğrenciler Türkiye genelinde yapılan öğrenci seçme sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre bölüme kayıt yaptırırlar.

Lisans programı 1. sınıfına her yıl ortalama 30-33 civarında öğrenci kayıt yaptırır. 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci kontenjanı 40 öğrenciye çıkarılmıştır. Dönem kaybına uğrayanlarla birlikte lisans programındaki toplam öğrenci sayısı yaklaşık 140 civarlarındadır. Yüksek lisans programında genelde 15 civarında öğrenci bulunur. Yüksek lisans yapanlardan bazıları aynı zamanda araştırma görevlisi olarak bölüme hizmet vermektedirler.

Dört yıllık Lisans eğitiminde verilen dersler zorunludur. Üç ve Dördüncü yıl öğrenciler seçmeli derslerden istediklerini alabilirler. Bölüm programı Genel Tarih şeklinde olmakla birlikte ağırlıklı olarak Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi öğretimi yapılmaktadır. Üç ve Dördüncü sınıflardaki seminer çalışmaları ve Bitirme Tezi Çalışması öğrencilerin seçtikleri alanlarda uzmanlaşmalarına yardımcı olmaktadır.

Bölüm mezunları kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda iş bulma imkânına sahiptirler.
Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, 61080 Trabzon/TÜRKİYE
Tel: +90 462 3773214
Fax: +90 462 325 3195
E-Mail: tarih@ktu.edu.tr
Karadeniz Teknik Üniversitesi

Benzer Konular

16 Eylül 2008 / Lavie Taslak Konular
18 Eylül 2008 / Lavie Taslak Konular
11 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Eğitim Bilimleri
5 Eylül 2008 / Bia Taslak Konular