Arama

Vücutta Uyuşma Nedir? - Sayfa 2

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 4.183 Cevap: 13
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Hamilelikte Uyuşma


Hamilelikte Uyuşma, hamilelerin hamilelik boyunca sıkıntıları bitmez, bebeğin de verdiği sıkıntılar vardır. Uyuşma sıkıntısı çoğu hamilelikte hamile bayanın maruz kaldığı bir sıkıntısıdır. Çünkü hamile kadında fazladan vücut ağırlığı ve yağ kitlesi çok olmaktadır. Hamilelerde uyuşmanın en sık sebebi sinirlere bası ve sinir sıkışmasından oluyor. Sıkışma genellikle sinir kemiğinde veya yumuşak dokulardan oluşan bir kanalda geçtiği bölgede oluşuyor.
Sponsorlu Bağlantılar

En sık görülen yerler, el bileğinde ona bağlı olarak ta parmaklarda, başparmak, yüzük parmak, orta parmak gibi her yere dağılabiliyor uyuşukluk ve hatta omuza kadar da görülebiliyor ve de şiddetli oluyor. Eller ve parmaklarla kalmıyor aslında bacaklarımız da, ayaklar da da uyuşukluk çok görünüyor. Bu uyuşuklukları geceleri daha da artığını ve güçsüzlük hissi de oluşturduğunu her hamilelik yaşayan kadın bilir.

Nedenleri
  • Kalsiyum eksikliği
  • Protein
  • Magnezyum
  • Düzenli beslenmemek
  • Çok fazla kilo almak
Tedavi; uyuşmanın tedavisini ortopedi uzmanları yapmaktadır.
El bileğini düz tutmak için bandaj ya da atel gibi uygulamalar yapmaktadırlar. vitamin takviyesi yapılmaktadır ve ağrı kesici öneriyorlar.

Eller için öneri
  • Ellerinizin üstüne yatmamanız gerekmektedir
  • Uyuşukluk olduğunda ellerinizi yatağınızın yanına sarkıtarak kuvvetli bir şekilde sallamanız gereklidir
  • her gün B6 vitamini almanız gereklidir
Ayaklar için öneri
  • Dar giysiler giymeyiniz
  • Bol sıvı tüketiniz
  • Ayaklarınızı yukarı kaldırıp dinlendiriniz
  • Uzun süre ayakta kalmayınız
  • Uyurken yan pozisyonda yatınız ve bacağınızın arasına bir yastık koyunuz...

Gebelikte Kol Uyuşması


Gebelikte kol uyuşması, Gebelik döneminde anne adaylarında kollarda yanma ve uyuşma hissi oluşabilir. Hamilelik ilerledikçe 4-5 aylık gebeliklerde çok sık görülen bu durumlarda kollarda güçsüzlük kaybı yaşanır. Gece yatarken daha kötü hissedilen bu uyuşmalar gebelikte olan vücudun sıvıyı tutmasından kaynaklanır. Sıvıyı tutan vücutta şişme oluşur, kollarda baskılar artar, gebe olan kişinin sık sık istirahat etmesi gerekir. Kolları ve elleri güçlendirecek egzersiz yapılmalı uyuşuk olan kol üzerine uyumaktan kaçınmalıdır. Gebe olan kişinin kolundaki uyuşma gebelikten sonra geçmezse doktoruna gitmesi gerekir. Ayrıca ortopedist tarafından muayene istenebilir, hamile bayanlarda kan dolaşımı bozukluğundan kaynaklanan uyuşmalar bazı gebelerde nadiren görülür.

Gebeliklerde kollarda uyuşma en sık ne şekilde rahatsızlık verir?

  • Anne adayı çalışıyor ise daktilo,yazıp yada bilgisayar, başında sürekli ellerini kullanıyorsa bu durumlarda şikayetler artar.
  • Dolaşım bozukluğu varsa anne adayında ellere yeterince kan gitmez bu şekilde hastaya rahatsızlık verir.
  • Gebelikte özellikle en sık görülen zamanlar gece uyurken ara ara gelen uyuşmalar ve ani saplanan ağrılardır.
  • Bazı hamileler elindeki cisimleri tutamaz düşürür.
  • Huzursuzluk yaşayan anne adayı kollardaki uyuşma sebebiyle sık sık uyku bozukluğu da yaşar.
  • Uyuşukluk olduğunda yatarken bazen ellerinizi yataktan aşağıya sarkıtıp yavaşça egzersiz yapılır.
Kollardaki uyuşma için nasıl bir tedavi yapılmalıdır?
Gebe olan anne adayına verilen lokal kremler ve pomatlar etkili olabilir. B vitaminleri içeren tabletlerinde faydası olur. Doktorun uygun gördüğü egzersizlerde yapılmalıdır. Bazı anne adaylarına akapunktur iyi gelebilir gebelikten sonra da bu şikayetler devam ederse basit bir ameliyat uygun görülebilir. Hamilelikte değişen vücut doğumdan sonra vücutta atılan fazla sıvılarla normale döner. Tedavi sonuç veremeyen gebelerde ortopedi doktoru kortizonlu iğneler veya basit bir cerrahi müdahale seçeneği önerecektir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Hamilelikte Kol Uyuşması


Hamilelikte Kol Uyuşması, Anne adaylarının hamilelik döneminde el ve kollarda uyuşma, karıncalanma görülebilir. Daha ileri durumlarda güçsüzlük hissi de meydana gelmektedir. bu hisler hamileliğin son dönemlerinde (son 4 ay) daha fazla görülmektedir. Bu uyuşma ve karıncalanmanın asıl sebebi "Karpal Tünel Sendromu"'dur. Her ne kadar bazı meslek gruplarına özgü bir durum ve daha çok bilgisayar başında çalışan kişilerde görülme olasılığı daha yüksek olsa da, hamilelik döneminde daha çok yaygınlaşmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Belirtileri
  • Parmak, el ve bileklerde uyuşukluk
  • Yanma
  • Ağrı
Bu hisler daha çok geceleri meydana gelir. Bazen kolun ön üst bölümünde de hissedilmektedir. Daha kronik durumlarda güçsüzlük hissi ve sakarlık durumlarında artma görülür. Uyuşukluk, yanma ve ağrı her iki elde de görülebilir. Doğum sonrasında belli bir zaman içerinde kendi kendine kaybolur.

Risk Faktörleri
  • Bilekleri sürekli hareket ettirmek
  • Bileklere aşırı baskı yapmak
  • Bilgisayarda iken bileklerin uygun olmayan pozisyonda durması
  • El ve kolların sık kullanıldığı bir iş yapmak
  • Şeker hastalığı
  • Troid bezinin az çalışması
  • Ramatoid artrid (eklem hastalığı)
Teşhis
En iyi teşhis yöntemi nörolojik muayenedir.
Muayene ardından anne adayından MR istenir. Daha sonra anne adayına EMG ( sinir iletim testi) yapılır. Aynı zamanda sistemik hastalıkları ayırt edebilmek için de kan tahlilleri yapılır. Doktor bu verileri incelediği esnada tanıyı kesinleştirdikten sonra anne adayına uygulanacak tedavi planı hazırlanır.

Öneriler

  • Kollar üzerine yatılması şikayetleri artıracağı için bu durumdan kaçınmak
  • B6 vitaminlerinizi aksatmamanız
  • Kortizonlu veya kotizonsuz ilaçlar hamilelik döneminde önerilmez.
  • Tedaviler olumsuz sonuç verirse gebelik sonrası basit bir ameliyat uygun olabilir.
Tedavi
Tedavi gerektirecek durum bütün hamile kadınların %1'i ile 2'sinde görülür. Tedavi belirtilere göre değişir. Ameliyat ile tedavisi mümkündür fakat hamilelik esnasında nadiren uygulanır.

Hamilelikte El Uyuşması


Hamilelikte el uyuşması, Hamilelik döneminde el bölgesinde yanma, uyuşma, karıncalanma, sızlama gibi problemler görülebilir. Bu şikayetlerin yanı sıra el ve kol bölgesinde güçsüzlük, hissizlik gibi şikayetlerde rastlanıyor; baş parmak ve yüzük parmağı arasındaki parmakların uyuşması ve hissiyatsız gibi problemler oluyor ise karpal tünel sendromu denilen sinir sıkışmasına bağlı rahatsızlık olduğu tanısı konulabilir. Hamilelik döneminde ele alınan eşyaları zorla tutmak ya da tuttuğu zaman düşürmek gibi sorunlar görülürken, karpal tünel sendromu olarak adlandırılır.

Gebelikte gözlenen uyuşmanın evreleri

Genellikle hamilelik sırasında beşinci ayın sonlarına doğru görülen bu rahatsızlık vücutta alınan kilonun artması sebebiyle meydana gelir. Ayrıca hamilelik esnasında su tutulmasına bağlı olarak şişlik ve ödem gibi problemler ile vücutta damarlara uygulanan baskı sonucunda karpal tünel sendromu yaşanarak; el bölgesinde uyuşmalara sebep olabilir. Gebelik süresinde olan bu şikayetler doğum sonrasında geçebilen rahatsızlıklar arasında görülür.

Hamilelik esnasında oluşan el bileğindeki uyuşukluğun sebebi median sinir sıkışmasına bağlı olarak el ve parmaklarda oluşan uyuşukluk olarak tanımlanır. Ayrıca uyuşmanın yanı sıra güçsüzlük zonklama şeklinde ağrı neden olduğu gözlenir. El bileğinden geçen median sinirin karpal tünel bölgesinde sıkışma olması ile burada oluşan uyuşma ve su tutulması ile beraber şikayetlerde çoğalma oluşur.

Başparmak ve işaret parmağı gibi bölgeler arasında oluşan kilo probleminin yaşanması ile daha fazla görülür. Hamilelik sırasında el bölgesinde bulunan uyuşma gebeliğin son dönemlerine daha fazla artarken; ödem arttıkça sorunlar da artma gözlenir.
Bu uyuşmanın yanı sıra diğer bölgelerde görülen rahatsızlıklarda takip edebilir. Bu rahatsızlıklar arasında diğer bölgelerde uyuşma ve sıkışmada beraberinde getirebilir.

Hamilelik bulunan uyuşmanın giderilmesi için yapılacak uygulamalar

Hamilelikte bulunan uyuşmanın tedavisi tam anlamıyla gerçekleşmezken; bu şikayetlerin azalması sağlanabilir. El bileğinin düz pozisyonda tutulması ile atel gibi uygulamalar sayesinde bu bölgede bulunan uyuşma da azalmalar gözlenir. Hamilelikte oluşan bu problemi doktor muayinesi ile belirlenip, el bileğine steroid ilaçlar enjekte edilerek; bu bölgede bulunan karıncalanma, uyuşma gibi problemlerin giderilmesi sağlanabilir.

Hamilelik esnasında bulunan uyuşmanın azaltılması için karpal tünel sendromundan kaçınmak için vücutta su tutulumunu azaltmak ve vücuda giren tuz miktarını azaltmak en doğrusu olacaktır. Ayrıca gebelik esnasında aşırı kilo almaktan da kaçınarak el bölgesinde bulunan uyuşmanın azaltılması sağlanır. El bileğini sürekli çalıştıran işler yapılıyor ise gebelik esnasında belirli dönemlerde bilek çalıştıktan sonra dinlendirilmesi tavsiye edilir. Ellerinin üzerinde bulunan yükün azaltılması ve el bölgesi üzerinde yatmaktan kaçınmaları da gebelik esnasında bulunan el bileğindeki uyuşmanın azalmasını sağlar. Ancak bu bölümde bulunan uyuşmanın geçmesinin en önemli dönemi doğum sonrasında oluşacaktır. Vücutta bulunan ödem ve şişliklerin doğum sonrasında geçmesi ile el bölgesinde bulunan uyuşmanın geçmesi gözlenir.

Hamilelikte Parmak Uyuşması


Hamilelikte parmak uyuşması, hamilelik dönemindeki uyuşmaların temel sorumlusu sinire olan bası ve sıkışma yüzündedir. Bu süreçte rahmin büyümesi sinirlere olan basıyı arttırmakta, sıkışan sinirler vücutta uyuşma etkisi gösterecektir. Daha çok hamileliğin ilerleyen aylarında parmak uyuşması daha fazla yaşanan bir sorundur. Bunu el bileği, bacaklarda bile hissedebilirsiniz. Bunun sebebi karpal tünel sendromu denilen rahatsızlıktır. Normalde ellerini sürekli kullanan kişilerde yaygın olarak görülür. Sinirin karpal tünelde sıkışması sonucunda yaşanır. Hamilelikte parmak uyuşması yanında yanma etkisine de yol açabilir. Bu durumda anne adaylarının panik yapmaması, hemen ellerini rahatlatacak pozisyon alması onu rahatlatacaktır.

Hamilelikte parmak uyuşması belirtileri nelerdir?
Anne adaylarında elde, bilekte ve parmaklara yayılan uyuşukluk, ağrı ve yanma etkisi ortaya çıkabilir. Bunlar karpal tünel sendromunun belirtileridir. Daha çok geceleri etkili olurlar. Gündüz de olsa, geceleri daha şiddetli parmak uyuşması görülebilir. Bu hisler genellikle kola doğru yayılır. Kronik hale gelirse, elde, parmaklarda güçsüzlük hissine neden olabilir. Bu belirtiler her iki elde de etkili olabilir. Bunların doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden ortadan kaybolması beklenir.

Hamilelikte parmak uyuşması teşhisi
Bu rahatsızlığın teşhisi, anne adayına yapılacak nörolojik bir muayene sonucunda konulabilir. Muayene sırasında belirtilerin buyun fıtığından ayrılması için Mr yapılması gerekebilir. Bunun dışında anne adayına sinir iletim testi EMG yapılabilir. Gerekirse sistematik hastalıkların taranması açısından kan tahlilleri de yapılabilir. Kesin tanı konulan hamilelikte parmak uyuşması için doğru tedavi planı yapılır.

Hamilelikte parmak uyuşması neden olur?

Hamilelik sürecinde kadının vücudundaki ödemin artması, şişkinliğin olması beklenen sonuçtur. Bu etki kadının elinde, parmaklarının olduğu bölgedeki sinirlere bası uygulayacağından, elde, parmaklarda uyuşma, yanma, kızarıklık ve ağrı gibi etkiler ortaya çıkabilir
Sıvı tutulumu ne kadar fazla olursa, hamilelikte parmak uyuşması etkisi de artar. Bunun dışında ellerin yanlış kullanımı, bileğin üzerine baskı uygulanması, anne adayında şeker hastalığının olması, tiroit bezinin az çalışması, romatoid artrit hastalığının olması, mesleki durum nedeniyle elin fazla şekilde ve aynı pozisyonda kullanılıyor olması, hamilelikte parmak uyuşmasına yol açabilir.

Hamilelikte parmak uyuşması etkisinin azaltılması için neler yapılabilir?
Parmak uyuşmasına neden olabilecek aktivitelerin en aza indirilmesi gerekir. Elin dolayısıyla parmakların sıkça dinlendirilmesi ve rahatlatılması tavsiye edilir. Eğer anne adayı bilgisayar başında çalışıyorsa, oturdukları yerle bilgisayar arasındaki yüksekliği iyi ayarlamalıdır. Elleri klavyeye uzandığında rahat edeceği konumda olmalıdır. Bileklerin düz durması parmak uyuşmasını azaltacaktır. Bunların yanı sıra ellerin ve kolların desteklenmesi amacıyla egzersizler yapılmalıdır. Sıkça ara verilerek dinlenme sağlanmalıdır. Özellikle anne adayları yatarken ellerini, kollarını yastık altına alarak yatmamalıdır. Bu sinir sıkışmasını daha fazla arttıracak ve parmaklardaki uyuşmanın daha sık olmasına neden olacaktır.

Hamilelikte parmak uyuşması nasıl tedavi edilir?

Parmaklardaki uyuşma fazla rahatsızlık vermiyorsa, doğumdan sonra kendiliğinden geçeceği için bir tedaviye gerek duyulmaz. Ancak anne adayının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, şiddeti giderek artıyorsa, gece uykusunu bölecek şekilde oluyorsa, hemen doktorla görüşmekte yarar vardır. Gerekirse ağrı kesiciler kullanılabilir. Steroid enjeksiyonu da yapılabilir. Koruyucu önlemlere ve bu tedavilere yanıt vermeyen, anne adayına çok rahatsızlık veren hamilelikte parmak uyuşması için cerrahi tedavide uygulanabilir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DİL UYUŞMA


Dil, insan vücudunun en hassas organlardan biridir. Ağrı algısı, sıcaklık duyarlılığı, basınç hassasiyeti ve farklı dokuları ayırt etme yeteneği gibi duyumları diğer cilt dokularından daha güdüdür Dil uyuşması ise çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilen dildeki hissizlik durumudur. İşte dil uyuşmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi şunlardır;

Dil neden uyuşur?
Parestezi
Dil uyuşmasının en sık karşılaşılan nedeni sinir hasarıdır. Parestezi, sinir hasarı nedeniyle uyuşma ve karıncalanma hissine yol açan tıbbi bir terimdir. Parestezi dil de dahil vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. 20'lik diş tedavi, kanal tedavisi ve implant dildeki sinir hasarının en yaygın nedenlerindendir.
Alerji
Alerji, dil uyuşmasının bir diğer yaygın nedenidir. Özellikle gıda kaynaklı alerjiler dilde şişme ve uyuşmaya yol açar. Antibiyotikler de dil üzerinde kabarcıklanma, uyuşma ve karıncalanma yapabilir.
Beyin hasarı
Dil uyuşmasına beyindeki hasar ve travmada yol açabilir. Felce dil sinirlerini etkileyen beyin hasarına örnek olarak verilebilir. Beyindeki sinirler yüz ve dil de dahil olmak üzere tüm vücudu etkiler. Beyinde herhangi bir nedenden meydana gelen hasar, dilde uyuşma ve karıncalanma gibi belirti verebilir.
Hamilelik
Hamilelik döneminde hormonlardaki değişim de dilde şişme, uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir. Gebelikteki yüksek kan basıncı ve ödem nedeniyle gerçekleşen uyuşukluk dil dahil vücudun pek çok organını etkileyen bir durumdur.
Ağız yanması sendromu
Ağız yanması sendromu da dil uyuşması yapabilir. Ağız yanması sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ağızda yanma hissi ile beraber dil, dudak ve diş etlerinde uyuşmaya neden olan bir sağlık sorunudur. Uzmanlar, hormonal dengesizlik, özellikle b12 başta olmak üzere bazı vitamin eksikliklerinin ağız yanması sendromunu tetiklediğini düşünüyor.
MS hastalığı
MS hastalığı olarak da bilinen Multipl skleroz dil uyuşmasına neden olan hastalıklardandır. Multipl skleroz, dil de dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde, uyuşmaya yol açabilen nörolojik bir hastalıktır.

Dil uyuşması için diğer nedenler şunlardır;
  • Migren y Yüz felci y Hipotiroit
  • Beyin ve sinirlerdeki tümörler
  • İnme ve geçici istemik atak
  • Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Enfeksiyon
  • Diş ameliyatı
  • Zehirlenme y Çeşitli ilaçların yan etkileri
Dil uyuşmasının belirtileri şunlardır;
  • Tat alma duygusunun gitmesi
  • Konuşmada bozukluk
  • Ağızda kötü ve acı tat
Dil uyuşması nasıl tedavi edilir?
Dil uyuşması için Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız, doktor sizden çeşitli testleri yaptırmanızı isteyecek, test sonucuna göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Dudak parestezisi, dudak uyuşukluğunun tıp alanındaki adıdır. Dudağın tamamında veya bir kısmında uyuşukluk meydana gelmesi, bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir ve sürekli hâle gelebilir. Bu nedenle kalıcı hale gelmeden dudak uyuşması nedeni belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.

DUDAKTA UYUŞMA


Dudak uyuşukluğunu meydana getiren birçok etken olmakla birlikte:bilinen en yaygın unsurlar, alerjik reaksiyonlar, mineral eksikliğidir. Aynı zamanda stres ve anksiyete, kalsiyum eksikliği ya da sinir hasarı da dudaklarda uyuşmaya neden olabilmektedir. Birkaç saate geçmeyen, inatçı dudak uyuşuklukları, daha ciddi nörolojik ya da dolaşım sistemi ile ilgili rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Çoğu zaman bu tür geçici veya hafif uyuşukluklar ciddi problemlere yorulmadığı gibi, çok da normal sayılmazlar. Bu uyuşmayı sık sık yaşayan kişiler en kısa zamanda bir nöroloji doktoruna görülmelidir.

Dudaklardaki uyuşmanın nedenleri
Zayıf kan dolaşımı
Kan dolaşımının zayıf olması, dudak uyuşmasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bu durumda dudak çevresindeki kan damarları daralmış olduğundan, dudağınızda sık sık uyuşukluk ve karıncalanma hissedersiniz.
Alerji
Dudak uyuşmasına belki de en genel gösterilecek sebep, bir yiyeceğe ya da içeceğe karşı alerjidir. Şişmiş ve karıncalanma hissi yaşanan dudakta, Alerji olma ihtimali yüksektir. Küçük çaplı uyuşmalar birkaç dakika sürerken, büyük çaplı olanlar saatlerce sürebilmektedir.Geçici türdeki uyuşmalara sebep olabilecek maddeler,özellikle kadınların kullandıkları dudak koruyucuları, rujlar gibi maddelere renk veren ya da içlerinde barındırdıkları kimyasal maddeler olabilir, bunlara karşı alerji meydana gelebilir. Bu durumda, kullanımı derhal kesilmelidir.
Stres
Stres, kaygı ve depresyondan kaynaklanan hızlı ve derin solunum, dudak uyuşmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu durum, kandaki karbondioksit miktarının azalmasına yol açar ve kaygıyı arttırır. Kişi bu tip solunum yaptığında dudaklarında, ellerinde ve ayaklarında uyuşma görülür.
Hassasiyet
Dudaklar, tıpkı cildimiz gibi aşırı sıcağa, kurumaya karşı tepki verir. Özellikle çok sıcak içeceklerin fazla tüketimi dudak uyuşukluğu yapabilir. Tam tersi durumlarda da, aşırı soğuk havaya maruz kalındığında da dudaklar büzüşür ve genellikle uyuşma başlar. Bu kısa süreli ise rahatsızlık vermeyebilir fakat uzun süreli olanlar, ciddi sorunların habercisi olabilir.
Periferik Nöropati
Dudak uyuşması; periferik nöropatinin önemli belirtilerinden biridir. Periferik nöropati, çeşitli nedenlerle vücudun herhangi bir yerinde oluşan sinir hasarını ifade eder. Bu hastalıkta; uyuşma genelde bacaklardan başlayıp yukarı doğru ilerler ve hastanın yürürken dengesini sağlayamamasına neden olur.
Mineral eksikliği
Sodyum, fosfor, potasyum seviyeleri normalden düşük seviyelerde olan insanların kanlarında kimyasal dengesizlik oluşur ve bu durumda uyuşukluk, sızlama, şişme ya da karıncalanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar el ve ayak gibi uzuvlarda olacağı gibi, göz, kulak ve dudak gibi bölümlerde de ortaya çıkabilir.
Raynaud sendromu
Raynaud sendormu, dudak, kulak, burun, ayak ve parmaklardaki kan damarlarının daralmasına neden olan hastalıktır. Ve bu damarların daralması sonucu, dudak dahil çeşitli uvuzlarda uyuşma meydana gelebilir.
Geçici iskemik atağı
Geçici iskemik, yaygın olarak mini inme olarak adlandırılan bir durumdur. Beyninize giden kan akışı geçici süreli bloke olduğunda meydana gelir. Geçici istemik ayrıca inme benzeri semptomlara da yol açabilir. Dudak uyuşması da geçici istamikte görülen bir sağlık sorunudur.

Dudak uyuşması nasıl geçer, hangi doktora gitmeli?
  • Dudak uyuşması sorununu sık yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir nöroloji yani beyin ve sinir hastalıkları doktoruna görünmelisiniz. Doktorunuz size çeşitli testler uygulayacak ve soruna göre tedaviyi gerçekleştirecektir.
  • Dudak uyuşmanız alerjiden kaynaklıysa, size alerji yapan, dudak uyuşmasına yol açan yiyeceklerden uzak durun.
  • Dudak uyuşması, kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabileceğinden, kullandığınız ilaçları gözden geçirin.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BURUNDA UYUŞMA


Burunda karıncalanma yahut burun uyuşması alerjik reaksiyon, herpes, hipoparatiroidi ve hipokalsemi gibi birçok sorunun belirtisi olarak meydana gelebilir Burundaki karıncalanma ve uyuşma yalnız burun ucunda görülebildiği gibi burnun herhangi bir bölgesinde de ortaya çıkabilir.

Burnum uyuşuyor ve karıncalanıyor, nedenleri nelerdir?
Alerjik reaksiyonlar
Burunda karıncalanma veya uyuşma nemlendirici, kozmetik, diş macunu, parfüm ya da yüz yıkama ürünlerindeki kimyasallara olan alerjiden kaynaklanabilir
Prodromal Herpes Belirtileri
Herpes simpleks virüsünün neden olduğu yaralar burun, dudak ve ağız çevresinde kaşıntı, uyuşma ve karıncalanma hissine neden olabilir
Hipokalsemi
Bu rahatsızlık kan dolaşımındaki kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur Bu durumun belirtilerinden biri burunda karıncalanma ve uyuşmadır.
Hipoparatiroidizm
Hipoparatiroidizm tiroid bezleri tarafından paratiroid hormonunun yetersiz üretiminden kaynaklanır. Burunda karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler verebilir.
Parestezi
Parestezi, vücudun herhangi bir kısmında karıncalanma ve uyuşma anlamındaki tıbbi terimdir Bu durum dudaklar, burun ve ağız gibi vücudun çeşitli bölümlerini etkiler.
Yüz felci
Yüz felci geçirmiş olmak yüz sinirlerinde zayıflığa neden olup, burunda uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.
Diğer Nedenler
Belli gıdalara karşı alerji, anemi, lösemi, sinüzit, burun çevresi iltihabı, burun kanalında tümör, ilaca karşı reaksiyon, ilaçların yan etkileri, vitamin eksiklikleri, beyin ile sinir iletişimi sorunları, kas fibromiyaljileri, toksik etkileşim ve çölyak hastalığı nedeniyle de burunda karıncalanma ve uyuşma meydana gelebilir.

Burun karıncalanması ve uyuşması tedavisi

Tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Nedenini tespit etmek için öncelikle kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız.
  • Bazı doktorlar burunda karıncalanma ve uyuşma hatta burun içi yanması ile ilişkili ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler, ve duygusal durumdan kaynaklanıyorsa antidepresanlar önerir. Karıncalanma inflamasyon ile birlikte meydana gelirse doktorlar Steroid Olmayan Anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) yazabilir.
  • Burunda karıncalanma, yahut uyuşma kalsiyum, magnezyum ve B vitamini kompleksi takviyeleri alarak da tedavi edilebilir. Karıncalanma ve uyuşma hissinin alevlenmesine neden olan stresli durumlar, alkol ve yasadışı ilaçlardan kaçının.
  • Karıncalanma migrenden kaynaklanıyorsa yeterli uyuma ve dinlenme önerilir. Buna ek olarak, peynir, portakal, soğan, çikolata ve domates gibi migreni tetikleyen gıdalardan kaçının.
  • Menopoz burun karıncalanmasının yahut uyuşmasının nedenlerinden biridir. Menopoza giren insanlarda migrenle beraber burun çevresinde karıncalanma hissi görülebilir. Östrojen içeren ilaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

AĞIZ UYUŞMASI


Uyuşma vücudun herhangi bir yerindeki his kaybına denir. Çoğu durumda bu hissizlik, duyusal sinir hasarı ya da kan dolaşımı yetersizliği nedeniyle meydana gelir. Ağız uyuşması kanser, vitamin eksikliği, beyin tümörü, yiyecek alerjisi, ms hastalığı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ağızda uyuşmaya tat kaybı, dilde kalınlaşma hissi, konuşma bozukluğu ve dil ile dudakta da uyuşukluk eşlik edebilir.
Ağız uyuşmasında sinir sıkışmasından, inme ve tümöre kadar pek çok neden rol oynayabilir. İşte ağızda uyuşmanın en önemli nedenleri
  • Beyin ve ağız arasındaki iletişimde rol oynayan, kranial sinir hasarı ağızda uyuşma hissine neden olabilir. Hasar direkt travmaya bağlı olabilir, yahut sinirlerdeki baskı ve enfeksiyon da bu duruma yol açabilir.
  • Nöropati, şeker hastalığı, multipl skleroz, gibi sinirleri etkileyen bazı hastalıklar dil ve ağız uyuşmasına neden olabilir.
  • Dil kanserinin başlangıç aşamasında da ağız ve dilde uyuşma hissi görülebilir. Bu semptom hastalığın önemli bir belirtisidir ve erken tespit edilirse, tedavi umut verici olur, erken teşhis hayat kurtarır.
  • Çok sıcak yahut çok soğuk yiyecekler yemekte ağızda geçici uyuşma nedenlerindendir.
  • Diş çekilmesi, diş ameliyatı, dişe anestezi uygulanması da 3-4 saat süren geçici olarak ağızda uyuşmaya yol açabilir.
  • Beyin tümörü S Vitamin ve mineral eksikliği y Yiyecek alerjisi y Hamilelik
  • Hiperventilasyon sendromu y Ağız ve boğaz kanseri y B12 eksikliği
Ağız uyuşması nasıl geçer?
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız. Çeşitli tetkiklerden sonra ağız uyuşmasının nedeni tespit edilip, gerekli tedavi yapılır.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / volture Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
9 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri