Arama

Yoga ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 4 Haziran 2013 Gösterim: 19.562 Cevap: 13
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Yoga
Yaşam boyu iyi hissetmek için kendinize izin verin.
Sponsorlu Bağlantılar
Yogayla yaşama yeniden merhaba...
Kendinizi yeniden yaratamazsınız. Ama bedeninizle barışarak yaşamı yeniden keşfedebilir ve iyi hissedebilirsiniz.
Nasıl mı? Sizi, sezgilerinizin gücüyle tanıştıran ve yaşamla uyum içinde olmanızı sağlayan
yogayla.
Sanskritçe “birlik, bir olma” anlamını taşıyan yoga, ruhsal ve bedensel eğitimle daha sağlıklı ve canlı bir yaşam yaratmak için.
Yaşamla ateşkes, Uma Yoga’da sizi bekliyor. Bedeninize bağımsızlığını vermeye hazır mısınız?
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 22:58
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Yoga'nın Tarihçesi
· Yoga, Hindistan’da doğmuştur, kökeni tam olarak açıkça bilinmemektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
· Yoga ile ilgili ilk bulgular İ.Ö. 3000 yıllarına aittir. Bulgular arasında yoga duruşlarında tanrısal kişileri gösteren mühürler vardır. Bunlardan birinin yoganın mitolojik kurucusu “Shiva” olduğu saptanmıştır.
· Yogadan teknik bir terim olarak söz edilmesine ilk kez Veda’larda rastlanmaktadır. Veda’lar 2000 yılı aşkın bir sürede yazılan ve ağızdan ağıza gelecek kuşaklara geçen ilahiler, özdeyişler ve şiirlerden oluşmuştur. (Veda = Bilgelik)
· Çok tanrılı dinden sonra her gücün sahibi bir özel tanrı düşüncesi ve her şeye yetkin bir tek güç anlayışına geçilmiştir. Bu tek güç Veda’larda Brahman olarak belirtilmiştir.
Bu gerçeğe denetim, çalışmak, bağlılık yani yoga disiplini sayesinde varılmaktadır.
· Yüzeydeki çalkantılı duygular dindirilip, mantık sessizleştirilince algı farklılaşır. Yoga aslında işte bu farklı algılamanın gelişimidir.
· Yoga ile ilgili en büyük eser Bhagavadgita’dır. Bu eser hareket, bağlılık ve bilgi yogasıdır. Hareketli yaşam içinde bağımsızlığa erişebilmenin üstünde durulmaktadır.
· Yoga, dogmatik inançlara değil sadece insanın kendi gücüne inanmasını gerektiren bir benliği geliştirme tekniği olduğu için dinsel toplum tarafından kuşkuyla karşılanmıştır. Yoga bir din değildir, çok eski çağlardan beri öğretmenden öğrenciye kişisel ders olarak verilmiştir.





Yoga Nedir?
· Yoga, Hindistan’dan doğmuş binlerce yıllık geçmişi olan bir uygulamadır.
· Yoga, birlik ve bir olma anlamına gelen eski bir Sanskritçe sözcükten, ‘’Yuj’’dan türer. Yogi’nin bir anlamı da kendisiyle bütünleşmiş kişi demektir.
· Yoga, yaşamımıza yeni bir açıyla dokunmamızı sağlar. Bilincimiz ahenkli ve doğal bir şekilde uyanır, genişler. Beden güçlenip esnekleştiği ve zihin sakinleştiği zaman yaşamımızdaki kalıpların, oynadığımız rollerin farkına varır, farklı bir bakış açısı kazanırız. Gördüğümüzü kabul edebiliriz. Bilinçlenmeye başlarız.
· Bu farkındalıkta kendimizi tanır ve temel ve içsel bir tatmin buluruz; yaşamın uç noktalarında karşılaşabileceğimiz her şeye katılımcı, anlayışlı bir tavır alırız.
· Kendimizi yeniden yaratamayız, yaşama uyumlu hale gelir, büyürüz.
· Bedensel asanalar, nefes alıştırmaları, dikkat toplama gibi disiplinlerden oluşan yoga sayesinde yaşamı yaşama şeklimiz değişir, dünya anlayışımız ve duygularımız derinleşirken daha sağlıklı daha genç, daha neşeli bir birey oluruz
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 22:59
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #3
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Günümüz İnsanı ve Yoga
1- Kültürün ve bireysel anlayışın Gelişmesi
Bilimin bugün hizmetimize sunduğu bilgi ve psikoloji günümüz insanına yeni değerler ve yeni bir güdü veriyor ve insan kendisine şöyle soruyor; Nasıl kendi potansiyelimle temasa geçebilirim ve başkalarıyla ilişkimde nasıl daha açık hale gelebilirim?

2- Teknik Evrim
İçsel özgürlük ve içsel güç ile, insan toplumu içinde yaşamak arasında çelişkiler yaşayabiliriz. İsteğimiz evremizde ne olursa olsun, her durumla yüzleşebilmek ve yine de iç huzurumuzu koruyabilmektir. Bu zamanda bizi çevreleyen tüm sorunlar ve fırsatlarla yaşayabilir ve yaşamın çeşitliliğini deneyimleyerek zenginleşebilir miyiz?
3- Ruhsal Evrim
Kendi kendimizin bilincine varmak için yola çıktığımızda esnekleşip, olayları, artan bir farkındalıkla deneyimlediğimizde, çevremizden gelen etkileri korkusuzca alır ve kendi duygu ve düşüncelerimizi daha saydamlıkla gözlemleyebiliriz.

4- Bilincin Genişlemesi
Günümüzde bilinç değişik şekillerde evrimsel olarak genişlemiştir. İnsanlar beden farkındalığını geliştirmeyi öğreniyor, ve hem kendi hem de başkalarının duygularını deneyimleyerek farklı düşünce ve davranışlara hoşgörü ile yaklaşabilme yeteneğini geliştiriyorlar.

5- Yaşamla Karşılaşma
Gerilimler yumuşayabilir, depresyon ve uyuşukluk geçebilir, fakat yoga sadece koruyucu ve iyileştirici değildir. Zihnimiz yeni fikirlere çok daha açıktır ve günlük hayatımızdaki tüm ayrıntıların berraklığı bizi durmaksızın zenginleştirir.




Yoga ve insan...
Bugünün koşulları, insanı doğal yaşamdan uzaklaştırıyor. Yaşamın hızı, toplumsal sorunlar,
beden ve zihinde gerginlikler yaratıyor. Sonuç, pek çok ruhsal ve bedensel hastalık.
İnsan, önemli olduğuna inandığı birçok şeye ulaşmak için durmaksızın koşuyor ve koştukça
sağlığını tehdit ediyor. Sigara, alkol, aşırı yemek, öfke ve yoğun stresle geçen zorlu bir yolculuğa dönüşüyor yaşam.
Duruş, nefes ve yoğunlaşma üzerine kurulu yoga, bedenle zihin bütünlüğünü içeren bir öğreti.
insanın bedensel, zihinsel ve duygusal açıdan yetkinleşmesi, iç barış ve özgürlüğünü gerçekleştirmesi için bir yol gösterici. İnsanın yaşamla uyumlu bir iç dünya yaratmasını sağlayan yardım eli, yaşamı bir dansa dönüştürme teklifi
* Yoğun yaşam akışının yarattığı bedensel ve zihinsel gerginliklerden uzaklaşarak, daha
huzurlu ve doyumlu bir yaşama ulaşmak için yoga.
* Stresin yarattığı pek çok fiziksel ve zihinsel hastalığın önüne geçmek, sağılığı korumak
için yoga.
* Bedende biriken sıkıntıları atmak, yıpratan enerjiyi dönüştürmek, zihnin sakin ve açık olmasını sağlamak, daha az öfkelenmek, daha çok hoşgörülü olmak için yoga.
* İnsanın kendine daha çok güvenmesi ve olası ruhsal sorunları kolayca aşması için yoga.

* Bedeni derin dinlendirerek, sıkışmış iç enerjinin beden içinde rahatça dolaşmasıyla yaşama sevincini artırmak, daha çevik ve enerjik olmak için yoga.
* Beden duruşunu düzelterek denge duyusu oluşturmak, tedirginlik ve eksiklik gibi doygulardan arınmak için yoga.
* Bedenin esnemesiyle gençleşmek, daha az enerjiyle daha çok iş yapabilmek için yoga.
* Bedeni dinlemeyi öğrenmek, gereğinden çok beslenmeyi engellemek için yoga.
* Kan dolaşımını hızlandırarak cildin daha güzel bir görünüme kavuşması, uykunun düzenlenmesiyle yaşamdan daha çok tat almak için yoga.
* Spor yapanların daha kolay yoğunlaşması, beden kapasitesini en üst düzeyde kullanması,
gerginlik ve yoğunluğu gidermesi için yoga.

* Her ne yapıyorsanız onu neşeyle, güçle, güvenle yapabilmek için yoga.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 23:00
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Yoga Felsefesi
Temel Fikirler
1. Hint felsefesinde, yaşamın acıyla öğrettiği olduğu kabul edilir. Bu düşünce zamanla çileciliği doğurmuştur.
2. Gerçeğin canlı, yaşıyor ve değişken olduğunu bilmemiz ve bu bilgilere kendi çekirdeğimize inerek ulaşabileceğimizin farkına varmamız gerekir. Benliği tanımanın türlü yollarına Yoga denir.
İnsan gerçek özünü aramadığı, anlamaya çalışmadığı, kısaca bu maceraların en ilgincine ve yolculukların en derinine yani kendi içerisine giden yola çıkmadığı sürece kendi derinliğinin, yeteneklerinin ve yetilerinin bilincine varamaz ve yaşam bireye bunu öğretinceye dek tekrar ve tekrar onu doğurur. Sürmekte olan bu çarka Samsara denir.




Yoga’nın Temel İlkeleri


1- Doğru uygulama : Asanaların doğru uygulanması bedensel sağılığı koruyacak, kan dolaşımını düzenleyecek, iç organlara masaj yapacak, kasların sağlıklı çalışmasına yol açacaktır. Asanaların yavaş olarak zihinle uyum içinde yapılması bedensel farkındalığı, bedensel duyarlılığı çoğaltacak, bedensel esnekliği sağlayacaktır.

2- Doğru nefes : Derin ve doğru nefes gevşemeye, sakinleşmeye yardımcı olacaktır. Yaşam enerjisinin bedende sağılıklı bir biçimde aksamasına yol açacak, bireyi canlandıracak, zihnini tazeleyecektir.

3- Tam gevşeme – Tam dinlenme : Bedeni gevşetmek kişiyi diri bir canlılığa kavuşturacaktır. Gevşemiş, dinginliğine kavuşmuş bir beden ve zihinle gerginliklerle, sıkıntılarla ve kolay başedilebilecektir.

4- Doğru beslenme : Doğru ve sağlıklı beslenme bedensel ve zihinsel sağlığı korumada önemli rol oynar. Yoga’da yol aldıkça kişi doğal beslenmenin önemini, faydalı ve zararlı besin maddelerini kendiliğinden fark edecektir.

5- Olumluluk ve Meditasyon Uygulaması : Yaşama karşı olumlu tutum ve meditasyon, bireyin özünün ortaya çıkmasına, ruhsal gelişimine, doyurucu bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır. Olumluluk ve cesaret kişiye derin bir manevi yaşantının da kapılarını açacaktır.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 23:01
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #5
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Yoga Uygulaması
Yoga egzersizlerinden biri olan "güneşe selam" zihni ve bedeni canlandırmak için kullanılır.
Sırtınız dik olacak şekilde oturun ve avuçlarınızı önünüzde birleştirin. Bu şekildeyken karnınızdan derin derin nefes alıp verin, bunu bir iki kere tekrarlayın. Bulunduğunuz mekanla kendinizi yoğunlaştırın ve geriye doğru uzanın. Uzanma işlemini sadece karnınız ve başınızla gerçekeştirin. Kollarınızı da geriye, başınızın üstüne doğru uzatın ve bu pozisyonda rahatsız olana kadar böylece durun.
Daha sonra başınızı, gövdenizi ve kollarınızı karnınızdan bükülecek bir şekilde eğin. Parmaklarınızı yere dokundurmaya çalışın, bunu yaparken dizlerinizi bükmeyin. Bu şekilde rahat olduğunuzu hissediyorsanız 30’a kadar sayarak pozisyonunuzu korumaya devam edin, rahat değilseniz 10 kadar sayın.
Yere çömelin ve avuçlarınızın yere değmesini sağlayın. Bu sırada bedeninizin dik olmasına dikkat edin, bu şekilde dörde kadar sayın.
Bir bacağınızı geriye doğru uzatın ve gergin olmasını sağlayın, diğer bacağınızı da bükülü tutun. Bu sırada vücut ağırlığınız kollarınızda olmalı ve başınızda yukarıya bakmalı. Bu şekilde altıya kadar sayın. Dizlerinizi bükerek ayaklarınızı alta doğru çekin. Dizleriniz yere değerken, kalçalarınızda topuklarınıza değmeli. Daha sonra kollarınızı, boynunuzu ve başınızı göğsünüz dizlerinize değene kadar eğin. Başınız yerle paralel olmalı. Kollarınızı öne doğru açın ve rahatlamaya çalışarak sekize kadar sayın.
Oldukça yavaş hareketlerle emekler pozisyona geçin, bu sırada avuçlarınız yere paralel olmalı. bacağınızın birini geriye doğru bükün ve gergin tutun. Diğer bacağınız da bükülü olsun. Bu şekilde başınızı yukarı kaldırın ve altıya kadar sayın.
Şimdilik bu hareketleri bir kaç defa tekrarlayabilirsiniz. Kazandığınız deneyimlerin ardından vücudunuz daha esnek bir hal alacaktır böylece daha ileri olan pozisyonları deneyebileceksiniz.






Yoga ve Spor

· Yoga egzersizleri, asanaları yapılan sporu tamamlayarak ve destekleyerek, bireyin kapasitesini en iyi biçimde kullanmasına yardımcı olacaktır.
· Spor dalları çeşidine göre bedendeki belirli kas gruplarını diğerlerine nazaran daha fazla çalıştırmaktadır. Yoga bedenin bütün bölgelerini çalıştırdığı gibi bedenle-zihin arasındaki dengeyi ve uyumu da sağlar.
Birey yaptığı spora daha kolayca yoğunlaşır ve beden kapasitesini daha üst boyutta kullanabilir.
· Yoga asanaları, sporcularda birikmiş aşırı gerginliği ve yorgunluğu gidermek için de ideal bir yöntemdir.

Vücut geliştirme : Yoga hantallaşmayı önler, bedenin daha esnek ve çevik olmasını sağlar, kas yorgunluğunu giderir.

Yüzme : Yoga’nın nefes egzersizleri yüzücünün diğer kapasitesini arttırır, nefeslerini daha ideal kullanmalarını sağlar.

Tenis : Yoga, teniscinin bedeni daha rahat ve esnek tutmasına, enerjisini doğru kullanmasına, oyun üzerinde yoğunlaşmasına yardımcı olur.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 23:01
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
25 Eylül 2006       Mesaj #6
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Yoga ve Spor


· Yoga egzersizleri, asanaları yapılan sporu tamamlayarak ve destekleyerek, bireyin kapasitesini en iyi biçimde kullanmasına yardımcı olacaktır.
· Spor dalları çeşidine göre bedendeki belirli kas gruplarını diğerlerine nazaran daha fazla çalıştırmaktadır. Yoga bedenin bütün bölgelerini çalıştırdığı gibi bedenle-zihin arasındaki dengeyi ve uyumu da sağlar.
Birey yaptığı spora daha kolayca yoğunlaşır ve beden kapasitesini daha üst boyutta kullanabilir.
· Yoga asanaları, sporcularda birikmiş aşırı gerginliği ve yorgunluğu gidermek için de ideal bir yöntemdir.

Vücut geliştirme : Yoga hantallaşmayı önler, bedenin daha esnek ve çevik olmasını sağlar, kas yorgunluğunu giderir.

Yüzme : Yoga’nın nefes egzersizleri yüzücünün diğer kapasitesini arttırır, nefeslerini daha ideal kullanmalarını sağlar.

Tenis : Yoga, teniscinin bedeni daha rahat ve esnek tutmasına, enerjisini doğru kullanmasına, oyun üzerinde yoğunlaşmasına yardımcı olur.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 23:02
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
25 Eylül 2006       Mesaj #7
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
EVDE UYGULAYABILECEGINIZ YOGA HAREKETLERI
yoga 1ÖLÜ YATISI

Yere rahat edebileceginiz ince bir minder serin ve üzerine sirtüstü yatin. Bacaklarinizi mümkün oldugu kadar yanlara ayirin. Fakat kendinizi germemeniz gerekir. Bu hareketin amaci rahatlamaktir. Ellerinizi vücudunuzun her iki tarafina, yakl. 25 cm. mesafe birakarak koyun. Avuç içleri yukari bakmali. Ayaklarinizi yanlara dogru birakin. Gözlerinizi kapatip, nefesinize konsantre olun.
yoga 2OMUZ DURUSU

Bacaklarinizi kapatin. Ellerinizi bedeninizin yanina alin. Avuç içleri bu sefer yere bakmali. Nefes alin ve bacaklarinizi havaya kaldirin. Bunu yaparken, ellerinizle yerden kuvvet almalisiniz. Kalçalarinizi kaldirin ve ellerinizle sirtinizi destekleyin. Bacaklarinizi dik tutun ve çenenizi gögsünüze dayamaya çalisin. Bu esnada yavasça derin nefes alin. Durabildiginiz kadar bu pozisyonda bekleyin. Tekrar yere yatacaginiz zaman, vücudunuzu yavas yavas indirin. Sakin ani hareketler yapmayin.
yoga 3SABAN DURUSU

Bu hareketi direkt “omuz durusu”ndan sonra yapabilirsiniz. Bacaklarinizin gergin olmasina dikkat edin. Bacaklarinizi basinizin arkasina, ayaklariniz yere degene kadar, uzatin. Ayak parmaklarinizi mümkün oldugu kadar basinizdan uzaklastirmaya ve topuklarinizi yere dogru bastirmaya çalisin. Kollariniz, sirtinizin arkasinda yere dayali olmalidir. Derin nefes alip verin.
yoga 4BALIK DURUSU

Bu hareket 2. ve 3. duruslara zit oldugundan, bunu bu duruslarin arkasindan yapmalisiniz. Yere yatin, ayaklarinizi kapali tutun. Ayak parmaklariniz havaya bakmali. Ellerinizi kalçalarinizin altina alin. Dirsekleriniz mümkün oldugu kadar birbirine yakin durmali. Derin nefes alin ve ayni anda basinizi ve
vücudunuzun üst kismini hafifçe kaldirin. Simdi ensenizi, basiniz yere degene kadar, arkaya dogru uzatin. Nefesinizi verin ve derince tekrar alin. Bu hareketi yaparken, bacaklarinizin rahat olmasina dikkat etmelisiniz. Hareketi basladiginiz ters siraya göre bitirin. Yani önce ensenizi tekrar öne dogru alin, sonra basinizi.....
yoga 5BACAK – DIZ DURUSU

Yere oturun ve bacaklarinizi uzatin. Ayak parmaklariniz havaya bakmali. Nefes alin ve üst bedeninizi öne dogru uzatin. Sirtinizin düz olmasina dikkat edin. Ayaklarinizi tutun, fakat bunun için kendinizi kesinlikle germeyin. Rahat olmalisiniz. Simdi çenenizi dizlerinize dogru indirin. Fakat bunu yaparken,
dizlerinizi sakin bükmeyin.
yoga 6EGIK DURUS

Bu hareket,Bacak-Diz Durusu’na karsilik gelen durustur.

Bacaklariniz kapali bir sekilde yere dik olarak oturun. Ellerinizi sirtinizin arkasinda kuvvetli bir sekilde yere dayayin ve kalçanizi kaldirin. Ayaklariniz düz bir sekilde minderin üzerinde olmalidir. Bacaklarinizi bükmeyin ve basinizi arkaya dogru düsürün. Birkaç kez derin nefes alip verin.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2006       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yoga

yoga resim Sağlıklı mısınız? Ruh, zihin ve beden dengeniz yerinde mi? Cevap evet ise, mutlu olmanız gerekir. Fakat, kaç kişi, bu sorulara sınırlamaksızın, gerçekten evet cevabını verebilir?
İnsanın, günümüzde doğadan uzaklaşıp kendini kente hapsettiğini hepimiz biliyoruz. Ayrıca içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik şartlar onu giderek artan bedensel ve zihinsel gerginliklerle de karşı karşıya bırakır. Bu gerginlikler bir müddet sonra insanın, ruhsal, zihinsel ve bedensel faaliyetlerini de etkilemeye başlar. Bunun sonucu kişide zihinsel bulanıklık, sinirlilik, psikosomatik rahatsızlıklar, bedensel çöküntüler, başarısızlık, güvensizlik, çevre ile uyumsuzluk ve daha birçok durumlar ortaya çıkar. Zamanla insan yaşama sevincini kaybeder ve mutsuz bir kişi olur. Stresin yarattığı bu durumdan

kurtulmak ve rahatlamak için alkole, sigaraya, uyuşturucu maddelere ve uyku ilaçlarına başvurur. Onların vereceği geçici rahatlıkla avunmaya çalışır. Bu yanlış davranış kişiyi daha da çok yıpratır.
spacer
Peki insan, sinir sistemini bu gerginliklerden nasıl temizleyecektir? Kaybettiği sağlığını ve mutluluğunu nasıl geri getirecektir? Bunun için izlemesi gereken yol nedir? Bu soruların cevabını bir doğu felsefesi olan YOGA bize anlatmaktadır.
spacer
Yoga Nedir?
Yoga, binlerce yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış bir felsefe, bir yaşam bilimidir. Yoga sözcüğü Sanskritçe "birleştirmek veya bütünleşmek" anlamına gelir. Bu felsefeyi uygulayan kişiye de "Yogi" denir. Yoga, bedeni, zihni ve ruhu tamamen eğiten, huzur veren ve kişinin kendini tanımasını sağlayan, dünyadaki en eski kişisel gelişim metodudur.
spacer
Yoga'nın mevcudiyetine ilişkin en eski arkeolojik bulgular, M.Ö. 3000 yıllarına kadar gider. İndus vadisinde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bazı taş mühürlerde yoga duruşlarını gösteren figürlere rastlanmıştır.
Yoga'dan ilk kez, M.Ö. 2500 yıllarına ait kutsal yazılar olan Veda'larda bahsedilmektedir. Ancak Veda'ların son kısımlarını oluşturan Upanişad'lar Yoga öğretisinin ve Vedanta felsefesinin temellerini oluşturmaktadır. Vedanta'nın ana fikri şu şekilde belirtilir: Bir tek mutlak gerçek ve bilinç vardır; o da bütün evrenin temeli olan Brahman'dır. (Tanrı'dır)
spacer
Yoga insana kendi benliğini tanımasını, dengede tutmasını öğretir.Yaşam daha derinlemesine yaşanır. Çektiğimiz anlamsız acılar, Yoga sayesinde yerini evrensel uyuma bırakır. Yogayla uğraşan insan, kendi "özünün" farkındalığını yaşar. Ve kendini evrendeki her şeye çok daha yakın hisseder. Canlı, cansız her şeye daha derin bir sevgi duyar. Onlarla bütünleşir. Yoga, mutlu ve aydınlık bir insan olmanın yöntemidir. Yoga bir din değildir. İnsanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplin yoluyla mutluluğa, başarıya ve "aydınlanma"ya ulaştırmayı amaçlayan bir felsefedir.
spacer
Yoga, uzun süreli eğitim gerektiren bir yoldur. Ancak bir yol göstericinin (Yogi'nin) rehberliğinde öğrenilir. M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış olan Patanjali, Yoga Sutra'larında, Yoga'nın 8 basamaktan oluştuğunu söyler. Bunlar:
spacer
1. Yama - Ahlaksal kurallara uymayı öğretir. Şiddeti, hırsızlığı, açgözlülüğü, kişinin kendi nefsine hakim olamayışını yasaklar.
2. Niyama - Öz disiplini öğretir. Saflığı, sadeliği ve çalışmayı hedefler.
3. Asana - Belirli pozisyonlardaki vücut egzersizleridir.
4. Pranayama - Belirli ritmlerde nefes alıp vermeyi öğretir.
5. Pratyahara - Duyguları kontrol etmeyi sağlar.
6. Dharana - Belli bir fikir üzerinde konsantre olmayı öğretir.
7. Dhayana - Meditasyon. Düşünce.
8. Samadhi - Meditasyonun ulaşacağı son hedef olup; beden ve duyular dinlenirken, aklın ve ruhun uyanık kalması. Üstün bilince erişme halidir.
spacer

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #9
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Uma Yoga’dan farklı öğretiler...
Umayoga1
T’ai Chi Ch’uan Geçmişi 5000 yılı gerilere dayanan bir Çin egzersiz sistemi. Değer adı Çin Yogası. Meditasyon, savunma sanatı ve sağlık kaynağı özelliklerini içeriyor. Karşılıklı uyum ve bir olma amacına ulaşma çabası. Hareketleri döngüsel ve kesintisiz. Bir cins akapunktur etkisi yaparak bedeni rahatlatıyor. Gerilimden doğan engelleri ortadan kaldırarak yaşam enerjisinin bedene daha rahat akmasını sağlıyor.
Kaizen Aikijitsu
Birçok savunma sanatının bir araya geldiği, doğruluk, iyilik ve güzellik üzerine kurulu,
fiziksel, ruhsal ve ahlaksal gelişime yönelik bir öğreti. İnsanın, düşmana odaklanmak yerine,
kendi düşünce ve hareketlerine yoğunlaşmasını, evrenle mükemmel ve uyum yakalamasını
sağlıyor. Saygı, şefkat, ahlak ilkeleri ve saldırganlığı dışlayan anlayışıyla dinginliği
öğretiyor.

Relaksoloji
Stresin kontrol altına alınması, beden - duygu - ruh dengesinin kurulması, insanın kendisi ve çevresiyle barışık olmasına dayalı bir öğreti. Soluk alma teknikleri, günlük yaşamda ve sporda kullanılmayan kasların kullanımı, tek başına uygulanacak masajlar, ve zihnin boşaltılmasıyla insan kendini daha sağlıklı ve huzurlu hissediyor. Yaşama daha sıkı sarılarak
sorunlarına daha kolay çözümler bulabiliyor.

Meditasyon
Zihindeki binlerce düşünce arasında kimi zaman kendi varlığını unutan insan için meditasyon,
bir yenilenme durumu. İnsanın kendini, yaşama yeniden hazırlamasını sağlayan meditasyon,
aktif zihnin yatışmasına, düşüncelerin barışçı, sakin ve odaklanmış olmasına yardımcı oluyor.

Refleksoloji
Binlerce yıllık geçmişi olan Çin öğretilerine göre bedenin bütünü, enerji kanallarıyla ayaktaki refleks bölgelerine bağlı. Refleksoloji, ayaktaki refleks bölgelerine kontrollü basınç uygulama tekniğinden oluşuyor. Toksinlerin atılmasını kolaylaştıran, Refleksoloji tekniği çok daha sağlıklı olmayı sağlıyor.

Feldenkrais Metodu
Feldenkrais metodu, insanların ortak dileği olan doğal davranmayı sağlıyor. Sinir sistemi ve
bilince seslenerek kalıplaşmış, çoğu kez fiziksel görünen alışkanlıklardan uzaklaşmaya, insanın kendi doğasına uygun yaşamasına yardım ediyor. Doğallık sayesinde düşünme biçimi ve algılamayı zenginleştirerek akıl ve kelimelerle anlama yerine, bedenin kendini anlaması ve zihinle buluşup ilerlemesini sağlıyor.

Çampisaj
Üst beden, sırt, omuz, boyun, saç derisi, saçlar ve yüze aromatik özyağlarla uygulanan, özel tekniğiyle kasları rahatlatarak kan dolaşımını hızlandıran bir masaj biçimi. Özyağlar, marma noktalarına masajla uygulandığında zihin dinlenip rahatlıyor. Bedende sıkışıp kalan duygusal sorunla yok oluyor. Çampisaj’ın yararlı olduğu rahatsızlıklar arasında kas tutulmaları, sırttaki nodüller, kronik boyun tutulmaları, baş ağrısı, saç derisi sorunları, yüzdeki ağrılar, toksin birikimi, depresyon, uykusuzluk ve zihinsel yorgunluk bulunuyor.

Çigong
Chi:
yaşam enerjisi. Gong: çalışma. Çigong yoga felsefesinde zaman ve emek gerektiren her türlü çalışma ve incelemenin adı. Temeli, bedensel gevşeme, zihinsel dinginlik, soluma,
zihinsel yoğunlaşma ve hareket tekniğine dayanıyor. Kullanılmayan güçleri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Ayrıca bünyeyi güçlendirerek hastalıkları önlüyor, yaşlanmayı geciktiriyor.
VooDooSouL - avatarı
VooDooSouL
Ziyaretçi
11 Temmuz 2007       Mesaj #10
VooDooSouL - avatarı
Ziyaretçi
Yoga meditasyonunda konsantre durumuna "dharana", sonraki akışkan olma ya da farkında olma durumuna ise "dhyana" denir. Dikkatinizin dağıldığı anda, objeye yönelin. Beceremiyorsanız sakın sinirlenmeyin ve sabırla defalarca deneyin, aynı zamanda da sabrınızı denemiş olacaksınız. Amaç fazla çaba göstermeden ve hatta hiç uğraşmadan konsantrasyonu başarmaktır. Mahareshi Mahesh Yogi´nin; "Meditasyon yaparken zorlanmamalıyız, aklımızın çok huzurlu ve gayretsiz bir hale geçmesini sağlamalıyız." söze burada önemlidir. Derin konsantrasyonda çevrenizle bütünleştiğinizi ve hafiflediğinizi hissedeceksiniz. Bu bütünleşmenin ileri aşaması "samadhi" yani tek oluş halidir, tasavvufçuların sessiz zikirde ulaştıkları "hal"de buna benzer. Yukarda görsel meditasyondan söz etmiştik, zikir benzeri ses meditasyonu da bir diğer yöntemdir. Konsantre olunacak şey bu kez, bir obje değil bir sesdir. Bir saatin tik-tak sesi, doğadaki sesler yani dalga, çağlayan, rüzgar, yağmur, dere sesleri, bir trenin ritmik tekerlek sesi veya rutin ve çok yumuşak bir müzik sesi yeterli olabilir. Batıda bu seslerin özel olarak kaydedildiği özel kaset ve CD´ler satılmaktadır. Ama müzik biraz farklıdır yani meditatörün müziğin üstün bilincine sahip olması önemlidir, kişinin bilinci müziği yaratan bilinçle buluşabilmelidir ve tabii burada kasdedilen müzik ticari müzik değildir.

Benzer Konular

16 Ocak 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Temmuz 2012 / Misafir Taslak Konular