Arama

Arboretum (Ağaç Parkı)

Güncelleme: 18 Şubat 2016 Gösterim: 2.991 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arboretum
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  ataturk_arberotum_1.jpg
Gösterim: 539
Boyut:  119.5 KB
Atatürk Arboretumu

Arboretum, esasen ağaçların ve diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir.
Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.
Yeryüzünde kuruluşları yüzyılların ötesine dayanan arboretumların fonksiyonları çok çeşitlilik gösterir. Bunlar; ilk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına otsu ve odunsu bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bunun yanında, dünyanın dört bir tarafındaki eksotik ve endemik bitkileri iklimin müsaade ettiği oranda bir araya toplayarak uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan insanlara tanıtmak ve bunların içinden süsleme değeri olanları seçme imkanı sağlamak, nesli kaybolma tehlikesi altında bulunanları koruma altına almak, yabancı orijinli türlerin ülkemize uygunluğu konusunda çalışmalar yapmak da arboretumların görevleri arasındadır.
Pinetum ise, kozalaklı ağaçların yetiştirilmesinde özelleşmiş arboretumdur.

Terim Bilgisi
Latince bir sözcük olup, "ağaç" anlamına gelen ve yine Latince olan "arbor" sözcüğünden türeyen "arboretum", "ağaçların büyüdüğü yer" demektir.
Arboretum için Türkçe'de bulunan karşılık, "Ağaç Parkı" olarak geçer.

Türkiye'de Arboretum
Türkiye'de ilk arboretumun kurcusu Hayrettin Karaca'dır ve kendi adını taşıyan arboretumu Yalova'da kurmuştur.

Ad:  karaca_arberatum_1.jpg
Gösterim: 440
Boyut:  57.0 KB
Karaca Arboretumu

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2016       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
ARBORETUM

Sponsorlu Bağlantılar
1. Genellikle yetişme koşullarını incelemek amacıyla değişik türlerden, çoğunlukla yabanıl ağaç, ağaççık ve çalıların deneysel yetiştirilmesine ayrılmış park ya da alan.
2. Bir bota nik bahçesinde ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış bölüm.
Arboretum, bütün örneklerin teker teker, yerli ve bilimsel adları ile hangi ülkeye ait oldukları etiketlerle belirtilmiş ağaç, ağaççık ve çalılardan oluşur. Arbo- retumun amacı bilimsel, eğitsel ve estetiktir. Arboretum bünyesindeki türler ya familyalarına, ya ekolojik koşullarına ya da coğrafi kökenlerine göre sınıflandırılırlar.
Arboretumlar halka açık ya da özel olabilir; genellikle yüksekokullara ya da üniversitelere bağlıdırlar. Günümüzde dünyanın en önemli arboretumu, İngiltere'de Londra yakınlarındaki Kew arboretumu- dur. 1759 yılında kurulan bu arboretum Kraliyet botanik bahçesinin bir bölümünü oluşturur ve 10 000 tür ve varyeteyi içerir. ABD’deki Harvard Arnold arboretu- munun da dünyada önemli bir yeri vardır (6 200 bitki). Fransa'da ilk kez bir ağaç koleksiyonu düşüncesini ortaya atan Pi- erre Belon'dur(XVI, yy.). Belon, 1558 yılında Uzakdoğu ülkelerine yaptığı bir gezi sonunda krala, meşe, mantarmeşesi, sakızağacı, keçiboynuzu ve çınar ağaçlarından oluşacak bir "iklime alıştırma planı" önermiştir. Daha sonraları, Duhamel de Monceau, 1720 yılında, Monceau parkında (Loiret) yabanıl ağaç ve ağaççıkların bir araya toplandığı bir iklime alıştırma bahçesi kurarak bilimsel amaçlı ilk arbo- retumu gerçekleştirdi. Bugün Fransa’da kamusal ya da özel otuz kadar arboretum vardır.
Türkiye'de ilk arboretumun kurulmasına, İÜ. Orman fakültesi'nin önerisi üzerine, 1949 yılında, İstanbul’da, Belgrat ormanı içinde 445 ha’lık bir alan üzerinde, Orman genel müdürlüğü tarafından başlandı. Bu arboretumun kuruluş amaçları; ekonomik ve bezeme değeri olan odunsu türlerin seçim olanağını elde etmek; yetiştirme bakımından ülkenin bölgesel ve yöresel doğal ekolojik koşullarına uyan türleri saptamak; koleksiyon yoluyla halkın kültür düzeyinin yükseltilmesinde burayı öğretici ve eğitici bir açık alan dersliği olarak kullanmak; yerine göre, arboretum alanlarında halka dinlenme olanakları sağlamak ve fakülte öğrencilerinin uygulamalı çalışmalarında yararlanmaktır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılında "Atatürk arboretumu” adını alan bu arboretumda kuruluş çalışmaları, halen devam etmektedir. Tür ve varyete sayısı 600 dolayındadır (yabancı 140, yerli 450).
Ayrıca, Orman idaresi'ne bağlı ormancılık, kavak ve hızlı gelişen orman ağaçları araştırma enstitülerince, 25 yıldan beri, çeşitli bölgelerde uygulamalı araştırmalar için populetum (kavaklık) eucalyptum (okaliptüslük) ve pinetumtar (çamlık) kurulmuştur. Buralarda kavak türleri ve klon- larının, okaliptüs ve çam türlerinin deneyleri yapılmakta, ülkemizde üretilmeleri için (tesis yetenekleri ve tesis liyakatleri bakımından) karşılaştırmalı, bilimsel sonuçlar alınmaya çalışılmaktadır.

Büyük Larousse


Benzer Konular

14 Aralık 2019 / virtuecat Botanik
31 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
17 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
5 Haziran 2014 / _EKSELANS_ Turizm