Zerde
Malzeme
Pirinç ayıklanır, yıkanır. Yarım saat ılık suda ıslatılır. Beş litre kaynar su ile ateşe konur. Karıştırılmadan tane tane uzayıncaya kadar pişirilir. Pirince 1,5 kg, şeker, incecik kıyılarak 1 - 2 kaşık ve biraz su ile iyice ezilmiş safran ve zerdeçal ilâve edilir. Biraz kaynatıldıktan sonra su ile ezilmiş hararot (veya nişasta) ilâve edilir. Birkaç taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Kâselere boşaltılır. Soğuyunca üzerine nar, fıstık, üzüm serpilir.
Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir. Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir. Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır.
Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
- 250 gr. uzun, parlak pirinç
- 1,5 kg. toz şeker
- 200 gr. hararot (ya da nişasta)
- 1 tutam safram
- 1 tutam zerdeçal
- 50 gr. beyaz fıstık
- 50 gr. yeşil fıstık
- 50 gr. kuş üzümü
- Bir âdet nar.
Pirinç ayıklanır, yıkanır. Yarım saat ılık suda ıslatılır. Beş litre kaynar su ile ateşe konur. Karıştırılmadan tane tane uzayıncaya kadar pişirilir. Pirince 1,5 kg, şeker, incecik kıyılarak 1 - 2 kaşık ve biraz su ile iyice ezilmiş safran ve zerdeçal ilâve edilir. Biraz kaynatıldıktan sonra su ile ezilmiş hararot (veya nişasta) ilâve edilir. Birkaç taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Kâselere boşaltılır. Soğuyunca üzerine nar, fıstık, üzüm serpilir.
Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir. Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir. Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır.
Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!