Arama

Çiğ Börek Tarifi

Güncelleme: 13 Haziran 2010 Gösterim: 1.716 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çiğ börek
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Çiğ börek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.
Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğbörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak; Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek Türkiye'nin yerli halkı tarafından Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.

Tarifi

Ad:  cigborek.jpg
Gösterim: 274
Boyut:  38.2 KB
Malzemeler
  • 1,5 kg un
  • Su
  • Bir çorba kaşığı tuz
  • Yarım kilo kıyma
  • Normal büyüklükte üç soğan
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Yağ
Hazırlanışı
Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrulur. Un, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi kıvamından daha katı hamur yapılır ve üzeri nemli bir bezle örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. Dinlenen hamur cevizden biraz büyük bezelere ayrılır, 20 cm'lik daireler olacak şekilde oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında yufkalar açılır. Hazırlanan iç malzemesi yufkanın yarısına konup yarım ay şeklinde yayılır. Yufkanın diğer yarısı üstüne kapatılır ve kızdırılmış yağda kızartılır. Çiğböreğin içi sulu (sorpalı) kalmalı ve yağ içmemesi gerekir.
Ayran veya çay ile sunulur.
Geleneksel olarak, çiğbörek şöyün kazan denen yarımküre şeklindeki ince dökme kazanlarda kızartılır. Ancak, bu tip kazanları Türkiye'de bulmak zordur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

7 Ekim 2008 / BrookLyn Taslak Konular
17 Temmuz 2012 / büşra_sarah Taslak Konular
19 Ocak 2012 / LaDyGaGa Taslak Konular
19 Ekim 2013 / _VICTORY_ Taslak Konular
8 Haziran 2013 / _VICTORY_ Taslak Konular