Arama

Oyuncağın Önemi ve Seçimi

Güncelleme: 1 Aralık 2008 Gösterim: 1.981 Cevap: 1
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
8 Ekim 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Oyuncağın Önemi ve Seçimi

Sponsorlu Bağlantılar
Eminizki daha bebeğiniz dünyaya gelmeden ona oyuncaklar bakmaya hatta almaya başladınız bile...
İlk bebeklik günlerinden, çocukluk dönemi sonuna kadar oyuncaklar çocuğumuzun dış dünya ile irtibatını, öğrenmeyi, paylaşmayı, eğlenmeyi, mutlu olmayı, beceri ve kişiliğinin gelişmesini sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Ebeveynlerin doğru oyuncak seçimi bu konuda daha doğru adımlar atılmasını sağlayacaktır.

Oyuncak seçimi ve oyuncak almak dışında aynı zamanda çocuklarınıza vakit ayırıp ara sıra onunla oynayıp, ona yol gösterip, becerilerinin ve kavramasının gelişmesine, paylaşımcı ve sosyal olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Tüm anne ve babalar hem yararlı olduklarını düşündükleri hem de hoşlarına gidip cazibesine kapıldıkları için bebekleri ve çocukları için bir çok oyuncak almaktadır. Fakat burada önemli olan oyuncağı alırken çocuğun yaşına, gelişimine ve getireceği faydalarını göz önünde bulundurup doğru oyuncağı seçmektir.
Unutmayın, çocuğumuzun gelişimi, becerilerinin artması, paylaşmayı öğrenmesi, kişilik gelişimi için oyuncak birinci derecede önem kazanmaktadır.


oyuncak banner

Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ;

Oyuncakların mutlaka çocuğun yaşına uygun olarak seçilmesi gerekir. Böylece ilk deneyimleri ve becerilerini kolayca ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmiş olurlar.
Oyuncak alırken mutlaka üretici firmasına güvendiğiniz ve üzerinde güvenlik açıklamaları bulunanları tercih edin.
Oyuncakları oluşturan parçalar veya bölümleri çocuğun yaşına uygun olarak tehlike içermeyecek nitelikte , kalitede veya güvenlikte olmalıdır. Örneğin bir bebek veya ilk yaşlarındaki bir çocuk küçük parçalardan oluşan ve yutabileceği veya ağzına sokabileceği oyuncaklar ile oynamamalıdır. Oyuncakların bebeğe veya çocuklara zarar vermeyecek yuvarlak, sivri ve keskin olmayan parçalardan oluşmasına özen gösterin.
Oyuncakların zehirsiz boya malzemeleri ile boyanmış olanlarını tercih edin.
Bebek yataklarına asılan oyuncaklara çok özen göstermeli ve bunların bebeğin üzerine düşmeyecek şekilde sağlam olarak monte edilmesine özen dikkat edilmeli ve iplerinin bebeğe zarar vermeyecek kadar kısa olmasına özen göstermelidir.
Bebeklere ve küçük çocuklara mümkünse metal veya sert plastik malzemelerden imal edilmiş oyuncaklar yerine herhangi bir şekilde kendilerine zarara vermeyecek malzemelerden yapılmış olanlarını almaya özen gösterin.
Pille çalışan oyuncaklarda ise içindeki kimyasalın dışına akmayacağı kaliteli pilleri kullanın ve özellikle oyuncağın pil koyma yerinin vidalı bir emniyetle kapatılmış olmasına dikkat edin. Ve sık, sık oyuncağı ve pilleri kontrol edin.
Oyuncakları sık, sık kontrol edin ve kırılmış ve parçalanmış olanları ayırın.
Son olarak ise oyuncakların muhafaza edildiği oyuncak kutumuz veya oyuncak dolabımızın güvenli ve doğru seçim olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun üzerine düşebilecek modüller ( çocuğunuz oyuncak almak için oyuncak dolaplarının veya modüllerinin üzerine bile çıkabilir veya bu modüller eğer yüksekse çocuğunuzun üzerine düşebilir ) veya oyuncakların düzensiz ve seçilemeyecek kadar üst üste atılmış olabileceği oyuncak kutuları veya dolapları tercih etmeyin. Oyuncakların muhafazası için çocuğunuzun onları muntazam, düzenli ve kullanışlı bir şekilde seçip alabileceği ve çocuğunuz için güvenli olabilecek modüller veya eşyalar kullanın.



HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Bebeklerinize Oyuncak Seçimi


Sponsorlu Bağlantılar
oyucak


0-6 ay arası: Ses, şekil ve renklere karşı duyarlıdır. Parlak renkli ve ses çıkaran oyuncaklar ilgisini çeker ve onu neşelendirir. Yatağın üstüne asılabilen, ses çıkaran renkli objeler ve çıngırak bu dönemin vazgeçilmez oyuncaklarıdır.

6-8 ay arası

Oturmaya, uzanıp yakalamaya ve yakaladığı şeyleri ağzına götürmeye başlar. En çok hoşlandıkları bir elinden diğerine geçirebileceği renkli halkalar, avuçlayabileceği plastik küpler, kemirebildiği kauçuk cisimler, yırtılmayan ve yıkanabilen bebek ve hayvanlardır.

9-12 ay arası

Tutunarak da olsa ayağa kalkabildiğinde eline geçen cisimleri yere atmaktan hoşlanır. Zıplayan, yere düşünce ses çıkaran oyuncakları, değişik büyüklükteki renkli topları, iç içe geçebilen kutuları sever. Tef, zil, davul, telefon, kapaklı kutular ilgisini çeker.

12-15 arası

Sonucu görmek için davranışlarda bulunur, deneyleriyle etrafındaki olayları ve cisimleri tanımaya çalışır. Oynamak isteyen yetişkinlere kolayca yaklaşır. Toplar, itilen veya ip ile çekilebilen tekerlekli oyuncaklar, tahta ve mukavva kutular, doldurulup boşaltılabilen ve sıralanabilen oyuncaklar, kurmalı ve hareketli cisimler ilgisini çeker. Yürümeye başladığında üstüne binip oturabileceği büyük hayvan türü oyuncakları, küçük sandık ve tabureleri sever.

15-18 ay arası

Eşyaları iterek, çekerek, sürükleyerek bir odadan diğerine taşımayı sever. Taklitçi dönemde olduğundan gerçek hayatta kullanılan eşyaların minyatürleriyle oynayabilir. Yukarıdaki oyuncaklara ilâveten ev ve işte kullanılan aletler, telefon, tencere, bebekler, otomobil, fincan takımları, oyuncak süpürge, askerler... ilgisini çeker. 2-4 küple kule yapmaya başlar. Resimli-müzikli kitapları sever.

18-24 ay

Su ve kum havuzu, kova, kürek, süzgeç, boş kutular, kitaplar, resimler, müzikli aletler, balonlar hoşlarına gider.

2 yaş

Gördüğü eşya­ları ellemek ve onlarla oynamak ister. Suyla oynamayı sever.Objeleri değişik şekillerde kullanabilir, bir nesneyi başka bir nesnenin yerine koyarak oynayabilir. Arabasına oturmaktansa onu itmeye heveslidir. Oyuncak bebekler ve malzemeleri, mutfak ve bahçe aletlerinin minyatürleri, basit müzik aletleri, pastel boya, oyun hamuru, kâğıtla oynamayı sever.




Benzer Konular

5 Temmuz 2013 / *TeoDora* Moda
18 Ağustos 2013 / Hi-LaL Meslekler
12 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
5 Kasım 2018 / Misafir Cevaplanmış