Arama

Viyana Kongresi

Güncelleme: 24 Haziran 2011 Gösterim: 2.812 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Viyana Kongresi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

300px CongressVienna
Viyana Kongresi, Jean-Baptiste Isabey, 1819.

Viyana Kongresi, Napolyon Savaşları sonunda Fransız Orduları’nın Koalisyon Orduları tarafından tümüyle yenilgiye uğratılmasının ardından, Avrupa’daki sınırları ve güçler dengesini yeniden belirlemeye yönelik kararlar almak üzere toplanmış olan kongredir.

Napolyon Ordularının sürekli yenilgiye uğrayıp geri çekildikleri bir dönemde, 9 Mart 1814 tarihinde, VI. Koalisyon’un, aynı zamanda Avrupa’nın en güçlü devletleri olarak İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya , Avrupa’da siyasi coğrafyanın ve dolayısıyla güçler dengesinin yeniden düzenlenmesi için aralarına bir ittifak oluşturmuşlardı. Doğal olarak bu ittifak, askeri olmaktan çok, politik bir ittifaktır.

Söz konusu devletlere İsveç ve Portekiz’in de katılmasıyla 30 Mayıs 1814 tarihinde Paris’te imzalanan Paris Antlaşması’sında, -20 Temmuz’da da İspanya katılmıştır- savaşa katılmış olan tüm devletlerin Viyana’da toplanacak bir kongreye, tam yetkili temsilciler göndermesi kararlaştırılmaktaydı.

Fransız İhtilali ve Napolyon savaşları ile bozulan Avrupa siyasi haritası ve güçler dengesi, Osmanlı Devleti hariç tüm Avrupa devletlerinin katıldığı bu kongre kararlarıyla yeniden yapılandırıldı. Bu kararlar ve yeni statüko ile I. Dünya Savaşı'na kadar devam eden Avrupa siyas coğrafyası, yeni dönemde de pek çok isyan, ihtilal ve olaylara sahne oldu. Hemen hemen tüm Avrupa devletlerinin temsicilerinin katılmasına karşın, 1815 Viyana Kongresi'nde ve Avrupa'nın yeniden yapılanmasında en önemli rolü aynı zamanda kongre başkanlığı görevini de yürüten Avusturya Başbakanı Metternich oynamıştır. Kongrenin nihai kararları, İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya tarafından belirlenmiştir.

Fransız İhtilali ile etkinlikleri artan milliyetçilik, hürriyetçilik ve sosyalizm akımlarına tamamen karşı ve statükonun korunmasından yana olan Metternich'in yeni Avrupa politikası üç temel görüşe dayanıyordu. Bunlardan birincisi: "Orta Avrupa" görüşü olup Avusturya'nın önderliğinde Rusya ve Fransa'ya karşı İngiltere ile ittifak, ikincisi: Batıdan gelebilecek yeni ihtilal hareketlerine karşı, İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya arasında dörtlü ittifak; üçüncüsü ise, tüm Avrupa'da iç ve dış barışın korunması için, ek olarak Fransa'nın da katıldığı beşli ittifak.

Metternich'in Orta Avrupa'sı, eski Roma-Germen imparatorluğu topraklarını ve İtalya'yı kapsıyordu. Bu düzenlemede, geniş bir Alman-Roma Birliği, kültür ve güç alanında gerçekte bağımsız, ancak sürekli bir birlik bağı ile birbirine bağlı devletler topluluğu bulunmaktaydı. Böyle bir Orta Avrupa'da yeni büyük devletler ile birleşik bir Almanya'nın, bağımsız bir İtalya'nın ortaya çıkmasına yer yoktu. Metternich, Alman Birliğini, Avusturya'nın egemenliği altına alabileceği prenslerin yönetimindeki küçük devletçikler halinde tutmayı hedef almıştı. Dolayısıyla, Metternich'in Avrupa'nın yeniden yapılanması planında, kıta'nın merkezinde yer alan Avusturya'ya çok güç bir görev verilmişti. Bu görev; yeni devlet sistemi ve eski toplum yapısı temeli üzerinde, bölgenin siyasal ve sosyal açılardan devamının sağlanmasında öncülük ve liderlik göreviydi. Metternich'in düşüncesi, Avrupa'yı "federasyon" sistemi içinde yeniden kurmak ve kıtanın merkezinde yer alan ve tarihsel bir varlık olan Avusturya'nın yönetiminde federatif bir güç oluşturmaktı
.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİYANA KONGRESİ

Sponsorlu Bağlantılar
Napoléon'u yenilgiye uğratan müttefik devletler tarafından, Avrupa'ya yeni bir düzen vermek amacıyla toplanan kongre (1814-1815). Kongre, Paris Antlaşması (30 Mayıs 1814) uyarınca toplandı.

Müttefiklerin (İngiltere, Prusya, Avusturya, Rusya) egemenliğinde geçen ve doksan dolayında devletin katıldığı kongrenin temel hedefi, Fransız Devrimi öncesindeki hanedan ve hükümetleri yeniden kurmaktı. Fransa, Paris Antlaşması ile kabullendiği 1792 öncesi sınırlarına çekildi ve Bourbon Hanedanı başa geçti.

İngiltere sömürgelerini genişletti; Malta, Seylan ve Trinidad Adaları'nı, Yunanistan yakınlarında yedi adayı, Mauritius Adası ve Guyana'nın bir bölümünü aldı. Saksonya'nın büyük bölümü Prusya'ya verildi. Rusya ve Avusturya, Lehistan'ı paylaştı. Belçika ve Hollanda, Oranj Hanedanı'nın egemenliğinde birleştirildi. Avusturya ve Prusya'nın da yer aldığı, 38 Alman devletinden oluşan Germanya Konfederasyonu kuruldu. Lombardia ve Venedik, Avusturya'ya verildi. Rusya, Finlandiya'yı, İsveç de Norveç'i aldı. İsviçre, 22 kantondan oluşan bağımsız ve tarafsız bir konfederal devlet oldu. Uluslararası ırmaklarda ulaşımı düzenleyen kurallar getirildi. Ayrıca köle ticaretini yasaklayan ve elçiliklerle ilgili düzenlemeler getiren kararlar alındı (9 Haziran 1815).


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Haziran 2010 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
21 Haziran 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
23 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
19 Temmuz 2012 / Mira Tarih