Arama

Atlantik İğne Balığı (Strongylura marina)

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 3.427 Cevap: 1
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Atlantik İğne Balığı(Strongylura marina)

Sponsorlu Bağlantılar
FI0130 1m

«Atlantik iğne balığı», Birleşik Amerika'nın doğu sularında yağar. Bir avcıya uygun yapıdadır. Gümüş renkli vücudu silindir biçimli ve son derece incedir: 15 santim uzunluğunda bir örneğin kalınlığı bir kurşun kalemden fazla değildir. Deniz turna balığı'nın tüm uzunluğunun beşte biri, dar bir gaga şeklinde uzamış olan ve uzunluğu boyunca çok sayıda sivri dişle silâhlı bulunan çenelerinden meydana gelir. Bu tür hemen tamamıyle küçük balıkları avlar. Bunları genel olarak çeneleriyle enlemesine yakalar, ustalıkla ağzının içine çevirir, sonra, baş önde olmak üzere bütün olarak yutar. Arada karidesleri de yakalayıp yer.
Atlantik iğne balığı'nın yumurtaları, değdikleri cisimlere bağlanmalarını sağlayan filiz gibi ipçikleriyle sarılıdır. Bu balıklar yazın ürerler. Yavru Atlantik iğne balığı'nın alt çenesi bir süre üst çeneden daha uzundur. Üst çene, ancak balık 15 santim olunca alt çeneyle eşit olacaktır. 120 santim uzunluğunda Atlantik iğne balıkları görülmüşse de, pek azı 75 santimi geçer.
Bu tür suyun yüzeyinde kargı gibi kaymaya ve zıplamaya meraklıdır. Arada, suda yüzen değnek gibi cisimlerin üzerinden atlar. Bu davranışın sebebi kesin olarak belli değilse de balıkların, bu suretle vücutlarındaki minik asalaklardan kurtulmaya çalışmaları mümkündür. Bir başka izah şekli de oyun oynadıklarıdır.
Bu Atlantik türü de başka bazı deniz turna balıkları gibi nehirlere girer ve tatlı suda yaşarken görülebilir.

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İğne Balığı

Sponsorlu Bağlantılar
İğnebalığıgillerden, vücudunun arka kısmı kuyruk gibi uzamış bir kemiklibalık (Fireasfer acus). Atlas Okyanusu ve Akdeniz'de yaşar. Boyu 20 cm., vücudu pulsuzdur. Göğüs ve karın yüzgeci yoktur. Denizhıyarlarının sindirim boşluğunda ya da inci istiridyesinin kabukları arasında yaşar.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

28 Kasım 2018 / Misafir Sosyoloji
24 Kasım 2016 / Demir YumruK X-Sözlük
25 Mart 2009 / Gabriella Zooloji
8 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Coğrafya
8 Temmuz 2015 / Safi Sinema ww