Arama

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Güncelleme: 28 Temmuz 2009 Gösterim: 2.147 Cevap: 1
Nephthys - avatarı
Nephthys
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #1
Nephthys - avatarı
Ziyaretçi
Rahim ağzı kanseri aşısı

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyada 10 milyonun üzerinde kadın, bulaşıcı HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı oldu.


Kadın sağlığında devrim yaratan rahim ağzı kanseri aşısı, başta ABD, Avustralya, Kanada olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre gibi bilimsel çalışmalara önem veren 31 Avrupa Birliği ülkesi ve Türkiye’nin de dahil olduğu 80’den fazla ülkede kullanılmaya başlandı.

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi’nin 2006 Temmuz’unda onaylandığı rahim ağzı kanseri aşısını, o günden bugüne 10 milyondan fazla kadın kullandı.

HPV bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüs
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bugüne kadar 630 milyon kişinin HPV ile infekte olduğu tahmin ediliyor. Virüsün bu kadar yaygın olmasının sebebi olarak belirti göstermemesi ve infekte olan insanların farkında olmadan başka insanlara bulaştırması gösteriliyor.

Günümüzde sıklıkla karşılaşılan HPV, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere kadın sağlığını tehdit eden genital bölgedeki diğer kanserlerinde sebebi. Her yıl yaklaşık 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bunlardan 300 bini hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu hayat kaybı olabileceği gibi, doğurganlığı engelleyerek, başka ciddi sonuçlara da yol açabiliyor.

HPV hayatın kaybına neden olabiliyor
HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü. Ve bu kanser her iki dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine yol açıyor.

Dünyada her yıl 500 bin rahim ağzı kanseri teşhisine ek olarak; 40 milyon kadında rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlar tespit ediliyor ve yine her yıl 30 milyon yeni genital siğil olgusu ortaya çıkıyor. Genital siğillerin tedavisi kadınların psikolojilerini etkileyecek kadar ağrılı ve rahatsızlık verici olabiliyor. Gözlemlenen vakalarda ise tedaviden sonra gerileyen genital siğillerin yaklaşık % 60’ının tekrar ortaya çıktığı görülüyor.

Bugüne kadar kadınların hayatlarını risk altında tutan HPV’nden korunmak için uzmanların ilk önerisi, ergenlik ve sonrası için davranışsal eğitim, düzenli doktor kontrolü ve PAP testi idi. Şimdilerde ise tıp dünyası, sağlık kurumları, hekim dernekleri ve sağlık örgütleri her yıl 300 bin kadının ölümüyle sonuçlanan rahim ağzı kanserine karşı öncelikli olarak aşılanarak korunmayı ve sonrasında da PAP testi ile düzenli takibi öneriyor.

Hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken koruyucu aşı, sadece 3 doz olarak koldan uygulanıyor. HPV virüsünün belirli tiplerinin neden olduğu birçok hastalığa ve en önemlisi rahim ağzı kanserine karşı % 100 koruma sağlıyor.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
HPV (human papilloma virus) adı verilen virüs insanlarda ve özellikle de kadınlarda genital bölgede siğil oluşumuna neden olabilmekte ve rahimağzında (bazen de vulva ve vajina’da) kanser öncüsü lezyonlara ve ileri aşamalarda da rahimağzı ve (bazen vulva ve vajina) kanserine yakalanma riskini artırabilmektedir.
HPV özellikle gelişmiş ülkelerde son derece yaygın bir virüstür. Ülkemizde yaygınlığı daha az olsa da HPV geçiren kadınlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Yeni geliştirilen aşılar, doğada yüzden fazla alt türü bulunan HPV virüsünün çeşitli tiplerine karşı vücutta aşılama yoluyla bağışıklık oluşturabilmekte ve bu virüsün yol açtığı olumsuzluklardan korunmasına yardımcı olabilmektedir.
GARDASİL adı verilen aşı HPV’nin en sık genital siğil yapan 6 ve 11 no’lu türüne ve en sık rahimağzı kanseri öncüsü lezyon ve rahimağzı kanseriyle ilşkili olduğu düşünülen 16 ve 18 türlerine karşı,CERVARİX adı verilen aşı ise yine HPV'nin 16 ve 18 no'lu türlerine karşı geliştirilmiş aşılardır. Yüzde 100 koruyuculukları olmasa da bu aşılar rahim ağzı kanserine karşı son derece etkili bir koruma sağlamaktadırlar.
İzlenmesi gereken yol
Doktora başvurarak jinekolojik muayeneden geçmeli ve eğer cinsel yaşamınız varsa Papsmear testine tabi tutulmalısınız. Cinsel yaşamı olmayan kızlarda her ne kadar daha önce HPV geçirilmiş olma olasılığı son derece düşük olsa bile doktorun dış genital bölgedeki muhtemel HPV lezyonlarına karşı genital bölgeyi gözden geçirmesi önemlidir.
Muayenenizde bir sorun yoksa ve smear testiniz de normalse, yani gözle görülür veya mikroskopla görülür HPV sorunlarına sahip değilseniz 6 aylık bir sürede toplam üç kez aşılanmalısınız.
İİlk dozdan son doza kadar geçen süre içerisinde HPV düşündürecek bir sorunla karşılaşmadığınız sürece her aşıdan önce muayene olmanıza gerek yoktur.
Diğer önemli Bilgiler
* 9-26 yaş arası kızlar veya kadınlar aşı için uygundurlar.
* Aşılar HPV’ye bağlı oluşmuş bir
hastalığı tedavi etmez, sadece koruyucudur.
* Daha önceden HPV’ye bağlı sorun yaşamış olanların aşıdan faydalanma ihtimali azalmakla beraber aşı olmak yine de mantıksız değildir, zira yaşadığınız sorun HPV’nin sadece bir türüyle ilgiliyse (çoğu durumda böyledir) aşılanmanız geriye kalan üç türe karşı korunmanıza yardımcı olacaktır.
* Aşıların gebelik döneminde uygulanması veya aşıya devam edilmesi önerilmemektedir.
* yan etkileri son derece az aşılardır.
* Uygulama kas içi (kol veya kalça) şeklindedir.


Benzer Konular

17 Mart 2017 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
24 Mart 2017 / karayel Sağlıklı Yaşam