Arama

Türkiye'de aldığım ehliyet Fransa'da geçerli olur mu?

Güncelleme: 29 Ekim 2015 Gösterim: 3.446 Cevap: 2
dersim - avatarı
dersim
Ziyaretçi
11 Nisan 2014       Mesaj #1
dersim - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye Cumhuriyeti ehliyetleri hangi ülkede geçerlidir? Yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti ehliyetini kullanabilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti ehliyetimi hangi ülkelerde kullanabilirim?

merhaba ben 9 Yildir fransadayim ehliyetim yok burda almakta cok zor turkiyede ehliyet alsam burda gecerli mi acaba orda kalmam gerekirmi ?
Son düzenleyen ahmetseydi; 29 Ekim 2015 17:55 Sebep: İç başlık eklendi.
cugeuyrda - avatarı
cugeuyrda
Ziyaretçi
8 Ekim 2015       Mesaj #2
cugeuyrda - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba lar ben fransa ya geldim iki yıl oldu fakat ehliyetim yok şimdi türkiyeden alsam ehliyeti fransa da geçerli olurmu
Sponsorlu Bağlantılar
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ekim 2015       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
1 - ALMANYA
Almanya da ikamet etmeyenler 6 ay süreyle sürücü belgesi ile araç kullanabilmektedir (Almanya da bulunan ülkemiz konsolosluklarının onayladığı Almanca tercümesi ile birlikte)

2 - ARNAVUTLUK
Yabancı sürücü belgeleri Arnavutluk’ta 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir. Sürücü belgesinin Arnavutça resmi çevirisi istenmektedir. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların sürücülerinin ise söz konusu şartların yanı sıra devletin yetkili makamınca verilen yeterlilik belgesi hamili olmaları gerekmektedir. Yabancı bir devlette kayıtlı araçlar, kaynak devletin tescil belgesi ve uluslararası ruhsatı bir yıl süreyle tanınmaktadır.

3 -
AVUSTURYA
Turistik amaçla Avusturya’da bulunanların Türk sürücü belgeleri turistik vizelerinin geçerlilik süresince (3 ay), istisnai durumlarda ise (12 ay) geçerli, Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunanların Türk sürücü belgeleri ise, oturum almadan ülkede kalacaklar için 1 yıl, oturum almaları halinde ise 6 ay süreyle geçerli kabul edilmektedir. İzin verilen sürelerin aşılması durumunda sınava (sadece pratik kısmı) girilmek suretiyle sürücü belgeleri değiştirilmektedir. Turistik amaçlı bulunanların araç tescil belgeleri 3 ay süreyle geçerli, Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunanların araç tescil belgeleri ise 1 yıl süreyle geçerli, İzin verilen sürenin aşılması durumunda Avusturya trafik belgesi ve plakası alınması gerekmektedir.

4 - AZERBAYCAN
Azerbaycan da bulunan Türk vatandaşlarının ülkemizden aldıkları sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geçerlidir. Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.

5 -
BELÇİKA
-Diplomatik ve konsüler temsilciliklerde görevli personel, eğitim, yük ve yolcu taşımacılığı ile turistik amaçlarla Belçika’da bulunanlar Ülkemiz sürücü belgeleri ile Belçika’da araç kullanabilmektedirler.
-Belçika’da oturma iznine sahip veya oturma izni için kaydolmuş olan Türk vatandaşlarının Belçika sürücü belgesi almaları veya Avrupa Birliği ülkesi sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir.

6- BOSNA-HERSEK
Geçici süreyle Bosna-Hersek’te bulunan yabancıların Viyana Konvansiyonu’na uyumlu olarak düzenlenmiş uluslararası veya ulusal sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Kalıcı ikamet izni bulunan yabancıların isteği üzerine herhangi bir sınava girmeden sürücü belgeleri Bosna-Hersek sürücü belgesine dönüştürülmektedir.

7 - BULGARİSTAN
Bulgaristan’da ikamet eden yabancıların sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.
1 yıl sonra sınava tabi tutulmak kaydıyla Bulgaristan sürücü belgesi verilmektedir.
Sürücü belgesinin geçerli sayılabilmesi için onaylı Bulgarca tercümesinin bulundurulması gerekmektedir.
Yabancı araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri geçerli kabul edilmektedir. Geçerlilik süresi araç sürücüsünün oturum izin süresine bağlıdır.

8 -
ÇEK CUMHURİYETİ
Kısa süreli turistik, öğrenim vb. nedenlerle seyahat eden vatandaşlarımızın sürücü belgeleri kabul edilmekte olup, bir kazaya karışmaları halinde sorun yaşanmaktadır.
Süreli Oturma izni verilen vatandaşlarımızdan ise Uluslararası sürücü belgesi istenmektedir. Süresiz oturma iznine sahip olanlar ise sınava girerek Çek sürücü belgesi almak zorundadırlar.
Diplomatik misyon mensuplarımızın sürücü belgeleri çek diline çevrilmiş olması kaydıyla kabul edilmektedir.
Uzun süre kalacak olanlar 6 ay içerisinde plakalarını ve araç tescil belgelerini değiştirmeleri gerekmektedir.

9 -
DANİMARKA
Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla Danimarka’da bulunan vatandaşlarımızın Türkiye’de düzenlenmiş sürücü belgeleri, uluslararası sürücü belgelerini de beraberlerinde bulundurmak koşuluyla 90 gün geçerli kabul edilmektedir.
90 günden fazla kalacak olanlar sürücü belgelerini Danimarka sürücü belgesi ile değiştirmeleri gerekmektedir.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanların Türkiye’de düzenlenmiş sürücü belgeleri, uluslararası sürücü belgelerini de beraberlerinde bulundurmak koşuluyla 90 gün geçerli kabul edilmektedir.
Turistik amaçla bulunanların Türkiye’de düzenlenmiş sürücü belgeleri, uluslararası sürücü belgelerini de beraberlerinde bulundurmak koşuluyla 90 gün geçerli kabul edilmektedir.
Turistik amaçla bulunan vatandaşlarımızın araç tescil belgeleri 90 gün süreyle,
Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunan vatandaşlarımızın araç tescil belgeleri, araçların ülkeye giriş tarihinden itibaren 14 gün içinde Danimarka da yeniden tescil ettirmeleri gerekmektedir.

10 -
ESTONYA
Çalışma, eğitim ve benzeri amaçlarla Estonya’da bulunan vatandaşlarımızın Estonya’da ikamet tezkeresi almadan önce Turing Otomobil kurumundan sürücü belgesi almaları halinde bir yıl geçerli kabul edilmektedir.
Bir yıl dolmadan Türk sürücü belgesi ile Turing’den alınan uluslararası sürücü belgesine göre herhangi bir sınava tabi tutulmadan 10 yıl geçerli olan Estonya sürücü belgesi verilmektedir.
Estonya sürücü belgesi almadan önce herhangi bir trafik kural ihlali yapanlar ise sınava tabi tutulmaktadırlar.
Yük ve yolcu taşımacılığı ile turistik amacıyla Estonya’da bulunanların Ülkemiz sürücü belgesi ile birlikte uluslararası sürücü belgelerini de bulundurmaları gerekmektedir.
Türkiye’de düzenlenen araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi 1 yıl geçerli kabul edilmektedir. 1 yılın ardından Estonyalı bir kefil ile aracın tescili yapılmaktadır.

11 - ERMENİSTAN
Türk ve yabancı ülke vatandaşlarının sürücü belgeleri Ermenistan’da tanınmaktadır.

12 - FRANSA
Ülkemiz sürücü belgeleri, belirli şartlarda ve belirli sürelerle geçerli kabul edilmektedir.
-Eğitim görenler eğitimleri süresince,
-Diplomatik veya konsüler kimlik kartına sahip olanlar görevleri süresince,
Ülkemiz sürücü belgeleri ile Fransa’da araç kullanabilmektedirler.
-Çalışma veya aile birleşimi amacıyla Fransa’ya gelen ve ikamet tezkeresi ile ikamet edenler, ikamet tarihinden itibaren 1 yıl süreyle Fransa’da araç kullanabilmektedirler.
-Yük ve yolcu taşımacılığı ile turistik amaçlarla Fransa’da bulunanlar pasaportlarında bulunan vize süreleri kadar araç kullanabilmektedirler.
Ülkemiz araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri 6 ay süreyle Fransa’da kabul edilmekte olup, 6 ayın sonunda Fransa araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi ile değiştirmek zorundadırlar.

13 -
FİNLANDİYA
-Ülkemiz sürücü belgesi ile çalışma, eğitim, yük ve yolcu taşımacılığı veya turistik amaçla bulunanlar Finlandiya’ya giriş tarihinden itibaren 1 yıl süreyle araç kullanabilmektedirler,
-1 yıldan fazla kalanlar ise sınava girerek Finlandiya sürücü belgesi almak zorundadırlar,
Ülkemiz araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri 30 gün süreyle tanınmakta, 30 günden fazla kalınması halinde Finlandiya’dan araç tescil belgesi alınması gerekmektedir.

14 -
GUERNSEY
Türk sürücü belgesi sahipleri Guernsey’e yerleşmelerinden itibaren sürücü belgelerini 12 ay süreyle kullanabilmektedirler. 12 ay sonra sınava girerek Guernsey sürücü belgesi almaları gerekmektedir.

15 - GÜNEY KORE
-Sürücü belgelerimiz G. Kore makamlarınca tanınmakta olup, Büyükelçiliğimizce İngilizce tercümesi yapılması halinde sınavsız olarak değiştirilmektedir.
-Büyükelçiliğimiz mensuplarının sürücü belgeleri ise ilgili makama (Seoul Global Center) sürücü belgesinin tercümesiyle birlikte müracaatı akabinde Kore sürücü belgesiyle değiştirilmekte ve 6,000 Won (5 Dolar ücret alınmaktadır.

16 - HOLLANDA
Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla Hollanda’da bulunan vatandaşlarımızın ülkemizden verilme sürücü belgeleri 6 ay süreyle tanınmaktadır.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile turistik amaçlı bulunanların ülkemiz sürücü belgesi 6 ay süreyle tanınmaktadır.
Ülkemizde düzenlenmiş araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi Hollanda’da 6 ay süreyle tanınmaktadır.

17 - HIRVATİSTAN
Çalışma, eğitim, turistik, yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla bulunanların sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir. 1 yıldan sonra ise Hırvatistan sürücü belgesi ile değiştirilmektedir.
Trafik tescil ve motorlu taşıt belgeleri üç ay süreyle geçerli kabul edilmektedir. Hırvatistan’da oturum izni bulunan vatandaşlarımıza ise oturum izni süresince geçerli olacak şekilde araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi almaları gerekmektedir.

18 - IRAK
Yabancı ülkelerde düzenlenen sürücü belgeleri Irak’ta beş yıl süreyle tanınmaktadır.
Çalışma ve öğrenim amacı ile Irak’ta bulunan Türk vatandaşlarına ikamet belgelerine göre hususi sürücü belgesi verilmektedir.
Araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi Irak’ta beş yıl süreyle tanınmaktadır.

19 -
ISLE OF MAN
Ziyaretçiler ulusal sürücü belgeleriyle 12 ay süreyle araç kullanabilirler.
Yerleşik duruma geçenler ise sınava girerek sürücü belgesi almaları gerekmektedir.
Ülke dışında kayıtlı bir araç sürücüsünün ziyaretçi olması durumunda herhangi bir kayıt gerekmeksizin 12 süreyle kullanılabilmektedir.

20 -
İNGİLTERE
Türk sürücü belgesine sahip ziyaretçiler, sürücü belgesinin geçerli olması şartıyla azami 3.5 ton ağırlığında ve 8 yolcu kapasiteli araçlarını İngiltere’ye giriş yaptıkları tarihten itibaren 12 ay süresince kullanabilir. Ancak, sadece İngiltere dışında kayıtlı bulunan ve ülkeye getirilen ağır motorlu araçları kullanabilirler.
Yerleşikler, geçerli bir sürücü belgesinin bulunması koşuluyla, sürücü belgelerinde belirtilen tipte araçları İngiltere’ye geldikleri tarihten itibarin 12 ay süreyle kullanabilirler.
Bu sürenin dolması halinde geçici İngiltere sürücü belgesi almaları ve 12 aylı süre dolmadan sürücü belgesi sınavını geçmeleri gerekmektedir.
Yeni yerleşenler Britanya sürücü belgesi sınavını geçene kadar ağır motorlu araç kullanmaları yasaktır.
Başka bir ülkeden getirilen araçlar 12 aylı sürenin herhangi bir 6 aylık periyodunda kullanılabilmektedir.
6 aylı süreyi uzatmak isteyenler Gelir ve Gümrük İdaresine başvurmaları gerekmektedir.

21 -
İTALYA
Ülkemizden verilen sürücü belgeleri İtalyan sürücü belgesi ile değiştirilmektedir.
Ülkemiz “E” sınıfı sürücü belgeleri İtalya’da “D” sınıfı olarak kabul edilmekte ve Çekici (TIR) sürücüleri İtalya’da araçlarını kullanamamakta, kendilerine İtalya’da sınava girerek “E” sınıfı sürücü belgesi almaları telkin edilmekte, birçoğunun sürücü belgesine bu nedenle el konulmaktadır.

22 - İSKOÇYA
Türk sürücü belgesine sahip ziyaretçiler, sürücü belgesinin geçerli olması şartıyla azami 3.5 ton ağırlığında ve 8 yolcu kapasiteli araçlarını İskoçya’ya giriş yaptıkları tarihten itibaren 12 ay süresince kullanabilir. Ancak, sadece İskoçya dışında kayıtlı bulunan ve ülkeye getirilen ağır motorlu araçları kullanabilirler.

Yerleşikler, geçerli bir sürücü belgesinin bulunması koşuluyla, sürücü belgelerinde belirtilen tipte araçları İskoçya’ya geldikleri tarihten itibarin 12 ay süreyle kullanabilirler.
Bu sürenin dolması halinde geçici İskoçya sürücü belgesi almaları ve 12 aylı süre dolmadan sürücü belgesi sınavını geçmeleri gerekmektedir.
Yeni yerleşenler Britanya sürücü belgesi sınavını geçene kadar ağır motorlu araç kullanmaları yasaktır.
Başka bir ülkeden getirilen araçlar 12 aylı sürenin herhangi bir 6 aylık periyodunda kullanılabilmektedir.
6 aylı süreyi uzatmak isteyenler Gelir ve Gümrük İdaresine başvurmaları gerekmektedir.

23 -
İSVİÇRE
Çalışma, eğitim ve benzeri amaçlarla İsviçre’de bulunan vatandaşlarımızın sürücü belgesi 12 ay süreyle geçerli kabul edilmektedir. 12 ay sonra İsviçre sürücü belgesi almak zorundalar, bunun için kısa bir kontrol kursuna tabi tutulmakta olup, kursu başarı ile tamamlayanlara İsviçre sürücü belgesi verilmekte olup, başarısız olanlar ise mutad sürücü belgesi edinme sürecine tabi tutulmaktadır.
Üç yıldan az bir süre önce alınan sürücü belgesi sahipleri üç yıllık sürenin sonuna kadar kontrol kursuna tabi tutulmak kaydıyla bir deneme sürücü belgesi edinmeleri gerekmektedir.
Türk sürücü belgesine sahip vatandaşlarımız İsviçre sürücü belgesi almamışlar ise İsviçre’de yük ve yolcu nakli yapamazlar.
Yük ve yolcu taşımacılığı ile turistik amacıyla İsviçre’de bulunanların sürücü belgeleri tanınmaktadır.
Yük ve yolcu taşımacılığı veya turistik amaçla bulunanların araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi geçerli kabul edilmektedir.
İkameti İsviçre’de bulunanların ise İsviçre trafiğine kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

24 -
İSPANYA
Türkiye Cumhuriyeti İle İspanya Krallığı Arasında Ulusal Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Tanınması ve Değişimine İlişkin Anlaşma 05 Nisan 2009 tarihinde imzalanmış 11.11.2010 tarih ve 27756 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, İspanya tarafındaki onay işlemleri 26.04.2011 tarihi itibariyle tamamlanmış ve uygulamaya başlanılmıştır. Sürücü belgesinin geçerli kabul edilmesinin talep edildiği Devletin ulusal mevzuatında belirlenen süre boyunca, geçici olarak kullanma iznine sahiptir. İki Devletten birinde düzenlenmiş sürücü belgesi hamili, diğer Devletteki ikamet iznini, o ülkenin geçerli kanunlarına göre almış ise, Türk ve İspanyol Sürücü Belgeleri Sınıfları Karşılaştırma Tablosuna uygun olarak değiştirilebilmektedir.

25 - İRLANDA
Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla İrlanda’da ikamet etmeye başladığı tarihten itibaren 12 ay süreyle tanınmaktadır. Bu süre sonunda sınava girerek İrlanda sürücü belgesi almak zorundadırlar.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile turistik amaçlı bulunanların ülkemiz sürücü belgesi 12 ay süreyle tanınmaktadır.
Araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi İrlanda’da 12 ay süreyle tanınmaktadır.
Türkiye’den ve diğer yabancı ülkelerden ithal edilen araçlar teste tabi tutularak bu işlemlerin 30 gün içinde tamamlanma zorunluluğu bulunmaktadır.

26 -
JERSEY
Ziyaret amaçlı gelenler 12 ay boyunca araçlarını kullanabilirler.
Jersey’e yerleşenler sınavlara girerek Jersey sürücü belgesi almak zorundadırlar.
Ziyaretçiler istenilen belgeleri sunmak şartıyla ruhsatlı araçlarını Jersey’e getirerek 12 ay süreyle kullanabilirler.

27 -
KAZAKİSTAN
-Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunanların sürücü belgeleri Noterce onaylanmış Kazakça veya Rusça tercümesi ile birlikte Kazakistan sürücü belgesi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
-Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ve turistik amaçla bulunanların sürücü belgeleri ile birlikte uluslararası sürücü belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir. Uluslararası sürücü belgesi olmaması halinde, sürücü belgesi vize muafiyet süresi olan 1 ay süreyle geçerli kabul edilmektedir.
Araç tescil ve trafik belgeleri ile Uluslararası Taşıt Belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Uluslararası Taşıt Belgesi olmaması halinde araç tescil ve trafik belgesi vize muafiyet süresi olan 1 ay süreyle kabul edilmektedir.

28 -
KARADAĞ
Karadağ’da geçici olarak ikamet eden yabancılar, ülkelerinden aldıkları geçerli sürücü belgelerini kullanabilmektedirler.
Sürekli ikamet edenler ise giriş tarihinden itibaren 6 aylık süreyle kullanabilmektedirler. İsterlerse hiçbir sınava girmeden sürücü belgelerini değiştirebilirler.
Türkiye’de tescil ve trafik belgesine sahip araçlar Karadağ’da kullanılabilir. 6 aydan fazla Karadağ’da kalacakla ise araçları için Karada yetkili makamlarından resmi onay almaları gerekmektedir.

29 -
KIRGIZİSTAN
Kırgızistan da kalacak vatandaşlarımızın sürücü belgeleri 6 ay süreyle tanınmakta olup, 6 aydan fazla kalacak olanlar ise sürücü belgelerini Kırgızistan sürücü belgesi ile değiştirmeleri gerekmektedir.

30 - KUZEY İRLANDA
Geçerli bir sürücü belgesi bulunması şartıyla gelen ziyaretçiler, azami 3.5 ton ağırlığında ve 8 yolcu kapasiteli araçlarını Kuzey İrlanda’ya giriş yaptıkları tarihten itibaren 12 ay süresince kullanabilir.
Yerleşikler, geçerli bir sürücü belgesinin bulunması koşuluyla, sürücü belgelerinde belirtilen tipte araçları Kuzey İrlanda’ya geldikleri tarihten itibarin 12 ay süreyle kullanabilirler.
Bu sürenin dolması halinde geçici Kuzey İrlanda sürücü belgesi almaları ve 12 aylı süre dolmadan sürücü belgesi sınavını geçmeleri gerekmektedir.
Öğrenciler, geçerli bir sürücü belgesi bulunması şartıyla Kuzey İrlanda’da 12 ay süreyle araç kullanabilirler.
Yük ve Yolcu taşımacılığı yapan ziyaretçiler sadece ülke dışından getirilen araçları kullanabilirler.
Yük ve Yolcu taşımacılığı yapacak yerleşikler ise Kuzey İrlanda’da sınava girerek sürücü belgesi almadan araç kullanamazlar

31 - LİTVANYA
Litvanya’da daimi olarak ikamet edenlerin ülkemizden aldığı sürücü belgesi kabul edilmekte ve 185 günden sonra Litvanya sürücü belgesi ile değiştirilmektedir. Bunun dışında ülkemiz sürücü belgesi tanınmamaktadır.
Litvanya’yı ziyaret edenlerin araçlarının belgeleri 90 gün süreyle geçerli kabul edilmektedir.

32 -
LETONYA
Çalışma, eğitim, turistik, yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla bulunanların sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.
Trafik tescil ve motorlu taşıt belgeleri İngilizce tercümesiyle birlikte apostil işlemi yapıldıktan sonra 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.

33 -
LÜKSEMBURG
-Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunanların sürücü belgelerini 1 yıl içerisinde Lüksemburg sürücü belgesine dönüştürmek zorundalar, dönüştürme işleminde “B” sınıfı sürücü belgesinde veriliş tarihi itibariyle iki yıldan az zaman geçti ise bir gürlük staja tabi tutulmaktalar, “C” ve “E” sürücü belgelerinin değişiminde ise ayrıca bir sınava tabi tutulmaktadırlar.
- Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile turistik amaçlı bulunanların ülkemiz sürücü belgesi tanınmaktadır. Ancak, yük ve yolcu taşımacılığı için bulunanların uluslararası sürücü belgesi sahibi olmaları tavsiye edilmektedir.
Trafik tescil ve motorlu taşıt belgeleri üç ay süreyle geçerli kabul edilmektedir. Üç aydan sonra Lüksemburg araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi alınması gerekmektedir.

34 -
MACARİSTAN
-Sürekli Macaristan’da ikamet edenlerin sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.
-Diplomatik temsilcilik üyelerinin sürücü belgelerin mütekabiliyet kuralları çerçevesinde kabul edilmektedir.
- Diğer amaçlarla Macaristan’a gidenlerin Ülkemiz sürücü belgeleri geçerli kabul edilmemektedir.

35 - MAKEDONYA
-Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunanların sürücü belgeleri 6 ay süreyle geçerlidir. 6 aydan fazla bulunanların ise oturma ve çalışma izin belgeleri almaları ve bu belgeleri ile müracaatları halinde Makedonya sürücü belgesi ile değiştirilmektedir.
- Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile turistik amaçlı bulunanların ülkemiz sürücü belgesi tanınmaktadır.
Ülkemiz araç tescil ve trafik belgesi tanınmaktadır.

36 -
MOLDOVA
Moldova’da bulunan ve ikamet eden yabancıların kendi ülkelerinden aldıkları sürücü belgeleri 6 ay geçerli olup, bu süre sonunda Moldova sürücü belgeleri almaları gerekmektedir.
Geçici bir süre için Moldova’ya gelen kişilerin uluslar arası geçerliliği olan bir sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Araç ve römorkların Moldova’ya giriş yapabilmeleri için geçerli özel sigorta, karayolu için gerekli teknik malzemesi ve sürücülerinin geçerli sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

37 -
MALTA
-Ülkemiz sürücü belgeleri 1 yıl süreyle tanınmaktadır.
-Öğrenciler ise yabancı plakalı araçlarını malta sürücü belgesi ile kullanabilmektedirler.
-Turistler 7 aya kadar yabancı plakalı araçlarını kullanmaktadırlar.
-Malta’da yaşayan Türk vatandaşları araçlarını Malta plaka ve trafik belgeleri ile kullanabilmektedirler. Türkiye’de düzenlenen plaka ve belgeler geçerli kabul edilmemektedir.

38 -
NORVEÇ
-Ülkemiz sürücü belgesi ile 01 Temmuz 2010 tarihinden önce gidenler 1 yıl süreyle, 01 Temmuz 2010 tarihinden sonra gidenler ise 3 ay süreyle araç kullanabilmektedirler. Bu süre sonunda sınava girerek Norveç sürücü belgesi almaları gerekmektedir.
-Geçici olarak çalışma amaçlı bulunanlar 2 yıl süreyle araçlarını Norveç’e götürebilmektedirler, iş sözleşmesi 1 yıldan fazla ise Norveç gümrüğüne tescil ettirilmektedir.
-Turistik amaçla kısa süreli bulunanların ise araç tescil ve trafik belgeleri Norveç’te geçerli kabul edilmektedir.

39 -
ÖZBEKİSTAN
Sürücü belgelerimiz tanınmamaktadır. Uluslararası sürücü belgesi istenmektedir.
Araç tescil belgeleri tanınmamakta olup, yenileri düzenlenmektedir.

40 -
PORTEKİZ
Ülkemiz sürücü belgesi ile Portekiz’de 185 gün süreyle araç kullanılabilmektedir.
Ülkemiz araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri Portekiz’de 185 gün süreyle geçerli kabul edilmektedir.

41 -
POLONYA
Ülkemiz sürücü belgeleri Polonya’ya giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerlidir.
-6 aydan sonra ise sınava girerek Polonya sürücü belgesi almak zorundadırlar.

42 - ROMANYA
-Ülkemiz sürücü belgeleri herhangi bir sınava tabi tutulmadan Romanya sürücü belgesi ile değiştirilmektedir.
-Yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla bulunanların araçlarının sigortaları yapılmış olmak kaydıyla araç tescil ve trafik belgeleri tanınmaktadır.
-İkamet izniyle bulunanların araçlarının belgeleri ise sigortaları yapılmış olmak kaydıyla 90 gün süreyle geçerli.

43 -
RUSYA
Rusya Federasyonu’na gelen yabancıların Karayolları Konvansiyonu’na uygun uluslararası veya ulusal sürücü belgesine sahip olmaları ve Latin harfleri ile yazılmış olması halinde geçerli kabul edilmektedir.
Rusya Federasyonu’na araçlarıyla gelecek olan yabancıların gerekli gümrük işlemlerini yaptırdıktan sonra herhangi bir ödeme yapmaksızın 1 yıla kadar araç kullanabilmektedirler.

44 -
SURİYE
Türk sürücü belgesi Suriye’de kabul edilmektedir.
Geçerli olan Türk sürücü belgeleri herhangi bir sınava tabi tutulmadan, gerekli olan evraklar, tıbbi muayene ve harçlar ödenmek kaydıyla Suriye sürücü belgesi ile değiştirilmektedir.


45 - SLOVAKYA
-Turistik veya yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla bulunanların sürücü belgeleri tanınmaktadır.
-Çalışma, eğitim ve benzeri amaçla bulunanların ikamet izinlerinin verildiği tarihten itibaren 185 süreyle tanınmaktadır. Bu süre sonunda 60 gün içerisinde Slovakya sürücü belgesi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Not: İkamet izni almak durumunda olmayanların belgeleri süresiz geçerli.

İkamet izinlerinin verildiği tarihten itibaren 185 süreyle tanınmaktadır. Bu süre sonunda 60 gün içerisinde Slovakya belgeleri ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Not: İkamet izni almak durumunda olmayanların belgeleri süresiz geçerli.

46 -
SLOVENYA
-İkamet iznine sahip vatandaşlarımızın sürücü belgeleri 1 yıl süreyle tanınmakta, 1 yıldan sonra ise Slovenya sürücü belgesine dönüştürmeleri gerekmektedir.
-Yük ve yolcu taşımacılığı için bulunanlar ise Uluslararası sürücü belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
6 aydan fazla daimi yada geçici ikamet izni bulunanların araçlarını Sloven makamlarına kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

47 -
SIRBİSTAN
Turistik veya diğer amaçlarla Sırbistan’da geçici bir süre ile bulunan Türk ve diğer ülkelerin vatandaşlarının kendi ülkelerinden almış oldukları sürücü belgeleri tanınmaktadır.
Süreli ikamet izni olanların kendi ülkelerinden aldıkları sürücü belgeleri kabul edilmektedir.
Altı aydan fazla veya süresiz ikamet izni olanların sürücü belgeleri 6 ay süreyle kabul edilmektedir. 6 ay sonunda herhangi bir sınava tabi tutulmadan Sırbistan sürücü belgesi ile değiştirmeleri gerekmektedir.
Araçların üç ay içerisinde Sırbistan’da trafik kaydını yaptırmaları gerekmektedir.

48 -
STATES OF JERSEY
Geçici süreyle States Of Jersey’de bulunanlar yabancı sürücü belgelerini 12 ay süreyle kullanabilmektedirler.
Oturum alınması halinde ise sınavlara girerek Jersey sürücü belgesi alınması gerekmektedir.

49 - TACİKİSTAN
Türk vatandaşlarının ülkemizden almış oldukları sürücü belgeleri geçerli kabul edilmektedir.
Yük ve yolcu taşımacılığı için giden vatandaşlarımızın sürücü belgeleri Tacikistan gümrük yetkililerince belirlenen süre kadar geçerli kabul edilmektedir.
Turistik amaçlı giden vatandaşlarımızın sürücü belgesi tercümesinin onaylanmasından ve Tacikistan Trafik müdürlüğünce ceza kartının düzenlenmesinden sonra, Muhaceret Dairesi tarafından belirlenen süre ile müsaade olunmaktadır.
Türkiye’de düzenlenen araç tescil ve motorlu araç trafik belgesi geçerli kabul edilmektedir.
Özel veya tüzel kişilere ait araçların geçici olarak Tacikistan’da bulunması durumunda, araç sahiplerinin üçüncü ülkelerden almış oldukları sürücü belgelerini kullanmalarına vize, hizmet sefer sayısı ve diğer ilgili belgelerin geçerlilik süresine göre onay verilmektedir.

50 -
YUNANİSTAN
Uluslararası taşımacılık yapan, geçici olarak özel araçlarıyla Yunanistan da bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye de düzenlenmiş sürücü belgeleri geçerli kabul edilmektedir.
Yunanistan da sürekli ikamet eden vatandaşlarımızın sürücü belgeleri kabul edilmemektedir. (10.09.2014)
Araç tescil ve trafik belgeleri 6 ay süreyle tanınmaktadır. 6 ay sonunda Yunan tescil belgesi ve plakaları alınması gerekmektedir.

Kaynak

Ek olarak;
Yeni ehliyetler tüm Avrupa'da geçerli olacak.

Bu yaz 24 milyon ehliyet 15 TL karşılığında yeni ehliyetlerle değişecek. Otomobil kullananlar bundan sonra 10 yılda bir sağlık ocağından rapor alıp ehliyet yenileyecek. Ehliyetler nüfus müdürlüklerinden kişinin adresine gönderilecek. Çipli ehliyetler 88 ülkede kullanılabilecek.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

5 Temmuz 2015 / ANNEYIM Cevaplanmış
3 Ekim 2009 / virtuecat Müslümanlık/İslamiyet
1 Ağustos 2014 / Abideyucel Soru-Cevap
10 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap