Arama

Antik Kentler - Persepolis

Güncelleme: 25 Haziran 2013 Gösterim: 1.535 Cevap: 1
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2011       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Antik Kentler - Persepolis
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

800px Persepolis001
Persepolis, Nisan 2005

Persepolis, ( Farsça: Takht-e Jamshid / Taht-ı Cemşid) İran'ın Şiraz şehrinin hemen doğusundadır. Pers İmparatorluğu 'nun başkenti olan Persepolis, M.Ö. 6. yüzyıl sonlarına doğru Pers Kralı I. Darius (Dara) tarafından kurulmuştur. Darius'dan sonra tahta çıkan Kserkes I (Xerxes) ve Artakserkses (Ardaşir) şehri büyüterek harika anıtlarla doldurmuşlardır.

Saray


Persepolis'te kral sarayları taşıma toprakla yapılan, tepesi 473 metre uzunlukta, 86 metre genişlikte ve 13 metre yüksekliği olan yapay bir tepe üzerinde bulunmaktaydı. Sarayların bulunduğu bu taraçaya iki geniş merdivenle çıkılıyordu. Merdivenlerin yan duvarları kabartma heykellerle doludur. Kserkes'in taht salonunda, her biri 20 metre yükseklikte olan ve üzerinde 2 metre yükseklikte başlıkları olan 100 sütun bulunuyordu. Başlıklar boğa ve insan şeklindeydi. Sarayın iki büyük sütunla tutturulan kapısının yüksekliği 11 metredir. Kapıdaki sütunların önünde, yüzleri insan şeklinde olan iki boğa heykeli vardır.

Tören salonu

Dara'nın Mısır'daki ocaklardan getirilen blok taşlarla yapılmış "Apadama" denilen tören salonu 10.000 kişi alıyordu. Bu kadar büyük bir kapalı salon başka hiçbir sarayda görülmemiştir. Hazine sarayının geniş avlusuna açılan 4 büyük ahşap kapısı vardı ve bunlar renkli ve süslü alçılarla kaplıydı. Persepolis'te büyük sütun kaideler üzerinde, Perslerin inançlarını yansıtan heykeller vardır. Bunlar iyilik sembolü olan yarı insan bir savaşçı ile kötülük sembolü olan bir canavarın mücadelesini ve iyilik sembolünün zaferini gösterir.

Kral mezarları

Persepolis'in yakınındaki kayalık dağın yamaçlarında birbirinden 8-10 km uzaklıkta, kayalar oyularak yapılan ve saray görünümlü iki kaya mezar vardır. Frigya kral mezarlarına benzeyen bu mezarlar "Taht-ı Cemşid" ve "Nakş-ı Rüstem" olarak anılırlar. Bunlardan biri Darıus I'in mezarıdır.
M.Ö. 331'de Büyük İskender Persleri yenerek şehri yaktı. Bundan sonra şehir toprak yığınları altında kendi haline terkedildi.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 15:08 Sebep: Sayfa düzeni
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Persepolis
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İlk Çağ'da İran'da kurulan Pers İmparatorluğu'nun saraybaşkentlerinden biri. Kent-sarayın temelleri I. Darius tarafından atıldı. Ancak Pers İmparatorluğu'nda bir hükümdar, kendinden önceki hükümdarın sarayında oturmadığından I. Darius'tan sonra tahta geçen hükümdarlar kendilerine özgü saraylar yaptırdılar. Ancak bu saraylar İ.Ö. 331'de Büyük İskender tarafından yakılıp yıkıldığından günümüze pek bir şey kalmadı. Kalanlar 1924 yılında Alman profesörlerinden E. Herzfeld tarafından incelendi. Persepolis sarayları Şiraz'ın kuzeydoğusunda Mervdast Ovası'nda altı metre yüksekliğinde bir set üzerinde inşa edilmişlerdir. Bu sete kenarları kabartmalarla süslü bir çift merdivenle çıkılıyordu. Sarayın ortasında yüz sütunlu bir taht salonu vardı. I. Darius'un taht salonu 10.000 kişi alabilecek büyüklükteydi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Temmuz 2012 / Daisy-BT Turizm
4 Aralık 2013 / _EKSELANS_ Turizm
2 Temmuz 2016 / _EKSELANS_ Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
13 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm