Arama

Kurumsal Olarak Evlilik

Güncelleme: 15 Ekim 2008 Gösterim: 2.306 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
EVLİLİK, kadın ile erkek arasında, yaşamlarımı birlikte sürdürmelerini sağlayan yasal ve toplumsal bir sözleşmedir. Evliliğin temel amacı bir aile kurmaktır. Evlilik geleneği dünyanın her yerinde görülmekle birlikte, eş seçimi, eş sayısı ve evlilik töreleri bakımından farklılıklar vardır. Bazı ülkelerde, örneğin İsrail'de yalnızca dinsel nikâh yeterli sayılır­ken; Türkiye'de ABD'de ve İngiltere'de, dinsel nikâh töreni ya da düğün yapılsa bile evliliğin yasal sayılabilmesi için resmi nikâh gereklidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Birçok batı ülkesinde erkeğin de kadının da yalnızca bir eşi olabilir. Buna monogami, yani tekeşlilik denir. Bazı ülkelerde ise poligami ye yani çokeşliliğe izin verilir, hatta bu tür evlilik yeğlenir. Afrika'nın birçok bölgesinde ve bazı Müslüman toplumlarda erkek birden fazla kadınla evlenebilir. Bazı tahminlere göre, bilinen toplumların yüzde 70 kadarında bu tür evliliğe izin verilmektedir. Bir kadının birden fazla erkekle evlenmesiyse ender görü­len bir olaydır.
Birçok toplumda anne, baba ve çocuklar ya da kız kardeşler ve erkek kardeşler gibi yakın akrabalar arasında evlenme (ensest) yasak­lanmıştır.

Birçok Afrika ve Asya ülkesinde damadın ailesi gelinin ailesine "başlık parası" olarak sığır ya da başka değerli mallar vermek zorundadır. Bazı Akdeniz ülkelerinde ise gelinin ailesi damada çeyiz olarak mal ba­ğışlar. "Başlık parası" uygulaması Türkiye' nin bazı yörelerinde günümüzde de sürdürül­mektedir.

İnsanlar yalnızca sanayileşmiş çağdaş top­lumlarda eşlerini seçmekte özgürdürler. Gene de bazen eş seçme özgürlüğü kökleşmiş gele­nekler, önyargılar ve ailelerin istekleriyle çatışır. Genelde gençler aşağı yukarı aynı yaşta olan, aynı dinsel kökenden gelen, ben­zer eğitim düzeyinde ve birbirine uygun mes­lek ve gelir gruplarından olan kişileri eş ola­rak seçerler.
Erkek ile kadın arasındaki haklar ve so­rumluluklar toplumun geleneklerine göre be­lirlenir. Bu yükümlülükler ve beklentiler za­manla değişebilir. Örneğin, eskiden ABD'de ve Avrupa ülkelerinde erkek eşinin geçimini sağlamak zorundayken ve kadının ev işleri­ni yapması, çocuklara bakması beklenirken, 1960'ların sonlarında canlanan Kadının Kur­tuluşu Hareketi'nin etkisiyle, evlilik ilişkisin­de görece bazı eşitlikler sağlandı.

Evlilik çocuklara da bazı haklar sağlar. Karı kocanın öz çocuklarının ya da evlat edindikleri çocukların miras hakkını da kap­sayan bazı hakları ve ayrıcalıkları vardır.Son yıllarda çağdaş toplumlarda boşanmak isteyen çiftlerin sayısı giderek artmakta, bunakarşılık evlenmeden birlikte yaşayanlar çoğalmaktadır. Buna evlilik öncesi bir uyum dene­mesi olarak bakanlar olduğu gibi, evlenmeyi hiç düşünmeden, birlikteliğin uyum içinde yü­rüdüğü sürece sürdürülmesi gerektiğini savu­nanlar da vardır.

Msxlabs & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

20 Ocak 2015 / Misafir Moda
2 Şubat 2010 / HipHopRocK Ekonomi
19 Ekim 2006 / Misafir Sanat
16 Mart 2009 / MaRCeLLCaT X-Sözlük