Arama

Anovülasyon (Yumurtlama Bozukluğu)

Güncelleme: 28 Şubat 2016 Gösterim: 1.430 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Şubat 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ANOVÜLASYON a. (fr. anovulation).
MsXLabs.org & Büyük Larousse
Sponsorlu Bağlantılar

Kad. hast. Düzenli yumurta oluşumundan yoksunluk hali.

—AnsİKL. Anovülasyon ergenlikten önce, menopozdan sonra ve hamilelik sonrasında fizyolojik bir olgudur. Üreme etkinliğinin sürdüğü dönemdeyse patolojiktir. Gebeliğin önlenmesi amacıyla östro- projestatlf alımı sırasında yapay olarak ortaya çıkar.

Anovülasyon çok çeşitli sonuçlar doğurur. En önemlisi kısırlıktır. Öbür sonuçları âdet yokluğu, seyrek âdet görme ya da tersine, kısa aralıklarla uzun süreli ve kanamalı âdet görme gibi âdet bozukluklarıdır. Yumurtlama yokluğu âdet sırasında oluşan sarı cismin, dolayısıyla projesteronun oluşmasını engeller. Oysa projesteron, âdet sırasında dölyatağı iç zarının düzenli ve gerektiği gibi soyulmasında temel rol oynar Anovülasyonun nedeni ender olarak yumurtalıkla ilgilidir (yumurtalıkta agenezi, disgenezi ya da distrofi). Çoğu zaman yumurtlamayı sağlayan arabeyin •hipofiz kumandasındaki bir anormallik, buna neden olur. Bu kumanda, beyin korteksince (psikolojik nedenler), erkeklik hormonu (prolaktin) oranındaki artışla, çok seyrek olarak da bir enfeksiyon süreciyle ya da arabeyin-hıpofız uruyla önlenmiş olabilir. Anovülasyonun tedavisi, yakın zamanda, yumurtlama indükleyici ve antiprolaktin ilaçların bulunmasıyla değişikliğe uğradı.Bununla birlikte,bu ilaçlar yalnız kısırlığın tedavisinde kullanılmaktadır, çünkü bunların her ay düzenli olarak alınması sakıncalıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Şubat 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Anovulasyon (Yumurtlamanın Olmaması)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  yumurtlamamanın-olmaması.jpg
Gösterim: 280
Boyut:  86.7 KB

1 ) Yumurtlama gerçekleşmemesi
Normalde kadının yumurtalıklarında her ay bir yumurta hücresi büyür ve olgunlaşır. Daha sonra adet döneminin yaklaşık 12. İle 14. günleri arasında ovulasyon (yumurtlama-çatlama) meydana gelir. Bazı kadınlarda ise bu gerçekleşmez. Bu duruma da, Anovülasyon ismi verilir.

Anovulasyon genel olarak adet düzensizliklerinin meydana gelmesine sebep olur. Bu kadınlarda daha çok adet dönemlerinin araları uzar (oligomenore). Bazı zamanlarda da, fazla kanamalara rastlanabilir.

2 ) Yumurtlama olmamasının belirtileri nedir? Nasıl Anlaşılır?

Yumurtlamanın olmamasını belirtileri ;
  • Göğüslerde (memelerde) hassasiyet, dolgunluk, gerginlik
  • Karın bölgesinde şişkinlik hissi
  • Karında sancı ve kramplar
  • Cinsel istekte artış görülür. Bu istek, daha çok yumurtlama olmadan birkaç gün önce başlar.
  • Bazı kadınlarda koku, tat ve ışık gibi uyaranlara karşı aşırı hassasiyet, rahatsız olma meydana gelir.
Bu tür belirtilerin olmaması bazı aylarda kadınları yumurtlama olmaması ile ilgili oldukça şüphelendirebilir. Ancak kesin teşhis, ultrason muayenesi ve bir takım hormon (progesteon hormonu) tahlilleri ile konabilir.

3 ) Yumurtlama bozukluklarında hormon tahlillerinin görevi nedir?
Hormon tahlilleri ve yumurtalıkların ultrason muayenesi ile incelenmesi, doktorlara gerekli olan bilgileri vermektedir. Adet döneminin 3. günü yaptırılan hormon tahlilleri de aynı şekilde gerekli bilgileri sunmaktadır.

Anovulasyon görülüp görülmediği ise, ultrason muayenesi ile kontrol edilebildiği gibi, vücut ısısı ölçümleri ve adetin 21. günü ölçülen progesteron hormonu değerlerinin seviyesi ile de anlaşılabilir.

4 ) Avonulasyonun tedavisi nasıl gerçekleşir?
Tedavi gören hastanın hamilelik isteyip istememesine bağlı olarak değişebilir. Hamile olmayı isteyen hastalarda ovulasyon indüksiyonu, yani yumurtlama tedavisi, yumurta büyütme tedavisi verilir. Hamilelik istemeyen hastalarda ise, daha çok değerlendirme sonucunda hormonal ilaçlar ile adet düzenleyici tedavi verilir.
Yapılması planlanan tedavi hastanın yaşına, hamilelik isteğinin olup olmamasına, anovulasyonun meydana gelme nedenine ve diğer hastalıklar ile şikayetlerin varlığına göre değişkenlik gösterir.

Yumurtlama meydana gelmeyen hastalar ile alakalı, toplum arasında yumurtalık tembelliği veya yumurta tembelliği şeklinde ifade edilir. Ancak bu isimde bir hastalık tıp literatüründe bulunmamaktadır. Burada tembellik kelimesinden kasıt, yumurtalıklarda her ay rutin bir şekilde yumurtlamanın gerçekleşmemesi ve hastanın sık sık anovulasyon dönemleri geçirmesidir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Şubat 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Anovülasyon ( yumurtlayamama ) Sebepleri Nelerdir?
MsXLabs.org

Her ay kadının bir yumurtası olgunlaşır ve adetinin 12.-14. günleri arasında ovulasyon (çatlama) meydana gelir. Bazı kadınlarda bu durum gerçekleşmez buna ”Anovülasyon” denir. Ano­vü­las­yo­nun (yu­murt­la­ya­ma­ma) çok çe­şit­li se­bep­le­ri bu­lu­nur. Ba­zı­la­rı ta­nı­sı kon­duk­tan son­ra tedavilerle so­run ol­mak­tan çık­mak­ta­dır.

Ano­vü­las­yon/oli­go­ano­vü­las­yonun sebepleri
Yaş­ ; ilk adet­ten he­men son­ra be­yin ile yu­mur­ta­lık­lar ara­sın­da­ki aks­ta ile­ti­şi­min tam sağ­la­na­ma­ma­sı ve me­no­poz baş­lan­gı­cın­da yu­mur­ta­lık fonk­si­yon­la­rın­da azal­ma.

İlaç kul­la­nım­la­rı, geçirilmiş ame­li­yat­lar; do­ğum kon­trol ilaç­la­rı ( do­ğum kon­trol hap­la­rı sa­de­ce kul­la­nıl­dık­la­rı sü­re için­de yu­murt­la­ma­yı en­gel­ler ve ilaç ke­sil­dik­ten son­ra yu­murt­la­ma tek­rar ge­ri dö­ner), ba­zı psi­ki­yat­rik ilaç­lar, ste­ro­id­ler, kan­ser te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan ke­mo­te­ra­pi ilaç­la­rı, rad­yo­te­ra­pi­ler, her­han­gi bir se­bep­le yu­mur­ta­lı­ğa ya­pı­lan ame­li­yat­lar.

Sis­te­mik ya da hor­mo­nal has­ta­lık­lar ve ne­op­la­zi­ler (tü­mör­ler); hi­po­ti­roi­dizm-hi­per­ti­roi­dizm (ti­ro­id be­zi­nin az ya da faz­la ça­lış­ma­sı), kro­nik (sü­re­ğen) ka­ra­ci­ğer ve böb­rek has­ta­lık­la­rı, cus­hing has­ta­lı­ğı, po­li­sis­tik yu­mur­ta­lık sen­dro­mu (PCOS), pro­lak­ti­no­ma, boş sel­la sen­dro­mu, Shee­han sen­dro­mu, ad­re­nal ve yu­mur­ta­lık tü­mör­le­ri, hi­po­ta­la­mu­su kap­la­yan tü­mör­ler

Di­ğer se­bep­ler; ani ki­lo kay­bı, stres, yo­ğun eg­zer­siz.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

23 Temmuz 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
8 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Psikoloji ve Psikiyatri
27 Haziran 2015 / Safi X-Sözlük