Arama

Yoga ve Sağlık için Faydaları - Sayfa 2

Güncelleme: 4 Haziran 2013 Gösterim: 19.576 Cevap: 13
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
25 Eylül 2007       Mesaj #11
nünü - avatarı
Ziyaretçi
NEDEN YOGA YAPIYORUZ? YOGANIN SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Hindistanda 2000 yıldır,doğuda ve batıda uzun yıllardır uygulanan yoga,insan beynini huzur ve mutluluğa kavuşturmak ve vücuda sağlık getirmesi amacıyla kullanılır.Yoga ile ilgilenenler bilirler ki yapılan çalışmalar kişinin hayata bakısını değiştirmekle kalmaz,duygusal,zihinsel ve ruhsal alanlarda gelişmesine olanak sağlar..Yoga;bedeni,zihni ve ruhu tamamen eğiten ,huzur veren ve kişinin tamamen kendisini tanımasını sağlayan dünyadaki en eski kadim bilgi ve kişisel gelişim metodudur.YOGA bir olmak demek olduğuna göre evrenin pozitif ve negatif bütün değerlerini bir arada dengede tutarak yaşama sanatı ve o hal halinde olmak bence yogadır.SONUÇ zıtlıkların birbirine bağlanması ve dengeye ulaşmak halidir.Dengeye ulaşmak , ancak iki kutupta birbirini reddetmeyip olduğu gibi kabul ederse ve birbirinle el sıkışırsa olabilecek bir kavram haline gelir.Yoga'nın ana hedeflerinden biri de durmadan her şeyi kaydetmek ve onları sürekli yansıtmakla meşgul olan zihnimizin karışık işleyiş biçimi hakkında açıklık kazanmaktır. Tüm bu hareketliliği sakinleştirdikten sonra, herhangi bir değerlendirmede bulunmadan algılamayı başarınca, gerçekleri saf bir bakışla algılamak mümkün olur. Bunun yanı sıra kişinin arzularını ve sürekli değişen hazlarını tanımasına ve onları dingin bir hale sokmasını sağlar.Örneğin koku alma organımız bir çöreğin kokusunu aldığında, acıkmış olmasak bile, bir çörek yeme arzusu uyandırır. Yoga'nın temel kurallarından biri, bu zihnimizin yarattığı bu arzuyu bastırabilmektir. Yaptığımız her şeyin bizim kontrolümüz altında olmasıdır. Duyularımızı ve arzularımızı kontrol altına aldıkça özgürlüğe doğru çaba sarf etmiş oluruz ve neticesinde arzularımızı bastırdığımızı değil, bağımsızlığımıza ve özgürlüğümüze biraz daha yaklaşmış
olduğumuzu hissederiz.

Tabii tüm bunların yanında birde bedenin kontrol altın alınması gerekir. Bedenimize bakmak onun zinde ve sağlıklı kalmasını sağlamak Yoga'nın içinde çok önemli bir yere sahiptir.Çeşitli asanalarla vücudumuzun iç organlarına ve salgı bezlerine masaj yapmış oluruz ve bu sayede onların iyi çalışmasını sağlarız. Ayrıca asanaların, çakraların düzenli çalışması üzerinde rolü büyüktür. Bedenimize iyi bakmak ayrıca yediklerimizle de çok alakalıdır. Şunu asla
unutmayalım bedenimiz yediklerimizden oluşur.

Bir deniz düşünün, dibinde kendi gerçekliğimizi temsil eden bir elmas olsun. O elması keşfedebilmemiz için öncelikle suyun yüzeyinin tamamen sakin olması gerekmektedir.
Zihnimizi dizginleyemezsek kendi özümüzü keşfetmemiz imkansızlaşır.Statik şekilde yapılan duruşlar da enerjitik ve zihinsel bedeni güçlü yönde etkilemektedir..Duruşlarda bir dakikadan başlayarak, beş dakikaya kadar hareketsiz beklenilebilinir..Duruşlar iç organlara,hormon merkezlerine,bağışıklık sistemine ve adalelere masaj yapmaktadır…Ayni zamanda kas sistemini kuvvetlendirmekte,iskelet sistemini düzeltmekte ve sinir sistemini gevşetmektedir.Duruslar ilk basta bedenin üzerinde hareketlerle ilgilendiği için fiziksel boyuttaki çalışmalar sanılmakta oysa;duruşların uygulanmasının esas amacı yasamın bütün boyutlarını yani fiziksel,bedensel,enerjicik,zihinsel,duygusal,sinirsel ve ruhsal boyutlarlı ile kişiyi etkilemek,birleştirmek,bağdaştirmak ve uyum içerisinde tutmaktır.Duruslarin en önemli etkilerinden biride belkemiği ve omurga üzerindedir.Yogaya göre belkemiği ne kadar esnekse kışı o kadar gençtir. Omurga anatomisi kuvvetli ve yassı kemiklerin üst üste gelmesi ve aralarında disk denen oluşumların desteklenmesi ile oluşur.Omurlarımız ligamentlar aracılığı ile birbirlerine sıkıca bağlanır ve vücudun en kuvvetli kasları ile desteklenir.Omurgamızın görevi başın,gövdenin,göğüs ve karın boşluğunda yer alan organların ağırlığını taşımak ve bu ağırlığı pelvis ile alt bölgelere iletmektir.Omurgamız boyunca uzanan bu kanala omurilik kanalı denir.Ve bu kanalın içinde beynimizin bir uzantısı olan omuriliğimiz vardır.Her omurun birleştiği bölgeden iki yana açılan delikler bulunur.Buralardan da spinal sinirlerimiz çıkar.Bu sinirler kendi bölgelerindeki kasları,organları ve cildi desteklerler yaşatırlar ve enerji verirler. Ayni zamanda omurgamızın içindeki gençlik sıvısı ne kadar düzün akarsa kişi o kadar uzun yasamaktadır. Bütün bunlardan da anlaşıldığı gibi omurgamız bizim yaşam ağacığımızdır.Ve yoga uygulamaları omurgaya çok önem verir.Duruşların uygulanması kişiyi
stresten,gerginlikten,sıkıntılardan ve depresyondan kurtarmaktadır..Vivekenanda Yoga Üniversitesinde uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda;gece hayati,alkol,uyuşturucu kişiyi %2 oranında,derin bir uyku %8 oranında,Yapilan bir saatlik yoga ve nefes çalışmaları ise kişiyi% 27/28 oranında GEVŞETMEKTE VE RAHATLATMAKTADIR.

Sonuç Olarak dünyada yapılan hiçbir spor aktivitesinde bile böyle bir rahatlama söz konusu değildir.Sanilanin aksine yoga yaparken kesinlikle SAKATLANMAK söz konusu bile değildir.Dogru hoca ve doğru yapılan duruşlar vücudun sağlığını korumakta,kan dolaşımını düzenlemekte,iç organlara masaj yapmakta,kasları eklemleri ve tendonlari sağlıklı kılmakta,bagisiklik sistemini güçlendirmekte,kilo-boy ve sıcaklık-sogukluk dengelerini korumakta,bio enerji akımlarını düzenlemekte ve bedenin bio manyetik alanını güçlendirmektedir.Yapilan nefes egzersizleri ciğer kapasitemizi arttırmakta,beynimize ve bedenin her noktasına maksimum oksijen gitmesini sağlamaktadır.Alinan fazla oksijen adalelerde sarf edilen güçten dolayı toplanan laktik asit ve başka tür toksinler, kan dolaşımı tarafından yıkanarak, sürüklenip vücuttan atılmaktadır..Buda demektir ki yoga çalışmalarından sonra,sporda olduğu gibi yorgunluk ve bitkinlik hali asla söz konusu olmaması demektir.Nefes çalışmaları uygulandıkça ;bedenin en uç noktalarındaki enerji kanalları tıkanıklarından kurtulmakta,bio enerji vücutta uzun sure dolasmakta ve toksinler vücuttan atılarak giderek hastalıklara yakalanma olasılığı hiç
kalmamaktadır.Ayrica kaslar uzamakta,omurganın durusu dimdik olmakta,sonuç olarak da vücuttaki çarpık ,eğri her uzuv gün be gün , yavaş ,yavaş düzelmektedir. Nihayetinde yapılan uygulamalarla her geçen gün sağlıklı olmaya bir adım daha atmak demektir.

Yoga eve dönüş ve evdeki huzur ve sonsuz sağlıktır. SAĞLIKLI VE YOGA DOLU BİR YAŞAMDA KALIN.
SEVGİLER.


Banu Deger.

BHANU PRİYA

Son düzenleyen Efulim; 4 Haziran 2013 20:17 Sebep: Msj düzeni.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ekim 2007       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yoga Nedir?
Yoga, binlerce yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış bir yaşam bilimidir. Yoga sözcüğü Sanskritçe’de "birleştirmek veya bütünleşmek" anlamına gelir. Bu felsefeyi uygulayan kişiye de "Yogi" denir. Yoga, bedeni, zihni ve ruhu tamamen eğiten, huzur veren ve kişinin kendini keşfetmesini sağlayan, dünyadaki en eski kişisel gelişim metodudur. Yoga bir din değildir; ama ne yazık ki bir tarikat veya Hintlilerin dini inanışı gibi bazı yanlış değerlendirmelere maruz kalabilmektedir. İnsanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplin yoluyla mutluluğa, başarıya ve "aydınlanma"ya ulaştırmayı amaçlayan bir tekniktir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yoga'nın mevcudiyetine ilişkin en eski arkeolojik bulgular, M.Ö. 3000 yıllarına kadar gider. ‘İndus’ vadisinde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bazı taş mühürlerde yoga duruşlarını gösteren figürlere rastlanmıştır.

Yoga, insana kendi benliğini tanımasını ve dengede tutmasını öğretir. Eğer yorgun, dermansız, sinirli ve üzüntülü bir hayat sürüyor isek bunda çoğunlukla kendi kusurumuzun büyük payı vardır. Çektiğimiz anlamsız acılar, Yoga sayesinde yerini evrensel uyuma bırakır. Yoga’yla uğraşan insan kendi "özünün" farkındalığını yaşar. Ve kendini evrendeki her şeye çok daha yakın hisseder. Canlı, cansız her şeye daha derin bir sevgi duyar, onlarla bütünleşir. Yoga yaparak daha iyi ve yorulmaksızın daha uzun yasamayı mümkün kılacak sağlığı ve dengeyi bulabilirsiniz. Yoga, mutlu ve aydınlık bir insan olmanın yöntemidir.

Bu günlerde batılı ülkelerde oldukça revaçta olan Yoga öğretisinin, ağırlıkla bedensel hareketlerden ibaret olduğu düşünülmektedir, ancak Yoga dışa değil, içe gidilen bir yoldur. Yoga’da Asana, Nefes egzersizleri, Meditasyon, Gevşeme ve Beslenmeden oluşan beş ana basamak vardır. Amaç bedeni ve nefes egzersizlerini kontrol ederek zihni dinginleştirmektir.

Yoga sadece birkaç değişik egzersiz hareketlerinden ( Asanalar ) veya nefes alma yöntemlerinden ( Pranayama ) ibaret değildir. Kendine has felsefesi ve yaşamın her yönünü farklı değerlendirişiyle de önemli ayrıcalıklar taşır.

Yoga, uzun süreli eğitim gerektiren bir yoldur. Ancak bir yol göstericinin (Yogi'nin) rehberliğinde öğrenilir. M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış olan ve Yoga’nın babası olarak kabul edilen Patanjali, Yoga Sutra'larında, Yoga'nın 8 basamaktan oluşan yolunun aşağıdaki gibi olduğunu söyler.

YamaNegatiflerden arınmaNiyamaPozitifleri güçlendirmeAsanaDuruş, vücut çalışmalarıPranayamaNefes ve biyoenerji egzersizleriPratyaharaAstral, Çakra ve Kundalini çalışmalarıDharanaKonsantrasyon çalışmalarıDhyanaMeditasyonSamadhiEvrenle bütünleşme

Yoga'nın birçok türü vardır. Fakat bunlar içinde en çok bilinenleri Karma Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga, Hatha Yoga ve Raja Yoga'dır. Ancak bunlar yukarıda belirtilen sekiz basamaklı Klasik Yoga’nın sadece belli maddelerini kapsayan Yoga türleridir.

Sürekli yapılan Yoga’nın faydaları:

• Vücudun diri ve sağlıklı görünmesini sağlar
• Metabolizmanın dengeli, sinir sisteminin güçlü, kan dolaşımı ve bezelerin fonksiyonlarının düzenli olmasını sağlar
• Zihne, ruha huzur ve mutluluk getirir, olumlu düşüncelerin üretilmesini sağlar
• Vücudun esnekliğini arttırır
• Kasları, eklem yerlerini iç organları ve sinir sistemini güçlendirir
• Solunum organlarının düzenli çalışmasını sağlar
• Düzenli nefes almayı öğretir
• Sindirim problemlerini çözer
• İç salgı bezlerini çalıştırarak normal dengeyi sağlar
• Zihnin durulmasını sağlar
• Sakinleştirir ve sabırlı olmayı öğretir
• İnsanı öz benliğine kavuşturur
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
23 Haziran 2011       Mesaj #13
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Evde Yoga

yogapositionforbeginner

Haftada üç ya da dört kez yoga derslerine katlamı­yorsanız, sınıfta öğrendiklerinizi evde yaptığınız se­anslarla pekiştirmeniz yararlı olacaktır. Eğer belli bir alanı kendinize ayırırsanız veya kendinizi fazla zor­lamadan egzersiz yapmak için boş bir alan yaratır­sanız, evde düzenli yoga yapmanın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Rahat hareket edebilmeniz ve iyice esneyebilmeniz için yeterince boş alanınız olmalıdır. Aydınlık, sessiz, temiz ve iyi havalandırılmış bir oda idealdir. Klimalar ve merkezi ısıtma sis­temleri soluduğumuz oksijenin yapısını değiştirerek bedenimizin onu içine çekmesini güçleştirdiği için açık havayı da tercih edebilirsiniz. Doğal ve negatif yüklü oksijen beden için yararlıdır. Büyük olasılıkla fırtına sonrasında zinde hissetmemizin nedeni bu­dur. Eğer hava iyiyse, dışarıda yoga yapın. Görgü kuralları ve hava ısısının elverdiği ölçüde olabildi­ğince hafif giyinin.
Bedenimiz sabahları akşama göre da­ha az esnektir ama ılık bir duş almak, sabahki yoga seansı öncesinde kasla­rınızı ve eklemlerinizi gevşetmenize yardımcı olabilir. Günün hangi zama­nında yoga yapmaya karar verdiğiniz fark etmez. Sadece rahatsız edilmeye­ceğinizden emin olun. Gerekirse ka­pınızı kilitleyin, telefonunuzun fişini çekin ve telesekreteri açın.
Bir yoga seansı genellikle bir saat süren egzersizler ve nefes çalışmala­rından oluşur. Bunu takiben 15 daki­kalık bir gevşeme süresi daha gerekir. Eğer evde kendiniz için ayırabileceği­niz bir saatin olmadığını veya bu sü­renin bedeninize ağır geleceğini dü­şünüyorsanız, o zaman egzersizleri kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir süre boyunca yapabilirsiniz. Ancak her egzersiz seansından sonra gevşe­meniz son derece önemlidir. Çünkü böylelikle bedenin henüz tamamladığı egzersizlerin yararını tam anlamıy­la görmesini sağlarsınız.
Hamile bir kadının bilinçli bir şe­kilde gevşemeyi öğrenmesi çok önemlidir. Böylece doğum sırasında yaşadığı kasılmalar arasında kendini “serbest bırakabilecektir.” Evde yap­tığınız yoga seansını Ujjayi nefes tekniğini uygulayarak veya uygulamadan, Savaşana duruşu ile gevşeyerek bitirin.
Tüm yoga seansınız boyunca ya da sadece gevşeme bölümünde arka fonda dinlendirici bir müzik çalmayı tercih edebilirsiniz.
Evde egzersiz yaparken, bazı duruşlarda kendinize denge veya destek sağlamak için mobilyaları kullanabilirsiniz.


Kaynak

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #14
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Yoga

Ruhsal yaşama ve bedene egemen olmayı amaçlayan Hint felsefe sistemi. Hint felsefesinin altı geleneksel sisteminden biridir. Yoga sözcüğü dünyanın en eski ana dili olan Sanskrit dilinde boyunduruk anlamına gelen Yug sözcüğünden türemiştir ve bütünleşme anlamına gelir. Birey söz konusu olduğu zaman içsel, dışsal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal birleşme kastedilir. Ama kozmik açıdan ele alındığında yoga bireyin kozmosla birleşmesi anlamına gelir. Yoga birim bilinçle kozmik bilincin birleşmesi olarak tanımlanır. Yogada bu kişinin ulaşacağı en üst amaçtır.


Benzer Konular

16 Ocak 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Temmuz 2012 / Misafir Taslak Konular