Arama

Mide Hastalıkları - Sayfa 2

Güncelleme: 4 Ekim 2017 Gösterim: 135.551 Cevap: 14
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Ocak 2011       Mesaj #11
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Hazımsızlık mide ağrısı karında şişlik

Sponsorlu Bağlantılar
Hazımsızlık, bir beslenme bozukluğunun işareti olduğu gibi; bir sindirim sistemi hastalığının da işareti olabilmektedir.

Hazımsızlığın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
• Midede dolgunluk hissi.
• Midede ağrı ve yanma.
• Karında şişlik, geğirme ve gaz çıkarma.
• Kabızlık. Nadir durumlarda ishal.

Hazımsızlığın birinci sebebi, yiyeceklerin ağızda iyi çiğnenmemesidir. Bir münakaşa ve ruhi gerginlik sırasında yenen yemeklerde, bolca hava yutulmakta, yiyecekler acele ile iyice parçalanmadan yenmekte, en önemlisi sinir sisteminin dengesi bozulduğundan ifrazat bezleri yeterince çalışmamaktadır.

Öyle İse:
Ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğnemeden yutmayınız. Hazımsızlığın bir diğer sebebi, bol yağlı ve nişastalı (hamur işi) yemeklerle beslenmedir. Bunlar hazımı zor yiyecekler olup, mide ve barsaklarda fazla beklemektedirler. Kabızlığın sebebi de bunların barsaklarda fazla beklemesidir. Barsak tembelliği dediğimiz hastalığın ortaya çıkış sebebi de yine hazmı zor yiyeceklerle beslenmedir.

Öyle İse:
• Yağlı ve unlu yemekleri tıka basa yemeyiniz.
• Sofranızda mutlaka sebze yemeği ve yeşillik bulundurunuz.
• Yemek sonunda mümkün mertebe unlu tatlılar yerine taze meyve yeyiniz.
• Salata ile yenen etli ve hamur işi yemeklerin hazmı daha kolayolduğundan, bilhassa akşam yemeklerinde salata bulundurunuz.

Organik Hastalıklara Bağlı Hazımsızlık
• Yemeklerden hemen sonra veya bir saat içinde ortaya çıkan hazımsızlık belirtileri, safra kesesi yetmezliği, gastrit, mide ülseri ve kanseri gibi hastalıkların işareti olabilir.

• Yemeklerden birkaç saat sonra gelişen rahatsızlıklar oniki parmak barsağı ülserini ve pankreas yetmezliğini düşündürür.

• Geceleri ortaya çıkan hazım şikayetlerinde ve arka üstü yatıldığı zaman kendisini gösteren mide ağrılarında ise pankreas kanseri veya mide fltığı şüphesini kuvvetlendirir.

• Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği (üremi), akciğer veremi ve her türlü kanser vakalarında da hazımsızlık şikayetleri görülebilir. Ne Yapmalı
• Hazımsızlıktan şikayet eden kimse, beslenmesine dikkat ettiği halde rahatsızlıkları devam ediyor ise; mutlaka bir doktora muayene olmalı, gerekirse teşhis için film çektirmeli ve testler yaptırmalıdır.

• Eğer muayene neticesinde hazımsızlığın fazla mide salgısından kaynaklandığı tesbit edilirse; buna "asitli dispepsi" adı verilmektedir. Yemeklerden bir iki saat sonra midede ağrı, yanma, kazıntı ve basınç şeklinde kendisini belli eder. Ekşi geğirmeler, ağız ve boğazdan gelen gazlardan dolayı yanmalar, bazan de ekşi ku smalar fazla mide asitini işaret ederler. Tedavi, mide asitini artıran yemeklerden uzak durmaya yöneliktir. Tuzlu, şekerli, baharatlı yemekler, et konserveleri, kızartmalar, çay, kahve, sigara ve alkol, çiğ soğan bunların başında gelmektedir. Et, yumurta, taze peynir, süt gibi proteinli yiyeceklerle tuzsuz ve az yağlı yemekler perhiz için faydalı gıdalar cinsindendir.

• Muayene neticesinde hazımsızlığın sebebi yetersiz mide salgısından kaynaklandığı tesbit edilirse, buna "asitsiz dispepsi" adı verilmektedir. Yemeklerden sonra bir-iki saat müddetle mide de ağırlık hissi duyulur. İshal ateş nöbetleri ve başağrısı görülebilir. Dışkı çok pis kokar.

Asitsiz dispepsi de iyi pişirilmek şartı ile her türlü et verilebilir. Yumurta, rafadan, tavada pişmiş veya çorba içinde yenebilir. Çorba yağsız ve bol tuzlu olmalıdır. çay, kahve, baharat serbesttir. Ekmek, tercihen bayat ve kızarmış halde yenmelidir. Beden hareketleri, kısa yürüyüşler ve temiz hava da çok faydalıdır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #12
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Gastritin nedenleri ve gastrit tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar
Midenin iç yüzündeki mide zarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalık olan gastrit, mide iltihabı veya mide nezlesi olarak da bilinmektedir. İşte birçok insanın muzdarip olduğu gastritin nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları…

Gastritin nedenleri

Aşağıdaki maddeler gastritin başlıca nedenleri arasında sıralanabilir:
- Ağır yemekler,
- Fazla kuru veya sert yiyecekler,
- Hamur işleri,
- Tatlılar,
- Acı ve baharatlı yiyecekler,
- Alkol,
- Fazla miktarda çay,
- Kahve veya sigara içmek,
- Yemek saatlerinin düzensiz olması,
- Çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek,
- Fazla ilaç kullanmak,
- Ateşli hastalıklar,
- Karaciğer veya safra kesesi hastalıkları,
- Kalp hastalıkları,
- Romatizma.
Gastrit tedavisine başlamadan önce mutlaka hastalığın nedenini tespit etmek gerekir.


Gastritin belirtileri

Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırılınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artar.


Gastritin tedavisi

Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılmalı, hafif yiyecekler yenilmelidir. Aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalı, yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenilmelidir.



GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #13
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Hazımsızlık

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Yemeklerden yarım saat sonra hissedilen, karın üst kısımlarında ve göbek çevresindeki gerginlik ve şişkinlik şikayetlerinin çoğu -zannedildiğinin aksine- mideye bağlı değildir. Kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin birçoğundan sorumludur.

Mide çıkışında boşaltımı engelleyen bir hastalık mevcut değil ve mide ileri derecede sarkmamış veya genişlememiş ise hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin kaynağı genellikle mide değildir. Sindirim salgılarının az salgılandığı veya barsak sistemini ilgilendiren dolaşım sisteminde yetmezliğe neden olan bazı hastalıklar çok az da olsa hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerine neden olabilir.

Hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin en sık nedeni, vücudun diğer bir kısmını ilgilendiren bir enfeksiyon hastalığı veya bir kronik hastalıktır. Bu tür hastalıklar iyi bir araştırma sonucu tanınabilir ve tedavi edilebilir. Eğer herhangi bir neden bulunamamış ve şikayetler devam ediyor ise kabızlık da değerlendirilmeye alınmalıdır. Haftada iki kez barsaklarını boşaltamayan kişi kabız sayılır. Haftada bir kez veya daha az sayıda tuvalete giden kişide ileri derecede kabızlıktan bahsedilir. Ayrıca halk arasında gizli kabızlık olarak bilinen bir kavram vardır. Bu halde kişinin hergün tuvalete gitmesine rağmen kalın barsağını yeteri kadar boşaltamaması söz konusudur.

Yenen yiyeceklerin sindirilemeyen kısımları kalın barsağa ulaşmakta ve orada bulunan bakteriler tarafından parçalanabilmektedir. Kalın barsak birbuçuk kilo kadar büyük abdesti (gaita) depolayabilmekte ve her gramında yüzlerce milyar bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler gaz üretmektedir. Bu gazlar ya yellenme ile yada kana geçip akciğerler veya böbrekler ile dışarı atılmaktadır. Bu nedenle günde iki litre kadar gaz üretilmesine rağmen kalın barsak içinde normal halde sadece 200 santimetreküp gaz bulunmaktadır. Kabız kişilerde barsak içinde hem daha fazla gaita hem de daha fazla gaz bulunmaktadır.

Kabız kişilerde, hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin yemeklerden yarım saat kadar sonra başlaması bir tesadüf değildir. Yemekle birlikte kalın barsakta oluşan yetersiz hareketler, biriken gaitanın ve gazların sıkışmasına neden olmakta ve şikayete neden olmaktadır.Gizli kabızlıkta da aynı şikayetler olmaktadır. Kişi hergün tuvalete çıkmasına rağmen kalın barsak yeteri kadar boşalamamakta ve barsağın gaita içreriği ve gaz miktarı normalden fazla olmaktadır.

Kabızlığın neden olduğu hazımsızlık ve şişkinliğin tanınmasında kolay uygulanan bir yöntem olan "kalın barsak geçiş zamanının ölçülmesi" faydalı bilgiler vermektedir. Kabızlık tespit edilmesi halinde beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi yeterli miktarda lifli gıda alınımının sağlanması gerekmektedir.

Hamilelik Ve Hzımsızlık Hamilelikte sıkça rastlanılan hazımsızlık ve şişkinilik genellikle östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışa bağlıdır. Bu hormonlar sindirim sistemi de dahil olmak üzere tüm düz kaslarınızda gevşemeye neden olur. Sindirim sistemini oluşturan kaslardaki gevşeme sindirim işlemini yavaşlatır. Sonuçta özellikle fazla yenen yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve karın bölgesinde rahatsızlığa neden olur.


Hamileliğiniz süresince hazımsızlık sorunu yaşamanız normaldir ancak bazı ufak önlemler ile rahatsızlığınızın şiddeti ve sıklığını azaltabilirsiniz. Öncelikle bol ve rahat kıyafetler giymelisiniz. Özellikle bel ve karın bölgesini gereğinden fazla sıkan giysiler şikayetlerinizin artmasına neden olabilir. Günde 3 defa büyük öğünler yemektense öğünlerinizi gün içerisine bölüp daha sık aralıklarla ama azar azar yemeniz, yemeğe yeteri kadar zaman ayırmanız ve iyice çiğnemeniz önemlidir.

kaynak:

biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
14 Şubat 2012       Mesaj #14
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Mide Hastalıkları
Mide Hastalıkları

Mide Ağrısı
Mide veya karın ağrısı, karnın üst kısmında, bazen da sırt bölgesinde veya omuzlar arasında hissedilir. Ağrılar bir takım hastalıkların belirtileridir. Sinir veya karaciğer kaynaklı olabilir. Doktor şart.
Gastrit, kolit, sinirsel hazımsızlıklar, safra hastalıkları, mide ülseri veya mide kanserinde yukarda tarif edilen şekilde ağrılar görülür.

Mide Bulantısı
Mide de duyulan ve insana kusacak gibi bir duygu veren bu rahatsızlığa “bulantı” denir. Sebepleri çok çeşitlidir. Sebebi için doktor şart.
Yemeklerin mide ve bağırsaklarda gereği gibi hazmedilmemiş olması, mide, bağırsak, safra kesesi, karınzarı veya böbreklerde iltihaplanma, mikroplu hastalıklar, sigara tiryakiliği, alkolikler ve sinir bozukluları mide bulantısına sebep olurlar.
1-2 gün içinde geçmeyen bulantılar için doktora başvurulmalıdır. En azı yemeklerini iyi çiğnemelerinden tedaviye başlanır.
Mide Ekşimesi
Mide hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi, safra ve onikiparmak bağırsağından sebep de olabilir. Sebebini bulmak için doktor şart.
Gastrit
Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir.

Hazırlayıcı nedenler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır.

Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir.
Belirtileri : Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırılınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar.

Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilaçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir.

Mide Gazı
Midede veya bağırsaklarda gaz birikebilir. Nedeni; hava yutmak veya mide hastalıklarıdır.

Mide Hazımsızlığı
Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına; halk arasında hazımsızlık, tıp dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri çeşitlidir. Ağır yemekler, yemekleri gereği gibi çiğnememe, diş veya dişeti iltihapları, içki veya sigara içmek, çok miktarda çay veya kahve içmek, fazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek, kansızlık, yorgunluk, sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir.

Yemekten bir süre sonra; midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Sık sık yemek ihtiyacı hissedilir. Kabızlıktan şikayet edilir. Bazı kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanlık veya çarpıntı görülür. Tedavinin ilk şartı; sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Zararlı şeyler terkedilir. Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra soğuk su içilmez. Yemek aralarında acıkınca süt ile birkaç galete yenilebilir.

Mide Kanaması
Mide ülser, mide kanaması ya da sert bir cismin mideye vurması sebeplerinden bazılarıdır. Mide kanaması hastayı hemen hastaneye getiriniz.

Mide Kanseri
Tedavi edilmeyen mide hastalıklarının sonucunda kaçınılmaz hastalıktır. Çok İçki içmek de mide kanseri yapabilir.

Mide Krampı
Mide spazmı da denilen bu hastalığa hazmedilmeyen yiyecekler sebep olur genelde.

Sinirsel Hazımsızlık
Sinir sisteminin düzenli, uyumlu çalışmasını kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, alkol kullanmak, fazla sigara içmek, haddinden fazla çay, kahve veya süt içmek, çabuk ve gereği gibi çiğnemeden yemek yemek şikayetlerin artmasına neden olur. Hastanın karnında ağırlık hissi vardır, midede gurultu, yanma veya ekşime görülebilir. Geğirir, gaz çıkarır. Yorgunluk, baş ağrısı, çarpıntı ve unutkanlıktan da şikayet edilir.

Mide Sarkması
Midede; haddinden fazla gaz, ağrı ve iştahsızlık ile kendini gösteren bir durumdur.
Sebebi; mide kaslarının zayıflaması sonucu, midenin bulunduğu yerden aşağı düşme olayıdır. Belirtileri; hasta, midesinin çeşitli yerlerindeki ağrılardan, iştahsızlıktan ve ağzına sık sık ekşi su gelmesinden şikayet eder.
Öncelikle, midedeki gaz ve asit fazlalığını tedavi etmeye çalışılmalıdır.

Mide Sarkması
Midede çok fazla gaz, fazla ağrı şeklinde kendini gösterir. Mide kasları zayıflamıştır.

Mide Tembelliği
midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine mide tembelliği bir başka ifadeyle mide zafiyeti denir. Nedeni, midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır.

Mide Ülseri
Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır.

Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları baş gösterir. Baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur.

Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarf etmektir.

Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir. - Tedavi süresince istirahat edin - Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin - Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın - Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın - Diş sağlığına önem verin - Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.
Mide Üşütmesi
Geçicidir. İshal olabilirsiniz.

Mide Yanması
Göğüs kemiğinin arka tarafında hissedilen yanma ile kendini gösterir. Nedeni midede fazla miktarda asit bulunmasıdır.

Geğirmek
Çoğunlukla sinirli kimselerde görülür. Bunlar yemeklerde haddinden fazla hava yutarlar. Ayrıca geğirme mide veya safra kesesi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bu nedenle esas nedeni tespit etmek gerekir. Gıda zehirlenmeleri Gıda zehirlenmeleri; çoğunlukla bayatlamış ve bozuk yiyecekler veya bayat balık yedikten sonra görülür.

Belirtileri : Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarında ağrı ve kramplar vardır. Baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür.

Yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye götürülür. hava yutma Tıp dilinde aerofaji diye bilinen bu hastalık, genellikle asabi mizaçlı kimselerde görülür.

Bunlar yemek sırasında farkına varmadan hava yutarlar. Hava yutma, mide ve bağırsak gazlarının oluşmasına yardımcı olur. hıçkırık Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar.


Mide Hastalıkları - Mide Bozuklukları
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ekim 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Mide Rahatsızlıklarında Kullanılan 'Domperidon' Etkin Maddeli İlaçlar Kaldırıldı!


Mide hastalıkları bağlamında kullanılan domperidon etkin maddeli 15 ilacın uzun süreli ve yüksek dozda kullanılması durumunda kalp rahatsızlığına neden olduğu belirlenerek ilgili ilaçların kullanımdan kaldırılması kararı alındı. Söz konusu ilaçların Avrupa İlaç Ajansı (European Medicines Agency-EMA) tarafından bir süre önce incelendiği, kardiyovasküler yan etkileri sebebiyle ilaçların ne kadar sürede kullanılacağı, dozu ve hangi rahatsızlıklarda alınacağı konusunda kısıtlamaya gidildiği bildirildi.

Uygun olmayan dozda ve ambalaj boyutunda olan ürünler ile söz konusu etkin maddeyi içeren kombinasyon halindeki ürünlerin ruhsatının askıya alındığı, halihazırda piyasada olan ürünlerin ise birinci sınıf B seviyesinde (kullanıcıya ürün sağlayan tüm yerler) geri çekilmesine karar verildiği bildirildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan açıklamada kapsam dışında kalan "domperidon" etkin maddeli ürünlerin ise piyasada bulunmasında bir sakınca olmadığı belirtildi.

Kaldırılması Öngörülen İlaçlar!

  • 'DELOX 30MG SR PELLET içeren kapsül, DEXGARD 30/30MG MR kapsül, DEXRİDON MR 30/10 MG kapsül, DOPROKİN-S ORAL süspansiyon, DUEDOM 30/10MG, DUEDOM 60/10MG, DUOLANS 15/10MG, DUOLANS 15/30MG SR, DUOLANS 30/30MG SR, LACOMBI 15/10 MG, LACOMBİ 30/10 MG, RABECOMB 20/10MG, RABECOMB 20/30MG MR, RABELIS PLUS 20/10 MG, RABELIS PLUS 20/30 MG MR.'

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (3 Ekim 2017)

Benzer Konular

23 Temmuz 2018 / RoSSoRoSe Tıp Bilimleri
5 Şubat 2009 / MaRCeLLCaT Tıp Bilimleri
1 Kasım 2011 / Misafir Tıp Bilimleri
1 Kasım 2011 / Misafir Tıp Bilimleri
2 Mayıs 2016 / Safi X-Sözlük