Arama

Ağrılı Adet Görme (Dismenore)

Güncelleme: 11 Kasım 2021 Gösterim: 14.704 Cevap: 4
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #1
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Ağrılı Adet Görme: Dismenore

Sponsorlu Bağlantılar

Tanım
Adet kanaması esnasında ya da hemen öncesinde kasıklarda ortaya çıkan rahatsızlık ve kramp tarzında ağrılara dismenore ya da menstrüel kramp adı verilir. Dismenore primer (1.cil) ve sekonder (2.cil) olmak üzere iki şekilde incelenir.

Primer (birincil) dismenore
Sıklıkla adet kanamasının başlangıcından sonraki ilk 1-2 yıl içinde ortaya çıkar ve kırklı yaşlara kadar sürebilir. Bazen kadınlarda ilk doğumdan sonra ağrılar hafifleyebilir. Ağrının nedeni rahimde ağrıya ve kasılmaya yol açan prostaglandin maddesinin yapımının artmasıdır.

Ağrı genellikle adet kanaması başlamadan 1-2 gün önce ortaya çıkar, adetin birinci gününde belirginleşir ve genellikle 2.günde sakinleşir. Ağrı karnın alt kısmında aralıklı gelen kramp şeklindedir. Ağrı bir bölgede toplanabileceği gibi sırta, bele, kasıklara ve vulvaya (idrar yapılan açıklık ve vajinal açıklık) da yayılabilir. Ağrıya bazen terleme, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, baygınlık, kabızlık gibi belirtiler eşlik edebilir.

Neden sancılı adet görülür?
Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan uterus (rahim) kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bu uterus kasılmalarının amacı uterus iç tabakasını atılarak yenilenmesi sırasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır. Kasılmalar esnasında uterusta bölgesel olarak prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır. Ağrıya yol açan bu prostaglandinlerin ya aşırı miktarda salgılanması ya da kadınlarda prostaglandinlere ağrı şeklinde aşırı duyarlılık oluştuğu kabul edilmektedir. Prostaglandin salgısı yumurtlama sonrasında oluşan bir olay olduğundan tipik olarak adet görmeden kısa süre önce başlayan adet bittikten sonra tümüyle kaybolan adet sancısı yumurtlama olduğuna dair belirtilerden biridir.

Sancılı adet görmenin nadir görülen nedenleri arasında serviks (rahim ağzı) girişi, kürtaj, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak daralmış olması ve buna bağlı olarak adet kanının "zorlukla atılması" ve spiral kullanımı yer alır.

Ne gibi belirtiler verir?
Dismenore karnın alt bölgelerinde kramp benzeri ağrılar ve rahatsızlıklardır. Bu eşlik eden diğer belirtiler; Sırt ağrısı, baş ağrısı, bulantı, bacakların iç yüzünde hassasiyet olabilir. Dismenore ile birlikte adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) de görülebilir ancak bu şart değildir. PMS genelde adet başlangıcından birkaç gün önce görülür. Dismenoreli kadınların yaklaşık %10-15'inde şikayetler normal günlük aktivitelerini kısıtlayacak kadar şiddetlidir.

Eğer ağrılar;
Normal zamanında gelen bir adet kanamasına eşlik etmiyorsa
Her zaman olduğundan çok daha şiddetli ise
2-3 günden daha uzun sürüyor ise
Her zaman olandan daha farklı ise
mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi gerekir.

Sekonder (ikincil) dismenore:
Seconder (ikincil) dismenorede (ağrılı adet görme) altta yatan bir patolojik (hastalık yapan) durum mevcuttur. Bir kaç örnek verecek olursak doğuştan olan kızlık zarının kapalı olması, bazı vajinal (hazneye ait) veya rahime ait anormallikler veya daha sonradan ortaya çıkan bazı hastakıklar gibi… Doğuştan olan problemler daha nadir olduğundan, sıklıkla daha genç yaşlarda ortaya çıkar.

Sekonder dismenore nedenleri nelerdir?
1-Endometriozis
2-Yumurtalık kistleri veya tümörleri
3-Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
4-Myomlar
5-Uterus polipleri
6-Rahim içi yapışıklıklar
7-Rahim içi araçlar
8-Rahim boynu darlıkları
9-Rahim tümörleri
10-İmperfore hymen (kızlık zarının adet görmeyecek şekilde tam kapalı olması)
11-Çift uterus veya uterusda septun bulunması
12-Enfeksiyonlar

Ne zaman jinekolojik değerlendirme gerekir?
Adet sancıları ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyorsa ve başka bir jinekolojik belirti yoksa jinekolojik muayene gerekli değildir. Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa ve/veya iş kaybına neden oluyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı etkili bir tedavi uygulanmalıdır.

Jinekolojik değerlendirmenin çok önemli bir amacı vardır. Endometriozis (rahim iç tabakasının normal dışı bölgelerde bulunması), kronik enfeksiyon, yapışıklıklar, yumurtalık kistleri, uterus myomları ve diğer bazı jinekolojik hastalıklar kendilerine özgü belirtiler dışında aynen adet sancısı gibi belirtiler de verebilirler. Yapılan jinekolojik muayene bu durumların varlığını ortaya çıkarır ve böyle durumlarda tedavi tamamen farklı olur.

Nasıl tanı konulur?
Tanıda öncelikle hastanın öyküsü önem kazanır. cevaplanması gereken bir takım sorular vardır. Bunlar:
Ağrının ne zaman olduğu
Ağrıyı geçirmek için ne yapıldığı
Eşlik eden başka bir şikayetin olup olmadığı
Doğum kontrol haplarının ağrıyı azaltıp azaltmadığı
Gün geçtikçe ağrının şiddetlenip şiddetlenmediği ve
Ağrılar nedeni ile aktivitenin bozulup bozulmadığıdır.

Ağrıların primer ya da altta yatan başka bir patolojiye bağlı olup olmadığını anlamak maksadıyla detaylı bir muayene yapılmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon ya da kist gibi bir patolojiyi ayırt etmek için kan ve idrar tetkikleri ile ultrason incelemesi çoğu zaman gerekli olmaktadır.

Primer dismenore tedavisi nasıl yapılır?
Dismenorenin (ağrılı adet görmenin) oluşmasını önlemek mümkün değildir. Ağrı doktorun size tavsiye edeceği ilaçları kullanarak hafifletilebilir. Yine;

Orta dereceli bölgesel sıcak uygulama iyi gelebilir. Bunun için sıcak banyo ya da ayaklara sıcak uygulama (sıcak bir havlu, termofor) önerilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sıcak uygulama direkt karına yapılmamalıdır; çünkü karın içerisinde herhangi bir iltihabı reaksiyon varsa bu karın zarına yayılabilir ve oldukça tehlikelidir.

Her zaman iyi beslenme ve bunun adet kanaması sırasındada sürdürülmesi ağrıyı azaltama da etkilidir. Eğer kişide adet kanamasından önce baş ağrısı, karında şişlik,...vb problemler oluyorsa adetten 1 hafta önce tuz kısıtlanmasına gidilebilir. Yine doğal idrar yaptırıcı olan maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi besinlerin bu dönemde alınması ödemi(vücutta su toplaması)ve ödemin neden olacağı rahatsızlığı giderir.

Yine diyette B vitamini ve Mg (magnezyum)'dan zengin besinlerin alınması bu dönemde oluşan rahatsızlıkları ve ağrıyı gidermede yardımcı olur.

B Vitamininden zengin yiyecekler:
Et, balık, karaciğer, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, diğer sebzeler...

Mg(magnezyum)'dan Zengin Yiyecekler:
Yağlı tohumlar(fındık, fıstık, susam...vb.), koyu yeşil yapraklı sebzeler, öğütülmemiş tahıllar(kepekli ekmek)

Ağrıyı gidermede kullanılan bir diğer yöntem düzenli egzersizdir. Kas tonüsünü güçlendirici egzersizler ve nefes egzersizleri dismeonoreyi kontrol eder. Menstrual problemleri önlemek ve kas tonusunu artırmak için yüzme önerilen bir egzersizdir. Bunun yanında kişinin ev ortamında yapacağı hafif egzersizlerde ağrıyı azaltmada yardımcıdır.

Masajda ağrıyı azaltmada etkili bir yöntemdir. Ağrıyan bölgenin altına yoğurma tarzında ritmik masaj uygulanırsa ağrının algılanması azaltılabilir.

Düzenli uyku,gerginliği azaltacağından ağrıyı kontrol etmede kullanılır.

Kişinin kadın olmaya ve adet görmeye ilişkin pozitif tavır takınmasında ağrıyı oluşturabilecek psikolojik etkenleri giderir.

Psikolojik faktörler primer (1.cil) dismenorenin nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yüzden cinsiyete ilişkin olumlu duyguların sergilenmesi ağrının azaltılması için önemlidir.

Sekonder dismenore tedavisi nasıldır?
Nedene yol açan hastalıklar gerekli tıbbi ve cerrahi tedavi ile düzeltilir ve tedavi sonunda ağrı azalır veya kaybolur.

Nasıl önlem alınmalıdır?
Dismenore alınacak bazı basit önlemler ile bir miktar engellenebilir. Örneğin adet kanaması öncesinde ve esnasında kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulması, karın bölgesine masaj yapılması, uzun süre ayakta durmaktan ya da yürüyüş yapmaktan kaçınılması şikayetler üzerinde olumlu etki yaratır. Aşırı yorgun, sinirli kişilerde adet sancısı daha fazla görülür. Bu nedenle kanama esnasında dinlenmek son derece önemlidir. Yine kabızlığı olanlar bu sancıları daha şiddetli yaşarlar. Lifli gıdaların bol tüketilmesi kabızlığı önler. Bol miktarda su içilmesi, sigaradan uzak durulması, fazla miktarda alkol tüketilmemesi gibi basit ve kısa süreli önlemler ile sancılı adet kanamaları biraz daha rahat geçirilebilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
15 Mayıs 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ağrılı Adet Görme (Dismenore)
Adet kanaması süresince ağrı hissedilmesine dismenore denmektedir. Yani sancılı âdet görme. Dismenore kadınların yarısından fazlasında az ya da çok görülmektedir. Aslında bu durum, kanamayı kontrol altında tutmak için ortaya çıkan rahim kasılmalarının ağrı olarak algılanmasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Adet sancısı, karnın alt kısımları ile kasıklarda hissedilir. Şiddetli bel ve baş ağrısı sancıyla birlikte sık görülen belirtilerdendir. Adet sancısı olan kadınlarda bulantı, kusma, kabızlık veya ishal, halsizlik gibi şikayetler de görülebilir.
Adet sancısı genellikle adet başlamadan önceki 24 saat içinde başlar. Ağrı, kısa süreli olarak şiddetini artırır, âdetin ilk günü daha şiddetlidir ve bu ağrı adet döneminin sonuna kadar giderek hafifler.
Ağrılı adet görme diye tabir ettiğimiz Dismenore'yi, alacağınız bazı önlemlerle bir miktar engelleyebilirsiniz. Adet döneminden önce ve adet dönemi süresince çay, kahve, kola gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Ağrılı bölgeye masaj yapılması da faydalıdır. Adet sancısının, aşırı yorgun ve sinirli kişilerde daha fazla görüldüğü bilinmelidir.
Bu nedenle, bu dönemde dinlenmeye özen göstermeli ve çok yorucu faaliyetlerden ve stresten uzak durulmalıdır.
Özellikle, kabızlık şikayeti olanların lifli gıdaları tüketmeleri, bol su almaları ve sigara ve alkolden uzak durmaları yararlı olacaktır.
Bazı durumlarda ilaç tedavisi de gerekebilir. Bunun için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışınız.


Sen sadece aynasin...
sade - avatarı
sade
VIP hazan
11 Haziran 2012       Mesaj #3
sade - avatarı
VIP hazan
Dismenore (Sancılı adet görme)
Kadınların yarısından fazlasında adet kanaması döneminde az veya çok ağrı olmaktadır. Bu adet sancısı, kanamanın normal sınırlarda kalmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkan rahim kasılmalarının ağrı olarak algılanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu tür bir ağrı kadının günlük yaşamını etkilemez ve basit ağrı gidericilerle kontrol altına alınabilir.

Yaklaşık 10 kadından birinde ise durum farklıdır: Adet kanamalarının başlamasıyla beraber ortaya çıkan ağrı oldukça şiddetlidir ve günlük yaşam olumsuz etkilenir. Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniklerine yapılan acil başvurularının yaklaşık %10'u adet sancısı nedeniyle olmaktadır.

Dismenore, yani ağrılı adet görme gerekli incelemeler sonrası etkili bir şekilde tedavi edilebilen ve bu nedenle kadının gereksiz yere katlandığı bir ağrıdır.

Adet kanamaları esnasında neden ağrı olur?


Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan rahim kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bu rahim kasılmalarının amacı rahim iç tabakasının atılarak yenilenmesi esnasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır.

Bu kasılmalar esnasında rahimde bölgesel olarak prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır. Ağrıya yol açan olayın bu prostaglandinlerin ya aşırı miktarda salgılanması veya kadında prostaglandinlere ağrı şeklinde bir aşırı duyarlılık cevabı oluşması olduğu kabul edilmektedir. Prostaglandin salgısı özellikle yumurtlamalı bir adet döngüsünde gerçekleşebildiğinden adet görmeden kısa süre önce başlayan ve kanama bittikten sonra tümüyle kaybolan adet sancısı bir önceki adet döngüsünde yumurtlama olduğunun en güvenilir belirtilerinden biridir.
RİA ("spiral") kadınların bir kısmında önceden var olmayan adet sancılarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Esasen RİA uygulamalarından sonra kadınların bir kısmının RİA'lsrını çıkarttırmak istemelereinin en önemli nedenlerinden biri budur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 11 Haziran 2012 18:11 Sebep: Sayfa düzeni.


Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
4 Nisan 2016       Mesaj #4
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Adet Sancısına Ne iyi Gelir?


Adet Ağrısına Doğal ve Bitkisel Çözümler

Peki adet ağrısı nasıl geçer, bu sancılardan kurtulmak mümkün müdür? Tüm bu çekilen şiddetli ağrıları belki tamamen ilaç kullanmadan geçirmek kolay değildir. Fakat bazı yöntemlerle ağrılar hafifletilebilir. En başta yürüyüş, spor yapmak ağrılarınızın hafiflemesine sebep olacaktır. Fakat tabii ki sadece adet döneminde yürüyüş değil, genel olarak tüm ay boyunca düzenli yürüyüş yapmalısınız. Ayrıca ayaklarınızı sıcak tutmak, vücudunuzu üşütmemek başlıca etkenlerdir. Mümkünse regl ağrınız olduğunda bir sıcak su torbası alıp sıcak suyu içine doldurup ayaklarınızın altına koyabilirsiniz. Ve tabii bazı bitkiler de ağrılarınızın, sancılarınızın geçmesine yardım edebilir.

Bu ağrılar için bitkisel çözümler mevcuttur. Birçok bitki ile size çok acı çektiren bu ağrılardan kurtulmanız mümkündür. Çeşitli bitki çaylarını karışım yaparak içebilirsiniz. Fakat bir bardak papatya çayı içmek ağrılarınızı hafifletecektir. Eğer çok şiddetli ağrınız oluyorsa henüz ağrılarınız başlamadan birkaç gün önce civanperçemi çayı içmenizi öneririz. Civanperçemi çiçek kısımlarını kaynayan suyun içine atıp demleyin. Çok geçmeden çayı fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Çünkü çok beklerseniz çayın tadı acı olmaya başlayabilir. Şifalı civanperçemi çayını sıcakken içine bal atıp tüketirseniz mutlaka faydasını göreceksiniz. Ayrıca soğan suyu ve safran bitkisinden elde edilen çayı tüketmeniz de şifa sağlayacaktır.

Tüm bu bitkileri karıştırarak da karışık bir bitki çayı elde edebilirsiniz. Karışık bitki çayı da ağrılarınızın kısa zamanda dinmesini sağlayacaktır. Bu bitkilerin karışımı aynı zamanda oldukça güçlü bir çay olacaktır. Eğer tüm bu bitkisel çözümler ağrılarınız için çözüm olmuyorsa ağrı kesici içip ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Peki Adet (Regl) Düzensizliği Nedir?
Regl düzensizliği de birçok kadının korkulu rüyasıdır. Düzensizlik sebebiyle ruhsal sıkıntılar, bunalımlar çekilir. Regl dönemi başlangıcı olması gerektiği halde başlamaması durumunda stres, sürekli gerginlik, hafif karın ağrıları, sancılar devam eder. Düzensizliklerin birçok nedeni olabilir. Başta günümüzün hastalığı stres, ilk nedendir. Bunun dışında gerginlik, kötü bir ruhsal dönemde olma, aşırı kilo alma veya bir anda aşırı kilo kaybı da düzensizlik nedenleri arasındadır. Uzun süren regl düzensizliği çekiyorsanız mutlaka bir doktora başvurunuz.




_prens_ - avatarı
_prens_
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2021       Mesaj #5
_prens_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Dismenore,adet döneminde gerçekleşen fizyolojik reaksiyonların ağrılı şekilde meydana gelmesi durumudur. Siklus kadınlar için ergenlik döneminde başlamakla birlikte toplamda 28 gün içerisinde tamamlanan bir döngüdür. Bu döngü içerisinde dismenore meydana geldiğinde bölgenin sıcak tutulması vazodilatasyon ile bölgede kan akımını artırıp rahatlama sağlayacaktır.Bölgeye masaj yapılması da bölgede rahatlamayı sağlayacaktır.Bir veya iki tablet bitter çikolata da ağrıların azalmasına sebep olacaktır.

Benzer Konular

10 Şubat 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam
6 Mart 2016 / ahmetseydi Taslak Konular