Arama

Verem hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 26 Haziran 2016 Gösterim: 6.032 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Verem hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen Safi; 26 Haziran 2016 01:45
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Haziran 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
VEREM
Koch (tüberküloz) basilinin yol açtığı bulaşıcı hastalık.
Sponsorlu Bağlantılar
Verem hastalığının binlerce yıldır etkisini sürdürdüğü arkeolojik araştırmalar sırasında ortaya çıkarıldı. Özellikle Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda veremin arttığı gözlendi. Başlangıçta bu hastalığın yayılmasını önlemek ve hastalığı tedavi etmek için yapılan çalışmalar pek başarılı olmadı. Hastalığın etmeni olan basil ancak 1882'de Robert Koch tarafından bulundu. Verem basillerine karşı etkin mücadeleyse son 40 yıldır başarılı olmaktadır. Basillerin, yerleştiği yerlerde kimi zaman "tüberkül" denen iltihabi bir lezyon yaratmaları nedeniyle, hastalığa aynı zamanda "tüberküloz" adı verilir.

Verem vücutta başta akciğerler olmak üzere, kemik, bağırsaklar gibi çeşitli organlarda ortaya çıkabilir. Veremli hastanın öksürürken etrafa yaydığı tükürükten, solunum ya da deri yoluyla bulaşır. Ayrıca, veremli hastaların dışkılarıyla, verem mikrobu taşıyan ineklerin kaynatılmadan içilen sütünden de bulaşma olur. Solunum yoluyla vücuda giren mikroplar bronşlarda, nefes borusunda yerleşirler ve kan yoluyla taşınarak lenf düğümlerinin bulunduğu yerlere kadar ilerleyebilirler.

Belirtileri
Akciğer vereminde belirtiler göğüs ağrıları, öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma, zayıflama, ateş, terleme, iştahsızlık ve bronşlarda hırıltıdır. Verem basili akciğerlerdeki alveollerde tahribat yaparak akciğer dokusunu yıpratmaya başladığında hastanın balgamı kanlı olabilir.

Teşhis
Veremin teşhisinde genellikle akciğer röntgeninin çekilmesi yeterlidir. Böylece lezyonlar görülebilir. Daha kesin teşhis, balgama yapılacak olan kültür testleridir. Son 40 yıldır geliştirilen güçlü antibiyotiklerle veremin öldürücü etkisi ortadan kaldırılmıştır. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra, aktif verem durumlarında kesin dinlenme, iyi beslenme uygulanır.

Tedavi
Veremlilerin tedavisi ve etrafa hastalığı bulaştırmamaları için en uygun yerler sanatoryumlardır. Akciğer veremine karşı mücadelede, verem savaş dispanserlerinde geniş halk toplulukları ücretsiz olarak muayene edilir, seyyar röntgen arabaları insanların toplu yaşadıkları yerlerde tarama yaparlar; B.C.G. aşısı diye bilinen, hastalık yaratmayan basilden yapılmış aşının uygulanmasıyla geniş çapta bağışıklık sağlanır.

DEVAMI
Tüberküloz (Verem)
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
26 Ekim 2016 / agah Cevaplanmış
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış