Arama

Meles (Meles leucurus)

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 1.176 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
27 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Meles leucurus
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
260px Meles leucurus   Kunming Natural History Museum of Zoology   DSC02498

Hodgson, 1847
Asian Badger area

Dağılımı
Meles leucurus, sansargiller (Mustelidae) familyasından memeli hayvan türü. Çin, Kazakistan, Kore Yarımadası ve Rusya'da bulunur.

Fiziksel özellikleri


450px Meles 28Genus29
Porsuk (üstte), Meles leucurus (ortada) ve Meles anakuma (altta) türlerinin karşılaştırmalı resimleri.

Meles leucurus porsuktan daha açık renklidir ancak bazı alt türleri toprak rengi ve kahverengi lekeli tüyleriyle porsuğa benzerlik gösterir. Yandaki kıllar sırttaki kıllardan daha açık renklidir ve yüzde bulunan çizgiler porsukta olduğu gibi siyah değil kahverengidir. M. leucurus'un yüz çizgileri gözün gerisinde daralır ve kulakların ötesine kadar uzanır. Başın beyaz bölümleri porsuktan daha kirli bir renge sahiptir. Başının tepesinden geçen açık renkli çizgi her iki yanındaki çizgilerden daha kısa ve dardır. Avrupa'da yaşayan porsuktan daha küçüktür ve üst azı dişleri daha uzundur.

Taksonomi

Meles leucurus'un beş alt türü tanınmaktadır.
  • M. leucurus leucurus (Hodgson, 1847). Sinonimleri: chinensis (Gray, 1868), hanensis (Matschie, 1907), leptorhynchus (Milne-Edwards, 1867), siningensistsingtauensis (Matschie, 1907) (Matschie, 1907),
  • M. leucurus amurensis (Schrenck, 1859). Sinonimleri: melanogenys (J. A. Allen, 1913), schrenkii (Nehring, 1891).En koyu renkli olan ve en küçük alt türdür. Yüzde bulunan çizgiler kulakların gerisine kadar uzanır ve siyah ya da siyahımsı-kahverenklidir. Çizgilerin arası ve yanaklar beyaz değil ama kirli grimsi-kahverengidir. Bazen kılların renki o kadar koyu olabilir ki çizgiler ayırtedilemeyebilir. Sırtı grimsi-kahverengidir ve gümüş renkli kıl uçları bulunur. Tüyler yumuşaktır. Kafatası küçük, düzgün ve az çıkıntılıdır. İlk ön azı dişleri yoktur. Gövde boyu 60 ila 70 cm. arasındadır.[Ussuri, Priamurye, Büyük Kingan Dağları ve Kore Yarımadası'nda bulunur.
  • M. leucurus arenarius (Satunin, 1895). Sinonimleri: blanfordi (Matschie, 1907).Orta boylu olan bu alt türün boyu Meles m. meles ve Meles m. canascens arasındadır. Rengi kuzeyde yaşayan juzenlerinden daha açık ve soluktur. Yüz çizgileri daha az belirgindir. Kılları serttir. Erkeklerin boyu 70 ila 78 cm., dişilerin boyu ise 61 ila 70 cm. arasındadır. Erkeklerin ağırlıkları mart ila mayıs ayları arasında 7,8 ila 8,3 kg arasındadır.Volga'nın güneydoğusunda, Kazakistan'ın çoğu bölgesinde ve Orta Asya'da Meles m. canascens ve Meles m. severzovi türlerinin bulunduğu bölgeler dışında yaşar.
  • M. leucurus sibiricus (Kastschenko, 1900). Sinonimleri: aberrans (Stroganov, 1962), altaicus (Kastschenko, 1902), enisseyensis (Petrov, 1953), eversmanniraddei (Kastschenko, 1902).Orta boylu olan bu alt türün boyu Meles m. meles ve Meles m. canascens arasındadır. Sırt kıllarının genel rengi açık gridir ve kıl uçlarında saman sarısı renk görülür. Yüz çizgileri kahveengimsi-siyah ve sarımsı siyahtır. Kılları uzun ve yumuşaktır. Erkeklerin boyu 65,7 ila 75 cm. arasında ve dişilerin boyu da 62 ila 69,2 cm arasındadır. Erkeklerin ağırlığı 10 ila 13,6 kg. arasındadır.Sibirya, Kazakistan'ın kuzeyi ve Volga'nın doğusunda yaşar. (Petrov, 1953),
  • M. leucurus tianschanensis (Hoyningen-Huene, 1910). Sinonimleri: talassicusOrta boylu bir alt türdür. Kıllarının rengi Meles l. arenarius'tan biraz daha koyu ve daha az sarı uçludur. Kılları uzun, yoğun ve kabarıktır.Tanrı Dağları'nın kuzeyinde yaşar. (Ognev, 1931)
Dağılımı
Rusya'da Uralların doğusunun güneyi, Kazakistan, Moğolistan, Çin ve Kore gibi büyük bir alana dağılmıştır. Ural Dağları, Tanrı Dağları ve Tibet Platosu gibi 4000 m.'lik rakımlarda bulunabilir. Avrupa'da yaşayan porsuk ile dağılımı yer yer Volga Nehri ile ayrılmıştır.

Avlanma

Çin, Rusya ve Moğolistan'da avlanmaları serbesttir. Çin'de korunduğu bölgelerde yasadışı olarak da avlanmaktadır. Rusya'da porsuk avlanma sezonu genellikle ağustos ila kasım ayaları arasındadır.

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Mustelidae (Sansargiller)
Cins: Meles
Tür: M. leucurus
Binominal adı: Meles leucurus
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 23:28 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / middnight2006 Taslak Konular
18 Eylül 2008 / Gabriella Taslak Konular
27 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji