Arama

FKÖ - Filistin Kurtuluş Örgütü

Güncelleme: 29 Temmuz 2011 Gösterim: 4.157 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
FİLİSTİN KURTULUŞ ÖRGÜTÜ, Filistin ulusal varlığını sürdürmek, bu topraklarda demokratik, laik ve ulusal bir Filistin devleti kurmak amacıyla kurulmuş çeşitli siyasal ve askeri kuruluşların tümünün oluşturduğu bir örgüttür. 1948'de Filistinli Araplar'ın toprak­ları üzerinde İsrail Devleti'nin şiddet yoluyla kurulması bir direniş hareketinin doğmasına yol açtı. Yurtlarında kalan ya da komşu Arap ülkelerine göç eden Filistinliler'ce çeşitli siya­sal ve askeri direniş örgütleri kuruldu. Ama bu örgütlerin hiçbiri öbür ülkeler ve ulus­lararası kuruluşlarca Filistinliler'in sözcüsü olarak kabul edilmiyor; bu görevi komşu Arap ülkeleri yürütüyordu.
1960'lara gelindiğinde Arap ülkeleri arasın­da baş gösteren anlaşmazlıklar Filistin'in kur­tuluşu için savaşacak ve sorumluluk üstlene­cek bir örgüt kurma düşüncesini yarattı. Gerçekleştirilen çeşitli toplantı ve çalışmala­rın sonunda 28 Mayıs 1964'te toplanan Filistin Ulusal Kongresi, Filistin Kurtuluş Örgütü' nün kurulması kararını aldı ve başkanlığına da Ahmet Şukeyri'yi getirdi. Aynı yıl eylül ayında toplanan Arap Zirvesi, Filistin Kurtu­luş Örgütü'nün kuruluşunu onayladı ve Arap ülkelerinin Filistin Kurtuluş Örgütü'ne karşı yükümlülüklerini saptadı. Toplantıda ayrıca örgüte bağlı Filistin Kurtuluş Ordusu adı altında düzenli bir silahlı gücün oluşturulma­sına da karar verildi. 1967'de çıkan savaşta Araplar'ın İsrail karşısında ağır bir yenilgiye uğraması Filistin Kurtuluş Örgütü'nü de sars­tı. Ahmet Şukeyri başkanlıktan ayrıldı; yerine
Sponsorlu Bağlantılar
Yahya Hammuda geçti. Filistin Kurtuluş Ör­gütü'nün parlamentosu konumunda olan Fi­listin Ulusal Konseyi 1968 Haziran'ındaki dördüncü toplantısında Filistinli gerilla örgüt­lerinin Filistin Kurtuluş Örgütü'ne alınmasını kararlaştırdı. 1969'da toplanan beşinci kon­grede gerilla örgütlerinin en güçlü ve etkini olan el-Fetih'in önderi Yaser Arafat, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yürütme kurulu başkan­lığına getirildi
Filistin Kurtuluş Örgütü İsrail'e komşu Arap ülkelerini birer askeri üs olarak kullan­dı. Ama Arap ülkeleri, İsrail'in Filistinliler'i bahane ederek kendi ülkelerine saldıracakla­rından korkuyor, Filistinliler'den rahatsız olu­yordu. Bu durum Filistin Kurtuluş Örgütü ile Arap ülkeleri arasında ciddi çatışmalara yol açtı. 1970'te gene bu yüzden Ürdün Kralı Hüseyin'in Filistin gerilla kamplarını yok etme çabası büyük bir katliamla sonuçlandı. Daha sonra Lübnan'a yerleşen Filistinliler, 1975'te Tel Zaatar, 1982'de Sabra ve Şatilla kamplarında İsrail ordusunun havadan bom­bardımanı ve Lübnanlı Hıristiyan Falanjistler' in saldırısı sonucu büyük kayıplar verdiler.
Filistin Kurtuluş Örgütü 1973'ten sonra diplomatik çalışmalara ağırlık vermiş ve ken­disinin bir sürgün hükümeti olarak tanınması­nı istemiştir. Filistin Ulusal Konseyi 1974'teki 12. toplantısında 10 maddelik bir programla örgütü genişletti. Program işgal altındaki Fi­listin topraklarından kurtarılacak her yerde Filistin Kurtuluş Örgütü'nün egemenliğini ön­görüyordu. Aynı yıl Arap ülkeleri Filistin Kurtuluş Örgütü'nü Filistinliler'in tek meşru örgütü olarak tanıdı. Ardından Birleşmiş Milletler'de de tanınan örgüt, Birleşmiş Mil-letler'de ve bağlı kuruluşlarında üye konumu­na geldi. 100'ü aşkın ülkede örgütün büro­ları açıldı. Filistin Kurtuluş Örgütü'nü tanı­yan ülkelerden biri de Türkiye oldu.

Msxlabs & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Filistin Kurtuluş Örgütü
Sponsorlu Bağlantılar

Filistin ulusal varlığını sürdürmek ve Filistin'de bağımsız bir devlet kurmak amacıyla kurulmuş siyasî ve askerî kuruluşların tümünün oluşturduğu örgüt.

1964 Ocak ayında gerçekleştirilen Arap Birliği Kahire Zirve Toplantısı'nda bir direniş örgütü kurulması kararlaştırıldı. Aynı yılın mayıs ayında toplanan Filistin Arapları, örgütün kurulduğunu açıkladılar. Eylül ayında başkanlığa getirilen Ahmet Şukayri, 1967'de istifa ederek yerini Yaser Arafat'a bıraktı. İsrail'in 1967 Savaşı'ndaki başarısından sonra, İsrail işgali altındaki toprakları geri almak üzere, örgüt bünyesi içinde askerî kanada ek olarak, çeşitli gerilla grupları oluşturuldu.

Filistin Kurtuluş Örgütü bünyesinde yer alan kuruluşlar ve liderleri şunlardır:
  • El Fetih (Yaser Arafat),
  • Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (Dr. Georges Habaş),
  • Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (Behçet Ebu Garbiye),
  • Arap Kurtuluş Cephesi (Abdürrahim Ahmet),
  • Filistin Kurtuluş Cephesi (Talat Yakup),
  • Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Komutanlığı Genel Karargâhı (Ahmet Cibril),
  • As - Saika (Dr. İssam el-Hadi),
  • Kara Eylül Örgütü (Sabri el - Banna).
FKÖ, bünyesinde ayrıca çeşitli yan kuruluşları da barındırmaktadır. 1974'te Birleşmiş Milletler'de daimi gözlemci olarak kabul edilen FKÖ'nün çeşitli ülkelerde temsilcilikleri vardır.

1967'de Arap Birliği tarafından devlet statüsü kazandırılan FKÖ, o zamandan beri Filistin halkının tek meşru temsilcisi sayılır. Örgüt, 1988'e kadar İsrail'i tanımayı reddediyordu.Aynı yılın aralık ayında terörist eylemlere son verdiğini açıklayıp Mayıs 1994'te İsrail'le birbirlerini karşılıklı tanıdıklarına ilişkin bir antlaşmaya imza koydu. Böylece Gazze ve Eriha özerk Filistin toprakları ilân edildi.İsrail-Filistin barışının, Filistinli aşırı dinci HAMASörgütünün İsrail hedeflerine yönelik saldırıları nedeniyle tehlikeye girmesi üzerine Filistin polisi HAMAS'a karşı geniş çaplı bir temizlik harekâtı başlatarak, örgütün bazı üst düzey yöneticilerini tutukladı (Ağustos 1994).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

30 Haziran 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Temmuz 2011 / kompetankedi Tarih