Arama

Kumar yasak olmalı mıdır?

Güncelleme: 5 Şubat 2014 Gösterim: 1.816 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kumar yasağı, kumar neden yasaklanmalıdır?

Kumar yasağı olmalı mı, olmalıysa neden yasak olmalıdır?
Son düzenleyen nötrino; 5 Şubat 2014 11:44 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Şubat 2014       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kumar ve benzeri oyunlar İslam dininde kesin olarak haram kılınmıştır. Samimi bir şekilde Allah'a inanan ve dininin emirlerini yerine getirmeye çalışan bir Müslüman bunu bu şekilde kabul edip kumara yaklaşmaz!

Sponsorlu Bağlantılar
Daha fazla bilgi;

Alıntı

Kumar kesin olarak haramdır. Kumarın haram oluşuyla ilgili iki Ayet-i Kerime meali:

(Ey inananlar, hamr [alkollü içki], kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.) [Maide 90]

(Şeytan, hamr ile ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister. Sizi, Allah’ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister. Siz [zararları bilinirken] bunlardan hâlâ sakınmaz mısınız?) [Maide 91]

İkinci âyet-i kerimede, içki ve kumarın zararlarından sadece ikisi bildiriliyor. (Şeytan, bunlarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, Allah’ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister) deniyor. Öyle diyenlerin fasit kıyaslarına göre, namazdan alıkoymazsa, kimseyi birbirine düşman etmezse, içki de helâl olur. Hâlbuki bir kimse evinde bir yudum şarap içse, yani içtiği içki namaza mâni olmasa ve kimseye zararı dokunmasa da, yine haramdır, büyük günahtır. İki Hadis-i Şerif:

(Çoğu sarhoş eden şeyin, azını da içmek haramdır.) [Nesaî, Tirmizî]

(Bir zaman gelecek, içkinin adı değiştirilecek ve helâl sayılacaktır.) [İ. Ahmed]

Günümüzde çeşitli içkilere helâl diyenler olduğu gibi, kumar olan piyangoya da helâl diyenler çıkabiliyor. Alkollü olan her içki ve piyangonun her çeşidi haramdır.

Resulullah "sallallahü aleyhi ve sellem" içkiyi, kumarı ve çalgıyı yasakladı. (Ebu Davud)

Peki, kumar nedir, ne yapılırsa kumar olur?

İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Kumar sözü, kamr kelimesinden gelmektedir. Kumarcılardan her birinin malının artmak ve azalmak ihtimali vardır. Birinin malının yalnız artması, ötekinin yalnız azalması ihtimali varsa, kumar olmaz. (S. Ebediyye)

Birkaç kimse, aralarında para, mal toplayarak piyango çekip, isabet etmeyenlerin, isabet edenlere mal, para vermelerini sözleşmeleri kumardır. (Mecelle 2169)

Kumarın haram olması için namaza mâni olmak, düşmanlığa sebep olmak gibi bir şart yoktur. Düşmanlığa sebep olsa da, olmasa da, piyango kumardır, her kumar haramdır.


Kaynak: Dinimiz İSLAM



Benzer Konular

31 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
2 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Mayıs 2011 / DERUNİ X-Sözlük
17 Haziran 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri