Arama

Kişniş (Coriandrum sativum)

Güncelleme: 23 Mart 2013 Gösterim: 1.482 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
23 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kişniş
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Coriandrum sativum   KC3B6hlerE28093s Medizinal Pflanzen 193

Alem: Plantae (Bitkiler)
Klad Angiosperms(Kapalı tohumlular)
KladEudicots(İki çenekliler)
Klad Core eudicots
KladAsterids
Klad Euasterids II
Takım: Apiales
Familya: Apiaceae(Maydonozgiller)
Cins: Coriandrum
Tür: C. sativum
İkili adı: Coriandrum sativum

Kişniş (Coriandrum sativum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir. Kişniş sözcüğü Türkçeye Farsça'dan geçmiştir.Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da yetişir.

Morfolojik özellikleri

Yumuşak, tüysüz bir bitkidir. 60 cm boya ulaşabilir. Yenen meyveleri 3-5 mm çapında top şeklindedir.

Kullanımı

Baharatı kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca bitkinin taze yaprakları salatalarda ve kökleri de baharat olarak kullanılır. Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir.
"Buhur şekeri" olarak da adlandırılan renkli şekerle kaplanmış kişniş tohumu düğünlerde misafirlere ikram edilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Şubat 2016 / GÜLGECELER Taslak Konular
25 Temmuz 2015 / asla_asla_deme Botanik
15 Ekim 2012 / _Yağmur_ Botanik
15 Ağustos 2012 / BrookLyn Taslak Konular
2 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük