Arama

Dünya Kentleri: Keşmir

Güncelleme: 4 Eylül 2012 Gösterim: 3.326 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Keşmir

Sponsorlu Bağlantılar
1001resimkesmir

adszak


250px Kashmir map

Kaşmir bölgesinin haritası. Yeşil, Pakistan'ın, turuncu ise Hindistan'ın işgal ettiği bölümdür




Keşmir (Hindu / Dogri: कश्मीर, Baluçi: کشمیر), Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarında bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.


1947'de Britanya'nın sömürgesinden bağımsızlığı kazandığında nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlarından ibaret olduğundan Pakistan, Keşmir Emirliği'ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği'nin kendisi Hindistan'a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.


Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan'ın Jammu ve Kashmir eyâleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan'ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan'ın kontrolü altındaki bölgeye 'Azadi Kaşmir' denilmektedir.

1960'ta doğu kısmı Aksai Çin'i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve hala kontrol altında tutmaktadır.

Pakistan ve Hindistan'ın bir türlü paylaşamadığı Orta Asyadaki sorunlu bölgeyi en son 1977'de Pakistan kazandığı askeri zaferle topraklarına katmıştır. Fakat masa başında batılı ülkelerin yoğun diplomasi ve propagandalarıyla geçmişten bu yana Pakistan'a ait Keşmir toprakları hala iki ülke arasında paylaşılamamaktadır.


Kaynak:Vikipedi

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Eylül 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Keşmir
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Hindistan'ın kuzeybatısında, Tibet-Sinkiang sınırlarında, 1947'den beri Hindistan ve Pakistan arasında uzlaşmazlık konusu olan bölge. Jammu-Keşmir adı da verilen bölge, Himalaya Dağları'nın kuzeydoğusu ve Karakurum Dağları ile kaplıdır. Ancak bu yüksek dağların arasında, Pencap'ı oluşturan ırmakların (İndus ve kolları) yukarı çığırları, derin vadi olukları hâlinde verimli tarım alanları oluşturur. Nüfusun tamamına yakın bölümü bu verimli vadilerde yaşar.

Çitral, Gilgit, Hunsa, Baltistan, Srinagar ve Skardu önemli yerleşim merkezleridir. 222.800 km2 alana ve 6.000.000'dan çok nüfusa sahip olan Keşmir, 1949'da Hindistan ve Pakistan arasında paylaşılmışsa da, halkının çoğunluğunu Müslümanların oluşturması nedeniyle, bu paylaşma iki komşu devlet arasındaki uzlaşmazlığı gidermemiştir. "Hindistan İsviçresi" adı verilen Keşmir, turizm bakımından önem taşır.

In science we trust.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular