Arama

Dünya Kentleri: Albi

Güncelleme: 20 Temmuz 2015 Gösterim: 1.092 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALBİ. Tarn (Fransa) departementinn merkezi. Paris’in 667 km güneyinde Tarn ırmağı kıyısında; 48 707 nüf. Aguitain havzası ile Massıt Central’m arasında yer alan Albı, eski bir galya oppidum’unun yerin de kurulmuş eski bir din, özellikle de ticaret merkezidir (tarım pazarı). Yaklş. 60 000 nüfuslu bir sanayi yerleşim alanının mer kezi olmuştur.
•TARİH VII. yy.’da özerk bir beyliğin merkezi olan Albi. iki yüzyıl sonra Toulouse kontluğuna bağlandı ve vikontlar ile piskoposlar arasında birçok çekişmeye yol açtı. Çekişmeler, Albigensis seferin den sonra vikontların yenilgisiyle sonuçlandı. Albi 1249’da Fransa krallığı’na bağlandı.
Sponsorlu Bağlantılar
•GÜZEL SANATLAR Kentteki Sainte Cöcıle katedrali, tek kubbesi ve payanda ayakları arasındaki mihrap bölümüyle güney gotik sanatının dikkat çekici ve güçlü bir örneğidir. XV. ve XVI. yy.Tarda yapıta zengin bir dekor eklendi: güneyine bir sundurma yapıldı; içine minber ve koro için özel bir bölüm inşa edildi; süslemeler tümüyle boyandı.
MsXLabs & Büyük L.

Ad:  1024px-Albi2007a.jpg
Gösterim: 97
Boyut:  172.2 KB

🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Albi, Fransa'nın Midi-Pyrénées bölgesine bağlı Tarn département (il)'ınde Tarn Nehri kenarında bulunan belediye. Hem Tarn département'nın hem de Arrondissement de Albi'nin idarî merkezleri bulunmaktadır. Albi'de ikamet edenlere Albigeois (es) diye hitap edilir.

Ad:  1920px-Albi_panorama_morning_Wikimedia_Commons.jpg
Gösterim: 175
Boyut:  304.1 KB
Albi'nin eski kale şehrinin panoramik görünümü. Eski şehrin sağ tarafından Sainte-Cécile Katedrali,
sola Tarn Nehri üzerinde yapılan Pont du 22 août 1944 (22 Ağustos 1944 Köprüsü) ve sağda Pont Vieux (eski köprü) görülmektedir.

Tarihçe
İlk yerleşim Tunç Çağı'nda kuruldu. Roma Cumhuriyeti'nin Galya fethetmesinden sonra Civitas Albigensium oldu. 1040 yılında pont vieux inşa edildi ve ticaretle geçiş vergi gelirleri arttı. Orta Çağda Toulouse Kontluğu'nun timarlar arasında Albi Vikontluğunun merkezi oldu. 1209 yılında başlatılan Albigeois Haçlı seferleri'nin sonucu Albi de ağır hasar gördü. Albigeois Haçlı seferlerinden sonra siyasî ve kültürel açıdan Kuzey Fransa'nın ve dinî açıdan Katolik Kilisesi'nin egemenliği altına girdi. Papaz Bernard de Castanet tarafından Palais de la Berbie inşa edildi ve günümüzde Albi doğumlu ressam Henri de Toulouse-Lautrec'in müzesi: Toulouse-Lautrec Müzesi olarak kullanılmaktadır. 1282 yılında ise Sainte-Cécile d'Albi Katedrali inşa edildi. Rönesans döneminde pastel ile bilindi. Fransız Devrimi ile kilise malları satıldı ve merkez yönetiminin binalarına çevirildi.

Mahalleler
Albi, 12 mahalle (quartier)'den oluşmaktadır: Kuzeyde Breuil-Mazicou, Madeleine ve Cantepau, güneyde Rayssac-Veyrières-Ranteil ve Lude-Bellevue, merkezde Grand-Centre, batıda Ouest, Pointe de Marre, doğuda Piscine ve Plaine Gô, Renaudié, Viscose, Lapanouse-Saint-Martin, Jarlard-Le Peyroulié ve Marranel-Le Roc.


🌘 🚀

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular