Arama

Kıymalı Pide Tarifi

Güncelleme: 6 Mayıs 2012 Gösterim: 1.706 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Mayıs 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
13321886404890420656440801 b

Özellikle iç Anadolu bölgesin Kırşehir, Kayseri ve Ankara gibi illerinde çok tüketilen, pratik, doyurucu ve ekonomik yiyecek türüdür. Düğünlerde, cenazelerde hatta ev davetlerinde misafirleri ağırlamak için yöre insanı tarafından çok sık tüketilmektedir.Genelde kıyma, soğan, yeşilbiber, domates karışımı (yöre insanı buna iç hazırlama der) evde hazırlanıp taş fırında daha önceden hazırlanmış uzun ve yayvan hamurun üzerine serilmesi ile pişirilir. Bu yöntemle insanlar sadece pişirme ve hamur parası ödeyerek tasarruf etmiş olurlar. Çok az kıymalı pide ihtiyacı olduğu zaman veya vaktin çok az olduğu zamanlar ise hazır denilen fırın sahibi tarafından önceden hazırlanmış iç kullanılır. Hazırlanan kıymalı pide genellikle mevsim salataları ve soğuk içeceklerle tüketilir.Lezzetli olmasın yanında doyurucu ve ekonomiktir.Kullanılan malzemeler ve hazırlanış biçimi Konya Etli ekmeğine çok benzemektedir. Konya etli ekmeğinden farkı oldukça yayvan olmasıdır. Konya Etli ekmeğin de hamuru mümkün olduğunca uzatılarak hamurun ince ve çıtır olması sağlanır. Hamurun boyu 1,5 metreyi bulmaktadır. Kıymalı pidede ise insanlar daha kalın hamur ile kıyma kullanılır. Konya etli ekmeğine göre daha doyurucudur. İdeal bir Kıymalı pide şu şekilde hazırlanmalıdır.

Malzemeler
1. Un
2. Tuz
3. Yaş maya
4. Domates
5. Yeşil Biber
6. Orta Yağlı Et ( Mümkünse Dana Kaburgası eti)
7. Soğan
8. karabiber
9. kırmızıbiber
Hazırlanışı

Pide hamuru için soğuk su, un ve çok az yaşmaya karışımı önceden karıştırılarak hamur elde edilir. Ancak ekmek yapımında olduğu gibi hamur çok fazla bekletilmez.Kıymalı İçin hazırlanması Dana Kaburga kemiği mümkünse satır yardımı ile kıyma haline getirilir. Hazırlanan kıyma miktarını geçmeyecek kadar Domates, soğan ve arzuya gör yeşilbiber küçük parçalar haline getirilir (Son yıllarda teknolojinin gelişmesine bağlı olarak ile bu iş mutfak robotlar yardımı ile yapılmaktadır.). Oluşan karışımı kıyma ile karıştırılarak tuz ilave edilir.Hazırlanan hamur topakları usta eli yardımı ile uzun ve yayvan bir hale getirilerek hazırlanan içi içine dağıtılır. Hazırlanan Etli Ekmek taş fırınında göz kararı ile pişirilir. Tüketecek olan insanların arzusunda göre çıtır çıtır veya yumuşak olarak pişirilebilir.Et yerine önceden hazırlanmış kıymada kullanılabilir. Yine yöreden yöreye için hazırlanması farklılık göstermektedir özellikle güney Anadolu illerinde için içerisine biber salçası ilave edilebilmektedir. Hazırlanan iç fazla bekletilmeden taze taze tüketilmesi Kıymalı Pidenin Lezzetini artırır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

6 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
19 Ocak 2012 / LaDyGaGa Taslak Konular
12 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
9 Haziran 2012 / Mira Taslak Konular
23 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular