Çiğ börek
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çiğ börek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.
Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğbörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak; Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek Türkiye'nin yerli halkı tarafından Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.
Tarifi
Malzemeler
Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrulur. Un, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi kıvamından daha katı hamur yapılır ve üzeri nemli bir bezle örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. Dinlenen hamur cevizden biraz büyük bezelere ayrılır, 20 cm'lik daireler olacak şekilde oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında yufkalar açılır. Hazırlanan iç malzemesi yufkanın yarısına konup yarım ay şeklinde yayılır. Yufkanın diğer yarısı üstüne kapatılır ve kızdırılmış yağda kızartılır. Çiğböreğin içi sulu (sorpalı) kalmalı ve yağ içmemesi gerekir.
Ayran veya çay ile sunulur.
Geleneksel olarak, çiğbörek şöyün kazan denen yarımküre şeklindeki ince dökme kazanlarda kızartılır. Ancak, bu tip kazanları Türkiye'de bulmak zordur.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Çiğ börek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.
Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğbörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak; Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek Türkiye'nin yerli halkı tarafından Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.
Tarifi
- 1,5 kg un
- Su
- Bir çorba kaşığı tuz
- Yarım kilo kıyma
- Normal büyüklükte üç soğan
- Bir tatlı kaşığı karabiber
- Yağ
Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrulur. Un, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi kıvamından daha katı hamur yapılır ve üzeri nemli bir bezle örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. Dinlenen hamur cevizden biraz büyük bezelere ayrılır, 20 cm'lik daireler olacak şekilde oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında yufkalar açılır. Hazırlanan iç malzemesi yufkanın yarısına konup yarım ay şeklinde yayılır. Yufkanın diğer yarısı üstüne kapatılır ve kızdırılmış yağda kızartılır. Çiğböreğin içi sulu (sorpalı) kalmalı ve yağ içmemesi gerekir.
Ayran veya çay ile sunulur.
Geleneksel olarak, çiğbörek şöyün kazan denen yarımküre şeklindeki ince dökme kazanlarda kızartılır. Ancak, bu tip kazanları Türkiye'de bulmak zordur.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!