Arama

İdrar yolu enfeksiyonu geçirdim ama ağrım geçmedi, ne yapmalıyım?

Güncelleme: 8 Temmuz 2016 Gösterim: 49.157 Cevap: 3
mine - avatarı
mine
Ziyaretçi
6 Şubat 2009       Mesaj #1
mine - avatarı
Ziyaretçi
İdrar yolu enfeksiyonu geçirdim ama ağrım geçmedi, ne yapmalıyım?
Son düzenleyen Safi; 8 Temmuz 2016 09:49
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
6 Şubat 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Tedavi
Alt idrar yolu enfeksiyonu vakalarının yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Bu amaçla gerek kültür almadan gerekse kültür sonucuna göre pekçok değişik gruptan ve markada antibiyotik kullanılabilir. Ağrıyı gidermek amacı ile spazm çözücüler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bol sıvı alımı mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini arttırır.

Sponsorlu Bağlantılar
Üst idrar yolu enfeksiyonlarında ise hastaneye yatarak damardan antibiyotik tedavisi gerekli olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda altta yatan nedeni düzeltmek için (sistosel gibi) ameliyat gerekli olabilir.
Kronik sistit problemi olan ve bu konuda az çok tecrübe kazanmış olan hastalar doktor kontrolüne gidene ve idrar tetkiki yaptirana kadar ellerinde bulunan ağrı kesici ve antibiyotikleri kullanabilirler. Ayrıca kasık bölgesine sıcak uygulaması faydalı olur. Ürethra bölgesinin dışarı atılmak için bekleyen idrardan daha sıcak olması idrar yaparken duyulan yanma hissini azaltır.
İdrar yolu enfeksiyonunu taklit eden durumlar
Bazı durumlarda var olan şikayetler idrar yolu enfeksiyonlarını taklite etmesine rağmen İYE dışında başka bir nedene bağlı olarak ortaya çıkar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Ağrı olan bölgede refleks olarak hassasiyet ve kas spazmı olur ve bu doğaldır. antibiyotik enfeksiyonu tedavi eder ancak ağrı için birşey yapmaz. ağrı kesici isteyin doktorunuzdan.. önerim kas spazmının etkisini yok edip kasları rahatlatmak için bölgeye sıcak kompres yapmanız ve enf kalıntılarını daha çabuk yoketmek temizlemek için bol bol su içmenizdir.
sağlıklı günler dilerim
Quo vadis?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
Relaps ve reenfeksiyon olarak ayrılabilir. Relaps idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişide ilk 2 hafta içerinde aynı bakterinin aynı suşu ile enfeksiyon gelişmesidir. Re-enfeksiyon ise ilk 6 ay içerisinde farklı bir bakteri ile ya da aynı bakterinin farklı bir suşu ile enfeksiyon görülmesidir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında risk faktörleri son 1 ay içerisinde cinsel temas sıklığı ya da yeni bir partner, spermisidlerin son bir yıl içinde kullanımı, ilk ÜSE geçirme yaşının 15 yaş altında olması, annede ÜSE hikayesinin olması olarak bildirilmiştir. Menapoz sonrası dönemde kadınlarda östrojen eksikliği, laktobasillerin vajen florasından kaybına neden olmakta E. coli kolonizasyonu kolaylaşmaktadır. Tekrarlayan sistitlerde idrar kültürü önerilir.

Tedavi
ÜSE'larında tedavinin amaçları; tedaviye etkin ve hızlı yanıt oluşması tedavi edilen hastalarda nüksün önlenmesi ile mikroorganizmalarda antimikrobiyallere karşı hızla artan direncin önlenmesidir. Tedavi seçiminde üriner sistem enfeksiyonunun tipinin belirlenmesi önemlidir. Tedavi seçimi başlangıçta ampiriktir. Hastada komplike eden faktörlerin varlığı, antimikrobiyal direnç paterni de göz önüne alınarak tedavi planlanmalıdır. Seçilecek antibiyotiğin idrarda aktif olması, renal parankim, mesanede yeterli idrar konsantrasyonuna ulaşması ve konsantrasyonun uzun sürmesi, olası etken mikroorganizmalara etkili olması, üropatojenlerde direncin prevalansı, bakterisid etkili olma, hasta uyumu, antibiyotiğin dışkı ve vajen florasına etkileri, olası yan etkileri ile maliyet göz önüne alınmalıdır. Antibiyotikler barsak ve perine florasını bozmamalıdır. Üse tedavisinde bir diğer önemli nokta yaşlılarda bakteriyel eradikasyon oranının gençlerden düşük bulunmasıdır.
İdrar yolu enfeksiyonlarında en çok kullanılan ilaçlar TM-SMZ ile kinolonlardır. Üçüncü kuşak sefalosporinlerden seftriakson, sefotaksim, ayrıca aminoglikozidlerden gentamisin parenteral yolla, sefiksim de oral yolla tedavide önerilir. Ancak betalaktamların dışkı ve vajinal floraya da yan etkileri olması kullanımlarını sınırlayabilir. Tedavi verilirken antimikrobiyallere ülke, bölge direncinin bilinmesi önemlidir. Ülkemizde 1999 yılında yapılan çok merkezli çalışmada E. coli suşlarında direnç TM-SMZ'a %22 oranında, siprofloksasine %7 oranlarında belirlenmiştir. Diğer çalışmalarda TM-SMZ direncini %40-50 oranlarında bulan çalışmalar da vardır.

DEVAMI İdrar Yolu Enfeksiyonu
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

27 Haziran 2016 / kamyon Tıp Bilimleri
8 Temmuz 2016 / karayel Tıp Bilimleri
30 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
31 Temmuz 2009 / NİLAY Soru-Cevap