Arama

Amerika Kara Ayıları (Euaretos)

Güncelleme: 2 Nisan 2009 Gösterim: 1.411 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f007c2550b1359a17bc

Sponsorlu Bağlantılar
AMERİKA KARA AYILARI

Amerika kara ayısı» (Euaretos), hayvanat bahçesindeyken insana sevimli görünürse de, tabiatta enikonu ürkektir, bir insanın yaklaştığını hisseder etmez o bölgeden uzaklaşır. Meselâ, bir avcı Britanya Kolombiya'sının kuzeyinde avlanırken, birdenbire çalıların arasında otlayan küçük bir kara ayıyla karşılaşmıştı. Gürültüden ürken hayvan müthiş bir panik içinde kaçmaya başlamış, bu arada takla atmış, tekrar ayağa kalkmış ve şişman ayaklarının müsaade ettiği kadar hızlı bir koşu tutturmuştu. Bir kılavuz aynı ayıya 8 Km. ötede rasladığı sırada, hayvan çalıları ezerek ve kendi cüssesindeki bir hayvanın on ikisi kadar gürültü yaparak tam hızla kaçmaya devam ediyordu.
Amerika kara ayısı, insanlardan korkmakla beraber, insanlara ait öte beriye, özellikle yenilebilir maddelere duyduğu meraka karşı koyamaz. Sabıkalı bir kamp hırsızıdır. İlk baskınını genel olarak gece yapar. Bu ilk baskından kazançlı çıktığı takdirde, yağmalarını tekrarlayacaktır. Ayı, çadırları her ziyaretinden sonra daha ziyade cesaret bularak, ziyaret saatini her defasında daha öne alır. Ayıların bol olduğu bir bölgede kamp kurduysanız, geceleyin öte berinizi aşıran ayının sonunda güpegündüz kampa girdiğini görürseniz şaşmayın.

Ağaçların arasında kara ayı:
Amerika kara ayısı, ağaca tırmanır. Kuvvetli kollariyle bir gövdeye sarıldıktan sonra, önce bir ayağını, sonra öbürünü ileri atarak ağaca tırmanır ve aynı şekilde aşağı iner. Bu hayvanın, vaktinin büyük bir kısmını neden ağaca tırmanmakla geçirdiği zooloji bilginlerini çok düşündürmektedir. Ağacın tepesinde canının çekebileceği bir şey olmadığı gibi, yerde de korkabileceği tabiî düşmanı yoktur. Belki de ağacın tepesinde bir arı kovanı bulmayı ummaktadır. Kanada'nm kuzey ormanlarında bir ağacın üzerinde gizlediğiniz bir teneke kutu veya her hangi bir paket, meraklı kara ayı tarafından mutlaka parçalanacaktır. Ayı ihtimal o kutunun içinde yenilebilir bir şey olduğunu veya o cismin kendisinin yenilebileceğini düşünmektedir. Buna karşılık, yerde bıraktığınız pakete elini bile sürmez.
Bir avcı bir keresinde bir koyun budunu kamptan uzak kalacağı birkaç gün süresince gizlemek istemiş ve iki çam ağacının üst dallan arasında gerdiği 15 metrelik bir ipe' bağlamıştı. Ayının gözlerinin zayıf olmasına rağmen, üç gün sonra ip kesilmiş ve et de çalınmış bulunuyordu. Çok geçmeden bir kara ayı çıkageldi ve o iki yüksek ağacın arasında durarak orada başka et olup olmadığına bakmak üzere küstahça başını kaldırdı.
Kara ayılar iki yılda bir kere çiftleşirler. Flört sıcak yaz günlerinde başlar. Erkekle dişi bol sevgi gösterisinde bulunurlar. Fakat bunun kısa süreli olduğunu gördük. Aradan bir ay geçince iki sevgili birbirlerine yabancı kesilirler. Bu ayılar arkadaş canlısı olmamakla beraber, kavgacı da değillerdir. Bazen bol böğürtleni olan yamaçlarda birkaç tanesinin yan yana karın doyurduklarını görebilirsiniz.


Benzer Konular

24 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Fizik
20 Mart 2018 / Gabriella Zooloji
30 Ekim 2009 / bi quan Taslak Konular