Arama

Geniş Cüsseli Yusufçuk (Libellula depressa)

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 1.283 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
27 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Geniş cüsseli yusufçuk
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Platetrum depressum 1 Luc Viatour

Geniş cüsseli yusufçuk (Libellula depressa), Libellulidae familyasından bir yusufçuk türü. Geniş bir gövdeye sahip bu yusufçuğun yaklaşık olarak kanat genişliği 70 mm'dir.

Yaşam alanı ve dağılımı

Durgun su-gölleri ve gölcüklerin yakınında, çeşitli küçük böceklerle beslenirken görülür. Avrupa'nın kuzey kısmı dışında, Asya'nın doğusu ile güneye-batı Sibirya'da bulunur. Büyük Britanya'da özellikle Güney İngiltere ve Galler'de Mayıs-Ağustos aylarında etkindir.

Teşhis

751px Female Libellula depressa bgiu

Dişinin iki sarı çizgili bir karnı, erkeklerin ise soluk mavi karnı vardır. Erkeği soluk mavi karın nedeniyle yakın benzerlik gösteren kara kuyruklu yusufçukla (Orthetrum cancellatum) karıştırılabilir. Hem erkek hem de dişinin koyu kahverengi bir gövdesi, dört kanadın tabanında yer alan üç köşeli yaması vardır.

Davranış

Uçuşu çok hızlıdır, beslenmek için suyun üstünde gördüğü bir böceğe yukarıdan dalış yaparak onu yakalar, rakip erkek veya başka bir yusufçukla karşılaştığında onunla mücadeleye girer ve alandan uzaklaştırmaya çalışır. Genellikle korunaklı gördükleri güneşli bir yerde beklerler.
Geniş cüsseli yusufçukları yakından izlemek zor olabilir ancak ormanlık bölgelerin yakınlarında gözlenme izni verirler.

796px Platetrum depressum 1 Luc Viatour

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda(Eklem bacaklılar)
Sınıf: Insecta
Takım: Odonata
Alt takım: Anisoptera
Familya: Libellulidae
Cins: Libellula
Tür: L. depressa
Binominal adı: Libellula depressa

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 23:25 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

21 Nisan 2011 / bulursayer Soru-Cevap
27 Eylül 2009 / fadedliver Zooloji
27 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
16 Aralık 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
5 Ocak 2010 / Daisy-BT X-Sözlük