Arama

Obezlik nedir? Obez standatları nelerdir?

Güncelleme: 23 Ocak 2016 Gösterim: 7.865 Cevap: 6
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
25 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Obezite ve obezite standarları nelerdir?
12 yaşında 1.60 boyunda 72 kilo obez sayılır mı ve kaç kilo olması gerekir?
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Ocak 2016 14:34
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
25 Kasım 2008       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
İdeal kilo beden kitle endeksi (BKİ) olarak adlandırılan bir formülle hesaplanır. Buna göre bireyin kilogram cinsinden tartısının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesi ile bireyin vücut kitle endeksi hesaplanır (kg/m2). BKİ 20’nin altında zayıf, 20 - 24 arası normal, 25 - 29 arası hafif şişman, 30 - 40 arası şişman ve 40’ın üzerinde ise çok şişman olarak kabul edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu bilgiler doğrultusunda sizin verdiğiniz verileri değerlendirirsek ; 70 / (1,6 X 1,6 ) = 70/2,56= 27,34 çıkar ki bu da hafif kilolu sınıfına girer.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Kasım 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
OBEZİTE YANILGILARI

En titiz bilimsel araştırma bile obezitenin sonuçlarıyla ilgili ortaya yanıltıcı ve tamamlanmamış bir tablo çıkartabilir. Bunun üç nedeni vardır:

1) Bugüne dek yapılmış tüm çalışmalar insanlardaki beden farklılıklarının bir ölçüye kadar normal karşılanması gerektiğini gözardı eder. Ayrıca iyi beslenen popülasyonlarda şişman insanların olması kaçınılmazdır.

2) Analizler, vücut yağının ölçümü için beden kitle endeksinden yararlanırlar. Ancak BKE hassas ve güvenilir bir ölçüm değildir.

3) Herkes obezitenin ömrümüzden kaç yıl çaldığı ile ilgilenmekle birlikte, hastalıklar ve yaşam kalitesi de önemlidir.
kaynak hürriyet
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #4
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
obez
sıfat Fransızca obése
  • Çok şişman.
Obezite, insan vücudunda yağ hücresi(leri)nde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm oranlarının kaçınılmaz olarak yükselmesi ile karakterize bir hastalıktır. Yağ dokusu rezervlerindeki bu artış kişinin biyolojik özellikleri, psikolojik yapısı ve çevresel faktörlerin henüz aydınlatılamamış kompleks ilişkisi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Vücut ağırlığındaki fazlalığın Koroner kalp hastalıkları, Tip 2 Diyabet, İnme (beyin damarlarının tıkanması sonucunda gelişen felç), Uyku Apnesi, Osteoartrit ve Sosyal İzolasyon gibi ciddî hastalıklarla olan ilişkisi bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Obezite geleneksel yöntemler ile tedavi edilebilen basit bir fazla kilo sorunu değildir, yüksek sağlık riskleri taşıyan ciddî bir klinik hastalık ve tehlikeli bir toplumsal sağlık sorunudur.

Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Ocak 2016 14:30 Sebep: kırık link
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #5
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
bezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar. Obezite, insan vücudunda kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi sistemleri etkileyen ve birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlayan bir hastalıktır. Şişmanlık; vücut ağırlığının olması gerekenden daha fazla olmasıdır (Bakınız: Kilolu olduğumuzu nasıl anlayacağız?). Şişmanlık, klinik muayeneler, boy ve ağırlık ölçümleri alınıp bununla ilgili standartlar ile kıyaslanması, deri kalınlığının ölçülmesi gibi yöntemlerle saptanır.
Obezite, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Obezite için çözüm tıpta aranmalıdır.


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ocak 2016       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu dediğiniz doğruysa ben 1.80 boyunda 102 kiloyum hesapladım 32,4 çıkıyor yani şişman sınfındayım ama ben bundan nasıl kurtulacağımı bilmiyorum boks sporu buna çözüm diye düşünüyorum sonuçta mike tyson 13 yaşındayken obez olma noktasına gelmiş şişman bir çocuktu boks a girince hayatı değişti 3-4 yıl boks yapsam bile yeter bana ama ailem istemiyor karateye verdiler o beyaz elbiselerin içinde tombalak gibi duruyorum
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Ocak 2016       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
BAKALIM OBEZ MİYİZ?
MsXLabs.org

Kilo kategorisinin ve obezite derecesinin belirlenmesi için en çok tercih edilen yöntem VÜCUT KİTLE İNDEKSİ (VKİ), İngilizce kaynaklarda Body Mass İndex (BMI) olarak bilinen hesaplamadır.

VKİ kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boyun karesine bölünmesi sonucu elde edilen rakamdır. Yaşa ve cinsiyete göre değişmez. Tüm yetişkinler için geçerli standart bir hesaplamadır. Sadace boyunuzu ve kilonuzu girerek VKİ değerinizi hemen öğrenebilirsiniz. TIKLAYIN - HESAPLAYIN

Ayrıca web sitemize ait VÜCUT KİTLE İNDEKSİ HESAPLAMA VE ÖNERİLER isimli android uygulamamızı mobil telefonunuza indirerek tekrar tekrar hesaplamalar yapabilirsiniz.

VKİ 25'in üzerinde ise kişi fazla kilolu, 30'un üzerinde ise obez olarak kabul edilir. İndeks 35'in üzerine çıktığı zaman hastalık derecesinde obeziteden söz edilir. Bu aşamadan sonra tedavide artık ameliyat seçeneği de söz konusu olur.

Ad:  241030.png
Gösterim: 2563
Boyut:  21.1 KB

Aslında obezite tanım olarak vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesidir. Ancak sağlıklı bir kişide vücut yağ oranı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir. Kadınlarda ve ileri yaşlarda yağ oranı daha yüksektir.

Örneğin 30 yaşında bir erkeğin vücut yağ oranının %25'in üzerinede olması obezite kabul edilirken, 50 yaşında bir kadının obez sayılması için yağ oranının %40'ı aşması gerekir.

Ad:  nnnn.gif
Gösterim: 1504
Boyut:  56.5 KB

Yağ oranının artması kadar vücut yağ dağılımı da önemlidir. Fazla yağın özellikle karın bölgesinde biriktiği (elma tipi) obezite sağlık açısından daha tehlikelidir. Bu nedenle bel çevresi ölçümü de yetişkinlerde obeziteye bağlı hastalıkların gelişme riski açısından dikkate değer bir ölçüttür.

Bel çevresi kadınlarda 80 cm'nin, erkeklerde 94 cm'nin altında olmalıdır. Bel çevresi kadınlar için 88 cm üzerinde, erkekler için 102 cm üzerinde ölçülen kişiler özellikle tip 2 şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıkları gelişmesi yönünden yüksek riskli gruba girer.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

8 Ocak 2010 / eren bakıcı Cevaplanmış
7 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
25 Kasım 2013 / Acil Soru-Cevap
23 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap