Arama

Kalp Hastalığı - Sayfa 3

Güncelleme: 3 Ağustos 2017 Gösterim: 67.505 Cevap: 24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Ocak 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

Kalp Hastalıkları / Kalp Yetmezliği için Yeni Tedavi Yöntemi!


Bilim adamları, kalbin etrafına yerleştirilen ve atmasına yardımcı olan, kişiye özel ayarlanabilen esnek robot geliştirdi. Bu bağlamda Harvard Üniversitesi ve Boston Çocuk Hastanesi'nden araştırmacılar, kalp yetmezliği çeken kişiler için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi.
Sponsorlu Bağlantılar

Çalışmada, yumuşak robotik kılıfın, kalp atışıyla eş zamanlı bükülerek ve kalbe baskı yaparak kalp yetmezliği nedeniyle zayıflamış kardiyovasküler işlevleri artırdığı belirtildi. Çalışma ekibinden Ellen T. Roche, "Bu araştırmayla geliştirilen yumuşak robotlar, klinik ihtiyaçlara uygulanabilir, kalp hastalığı yükünü potansiyel olarak azaltabilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir." dedi.

Hastanın Durumuna Göre Ayarlanabiliyor!


Cihazdaki kolun, her hasta için özelleştirilebilir olduğunu söyleyen Roche, örneğin bir hastanın kalbinin sol tarafının daha zayıf olması durumunda, uyarıcıların (aktüatörlerin) bu yönde daha fazla yardım sağlamak üzere ayarlanabildiğini ve uyarıcıların basıncının, hastanın durumu değişiklik gösterdikçe zamanla artırılabilir veya azaltılabilir olduğunu ifade etti.Yumuşak robotik kol, kalp işlevine yardımcı olan mevcut cihazların aksine doğrudan kanla temas etmiyor. Bu, pıhtılaşma riskini azaltıyor ve hastanın potansiyel olarak tehlikeli olan kan sulandırıcı ilaçlar alması gereğini de ortadan kaldırıyor.

Araştırmacılardan Conor Walsh, robotun güvenle yumuşak doku ile etkileşime girebildiğini ve kalp fonksiyonunda gelişmelere yol açtığını belirterek vücudun içinde ve dışında mekanik yöntemlerle tedavi sunan bu tür cihazların gelecekteki diğer uygulamalar için ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Science Translational Medicine (19 Ocak 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Nisan 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

Kalp Damar Rahatsızlıklarında Yeni Tedavi Yöntemi!


Avrupalı bilim insanlarının geliştirdiği bir proje sayesinde, aynalar vücudumuzu tarayarak mevcut ya da potansiyel hastalıklarımızı söyleyecek. ‘Akıllı Ayna’ olarak adlandırılan cihaz, içindeki sensörlü ve kameralı sistem sayesinde simamıza sirayet eden hastalık belirtilerini analiz ederek teşhis koyacak. Euronews, İtalya’nın Pisa kentinde sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi. Gönüllülerin de katılımı ile klinik testleri tamamlanan akıllı aynalar, yakın gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak.
Sponsorlu Bağlantılar

Euronews muhabiri Denis Loctier: “Ben aynaya bakarken ayna da bana bakıyor. Bu cihaz, kalp damar rahatsızlıklarının belirtilerini algılayan akıllı bir cihazın prototipi ve uluslararası bir araştırma ekibince İtalya’nın Pisa kentinde kamuoyuna tanıtıldı” Aynanın yansıtıcı yüzeyi dokunmatik bir arayüz. Karşısında duran kişi ile, multispektral kameralar, üç boyutlu tarayıcı ve nefes analiz cihazlarıyla donatılmış bilgisayar sistemi arasında etkileşimi sağlıyor. Ayrıca yüz tanıma sistemi, kullanıcıyı otomatik olarak tanımlıyor.

Yapay zeka araştırmacısı ve Proje Koordinatörü Sara Colantonio, Akıllı Ayna’yı kısaca şöyle tanımlıyor: “Bu gördüğünüz, sihir ya da büyüden öte sensörler ve interaktif özelliklerle donatılmış akıllı bir ayna. Karşısına geçen bir insanın sağlık durumunu değerlendirmek için yüzündeki işaretleri analiz ediyor” Aynanın işlevini uygulamalı olarak gösteren Biyomedikal Mühendisi Veronica Chiara Zuccalà, bu işlemi gönüllü bir vatandaş üzerinde anlattı: “Şimdi ultraviyole flaş, cildin içindeki diyabet riskiyle ilişkili olan maddeleri belirleyecek ve kişinin stres seviyesini gösteren yüz mikro hareketlerini incelemek için 20 saniye boyunca görüntü alacak. Bu yeni ışık noktası, sistemin ciltteki kolesterolle ilgili diğer belirtilerini incelemesini sağlayacak”

Sara Colantonio, elde edilen verilerin nasıl ve nerede kullanıldığını söyledi: “Veri toplama işleminin sonunda sistem, elde ettiği tüm yüz parametrelerini sağlık indeksine ekledi. Bu da Chiara’nın kardiyo-metabolik hastalık riskini hesaplamada ne kadar başarılı bir iş çıkardığını gösteriyor “ Bu Avrupa araştırma projesinde çalışan bilim insanları, çeşitli rahatsızlıkların belirtilerini tanımlamak ve çözüm yolunu bulmak için gönüllü kişiler ve tıbbi tanı cihazları kullandı.

Projenin Bilim Koordinatörü Giuseppe Coppini, gönüllülerin bu projede nasıl yer aldığından bahsetti: “Bu gönüllüler; kalorimetrik testler, vücut kompozisyonu ve kardiyo metabolik parametrelerin ölçüldüğü klinik testler gibi çeşitli ölçümlerde yer aldı. Aynı zamanda aynada uyguladığımız multispektral yüz görüntüleme, üç boyutlu görüntü oluşturma ve duyarlılık analizi ile bazı ölçümler elde ettik” Tam fonksiyonel üç prototip başarıyla tasarlandı. Ancak ürünü geliştirenler, Akıllı Ayna’yı piyasaya sürmeden önce daha dayanıklı ve satın alınabilirlik açısından da daha makul hale getirmek istiyor.

Akıllı Ayna’nın maliyetinin oldukça yüksek olduğunu dile getiren Meritxell Gimeno Garcia, ancak daha az maliyetli projelerin de yolda olduğu bilgisini paylaştı: “Bu araç teknik açıdan oldukça karmaşık; altısı üstte, ikisi altta olmak üzere çok sayıda kamera ile çalışıyor, bu yüzden maliyeti yüksek. Yakın zamanda daha az özelliklere sahip olan daha alt ürünler tasarlamayı planlıyoruz. Onlar da kullanıcıya gereken veriyi sunacak ama sadece daha küçük boyutlarda ve daha az maliyetli ürünler olacak”

Fransa ve İtalya’da yapılan klinik testleri, aynanın geleneksel teşhis metotları ile iyi değerlendirme yaptığını ortaya koydu. Bu cihazın ne işe yarayacağını ve gündelik hayatımızdaki yerinin ne olacağını ise Kardiyolog Maria Aurora Morales şu sözlerle özetledi: “Bu cihazın güzelliği, sadece olası kardiyo-metabolik risk faktörlerinin varlığını bildirmesi değil; aynı zamanda daha iyi bir diyet uygulama, fiziksel aktivite takibi ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmayı tavsiye ederek daha güzel yaşam biçimi sunması”

Kaynak: euronews Bilim - Teknik (13 Şubat 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Haziran 2017       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Stresin Neden Olduğu Kalp Hastalığı!


Araştırmacılar aşırı strese ya da mutluluğa neden olabilecek durumların kalp üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ve kalıcı bir hasara neden olabileceğini belirtti. Kırık Kalp Sendromu adı verilen durumun aşırı strese neden olabileceği ve kişinin bu bağlamda kalp yetmezliği yaşama olasılığının yüksek olduğunu belirten bilim insanları bu durumun önceleri geçici olduğunu yapılan yeni bir araştırma sonucunda ise aşırı stres anlarında özellikle kalp kasları üzerinde kalıcı bir hasar meydana gelebileceğini vurguladı. Söz konusu araştırma sonucunda kan pompalama işlevini yerine getiremeyen kalp kaslarında büyük ölçüde yaralar oluştuğu belirlendi.Takotsubo Sendromu olarak da anılan hastalığın göğüste ağrı, nefes alamama, baygınlık gibi belirtilerle ortaya çıktığı ve kalp kriziyle benzer özellikler taşıdığı belirtildi.

Kaynak: BBC Bilim / Science (19 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Haziran 2017       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Zika Virüsü Kalp Sorununa Neden Oluyor!


Mikrosefali, Guillain-Barre Sendromu vs gibi hastalıkların kaynağı olarak belirtilen zika virüsünün Tropik Tıp Enstitüsü’nde yapılan bir çalışma doğrultusunda kalp sorunlarına da neden olduğu belirtildi. Hastalık belirtileri arasında halsizlik ve nefes darlığı görülen kalp hastalarının neredeyse tamamında zika virüsünün tespit edildiğini bildiren araştırmacılar, sivrisinek kaynaklı hastalıkların kalp sorununa neden olduğunun bilindiğini ve bu bağlamda kalp hastalarında zaten zika semptomlarının görüldüğünü fakat ilgili virüsün söz konusu kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, kalp-damar vs gibi hastalıklar üzerindeki etkisinin çok ciddi boyutlarda oluşunun şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Kaynak: Bilimnet / Science (21 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ağustos 2017       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

Kalp Hastalığına Neden Olan Mutasyon Riski İzale Edildi!


ABD'de yapılan bir araştırma sonucunda kalp hastalığını tetikleyen hatalı genler onarıldı. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden araştırmacılar, başarıyla onarılan ilgili genlerin özellikle sporcuların ani ölümlerine neden olan bir kalp hastalığını tetikleyen genler olduğunu belirtti. Gen düzenlenmesi bağlamında keşfedilip geliştirilen 'CRISPR-Cas9' adlı tekniğin ise söz konusu gen onarımında ve tıp literatüründe güvenli ve büyük bir buluş olduğu ifade edildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / nature (3 Ağustos 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

25 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
6 Kasım 2014 / Misafir Tıp Bilimleri