Arama

Ramazan'da Beslenme Öneri ve Uyarıları - Sayfa 2

Güncelleme: 12 Ağustos 2012 Gösterim: 5.995 Cevap: 12
tebessum35 - avatarı
tebessum35
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #11
tebessum35 - avatarı
Ziyaretçi
Her Ramazan ayında iftara, sahura özel beslenme tavsiyeleri verilir. Ancak bu yıl tavsiyeleri çok daha dikkatli okuyun. Çünkü bu yıl Ramazan'ın ilk günlerinde 16 saati aşkın, son günlerinde ise 15 saati aşkın açlık süresi olacak. Yemeye, içmeye, uykuya özen gösterin. Açlık, susuzluk kadar, uykusuzluk da etkileyebilir.
spacer

Sponsorlu Bağlantılar
Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Yasemin Sancak, ramazan ayına özel besinlerin başında gelen pide ve hurmayı aşırı tüketmenin kan şekerini yükselteceğini, iftarda yenilen ağır yemeklerin de kolesterolü yükseltebileceğini belirtti.

Son düzenleyen Rower; 19 Temmuz 2012 21:16
tebessum35 - avatarı
tebessum35
Ziyaretçi
21 Temmuz 2012       Mesaj #12
tebessum35 - avatarı
Ziyaretçi
spacer
Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, “Türk kahvesi açlık hissini bastırma özelliğine sahiptir” dedi. spacer
Sponsorlu Bağlantılar
Gıda Mühendisliği Gıda Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, Türk kahvesi ile limonata ve hurmanın açlık hissini azaltan yiyecek ve içecekler arasında olduğunu belirtti.
Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Gürsoy, iftar zamanı açlığı gidermek adına hızla yemek yenerek, açlık durumunun giderilmesine çalışıldığını ifade etti.
Gürsoy, bir insanın 2-3 gün boyunca hiç gıda almadan kendini idare edebilecek enerjiyi depolayabildiğine dikkati çekerek, “Önerim öncelikle iftarda acele etmeden yavaş bir şekilde ve çorba gibi hafif şeylerle yemeğe başlanması ve bir süre durduktan sonra ana menüdeki yiyecekler yenmelidir” dedi.
Sahurda ise özellikle doygunluk hissini uzatacak, su ihtiyacını azaltacak besinler tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Gürsoy, “Yine uykudan uyanmakta zorluk çekenler ya da kısa sürede bir şeyler yiyerek uykuya devam etmek isteyenler hızla bir şeyler yedikleri için hem vücudu zorlamakta hem de kısa sürede açlık durumuna geçmekteler” diye konuştu.
Hurmanın lifli besin olduğunu ve sahurda tüketilebileceğini anlatan Gürsoy, “Hurma, direkt kuru meyve olarak tüketildiği gibi hurmalı kek, hurmalı sütlü hafif tatlılar olarak da tüketilebilir. Yemek sırasında içilecek limonata açlık hissini geciktirecek uygulamalardan biridir, çünkü limon bağırsaklarda besinlerin emilimini geciktirmektedir” ifadelerini kullandı.

TÜRK KAHVESİ LİFLİ BESİN OLDUĞU İÇİN AÇLIK HİSSİNİ BASTIRIR

Türk kahvesinin, açlık hissini bastırma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Gürsoy, “Lifli gıdaların ortak özelliklerinden biri açlık hissisini bastırmasıdır. Türk kahvesi de lifli bir besin olduğu için açlık hissini bastırır. Uyarıcı bir özelliğe sahip ve içinde kafein bulunmasından dolayı nerede, nasıl kullanılması konusunda bilinçli olunmalı. Türk kahvesinin içilmesinin ardından uyumakta güçlük çekileceği de göz önünde bulundurulmalı” diye konuştu.

Hem iftarda hem sahurda yemeğin yavaş yavaş yenmesini öneren Gürsoy, sindirimi zorlamayacak şekilde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

rixeli - avatarı
rixeli
Ziyaretçi
12 Ağustos 2012       Mesaj #13
rixeli - avatarı
Ziyaretçi
Bu yaz sıcaklarında hem serinletici hem de sağlıklı içecekler içmeniz mümkün. Su elbette içmeniz gereken bir içecek ama onun dışında bağışıklığınızı güçlendirecek, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve hastalıklardan koruyacak birkaç seçenek;

Yeşil Çay

Flavonoidler ve polifenoller gibi doğal ve güçlü antioksidanları içeren nadir bir bitkidir yeşil çay.Osteoporoz, kalp hastalığı, kanser gibi zamanımızda sıklıkla görülen bu rahatsızlıkların önlenmesinde etkilidir. Ayrıca içeriğindeki florür sayesinde diş sağlığını da korur. Metabolizmayı canlandırır. Yeşil çayı sıcak içebileceğiniz gibi buzlu, limonlu, tarçın ve karanfil aromalı da içmeniz mümkün.

Naneli ayran

Ağrı ve kramp giderici, sindirimi düzenleyici, mide bulantısına karşı faydalı bir bitki olan nane yiyeceklerin sindirilmesinde de hızlandırıcı bir etkisi vardır. Yemeklerden sonra naneli bir çay içildiğinde hem şişkinliği giderecek hem de kilo kaybını hızlandıracaktır. Naneli bir yeşil çay veya naneli bir ayran hatta bol buzlu naneli bir limonata yaz sıcaklarında iyi gider.

Tarçınlı süt

Süt kalsiyum gereksinimiz için en ideal ve en uygun besindir. D vitamini de içermesi kalsiyumun depolanmasını hızlandırır. Yağı azaltıldığında ise kalsiyum emilimi artmaktadır. Kan şekerinizi dengeleyici, yağ yakımını hızlandırıcı etkili bir besindir. Tatlı krizleriniz olduğunda tarçınlı, buzlu bir bardak süt tüketin derim. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Soğuk Kakao

Kakaonun kalp sağlığını koruyucu özelliği onu biraz daha masumlaştırıyor. Ayrıca vücutta serotonin salgısını artırması nedeniyle sakinleştirici özelliği de var. Az yağlı süte, kakao ve bitkisel tatlandırıcı ilave ederek tüketmeniz mümkün.
ramazanda az kalorili yemek lazim 500
Domatesli maden suyu
Likopen içeriği oldukça zengin olan domates, birçok kanser türüne karşı koruyucu özellikte. Ayrıca kalp damar sağlığını koruyucu, hastalıklarını önleyici etkisi olabilmekte. Domates suyunu sek içebileceğiniz gibi, maden suyu ile karıştırıpta tüketebilirsiniz.

Limonata

Sayısız faydası olan bir besindir limon. Tatlılarda, sebze yemeklerinde, salatalarda sıklıkla tüketiriz. Göz sağlığından, kansere, bağışıklık sistemini güçlendirmesinden kalp sağlığına kadar faydası bulunmaktadır. Bol naneli bir limonata serinletici bir seçenek olacak.


Kaynak

Benzer Konular

2 Mart 2013 / Misafir Sağlıklı Yaşam
24 Ağustos 2010 / _Yağmur_ X-Sözlük
25 Mayıs 2016 / sbs 1. si Cevaplanmış
15 Aralık 2008 / tonic Bilgisayar