Arama

Frengi Hastalığı (Sifiliz)

Güncelleme: 15 Kasım 2011 Gösterim: 57.049 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Sifiliz (Frengi)
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Sponsorlu Bağlantılar
Sifiliz veya halk arasında bilinen ismiyle frengi, tarih boyunca çok iyi bilinen treponema pallidum adı verilen bir spiroketin yol açtığı, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Ana bulaşma yolu cinsel temastır. Bakterinin bulaşması vajinal, anal veya oral seksle olabilir. İnfekte kişiyle cinsel temas sonrası bulaşma riski yaklaşık 1/3’tür. Gebelik sırasında anneden bebeğe plasenta yoluyla da bulaşabilir.
Tuvaletlerden, kapı kollarından, yüzme havuzlarından, hamamlardan, saunalardan, giyim eşyaları ve ortak kullanılan yeme - içme araç ve gereçlerinden bulaşmaz.

Belirti ve Bulguları
Kuşkulu cinsel temastan yaklaşık 3 hafta sonra (10 - 90 gün) genital bölgede şankır adı verilen sert, ağrısız ve tabanı temiz bir yara ortaya çıkar. Bu yara tedavisiz olgularda bile 3 - 6 hafta içinde iyileşir.
Bu yara tedavi edilmezse., sifilizin ikinci evresi başlar. Bu evrenin en sık görülen bulgusu deri döküntüleridir. Mukozalar, el ayası ve ayak tabanı da dahil olmak üzere tüm vücudu tutabilir. Döküntülerin yanı sıra halsizlik, başağrıları, boğaz ağrısı, ateş, kas ağrıları, kilo kaybı, saç dökülmesi, yaygın lenf bezlerinde büyüme ve condyloma lata adı verilen, genital bölgede ortaya çıkan siğil benzeri lezyonlar görüleblir. Bu evrede merkezi sinir sistemi, karaciğer, böbrek, göz, eklem ve kemikler de tutulabilir.
Tedavisiz olgularda yıllar sonra gom adı verilen oluşumlar deri, kemik ve karaciğer başta olmak üzere tüm dokularda ortaya çıkabilir.

Teşhis

Tanı için, ilk olarak şankırın tabanından kazınarak alınan materyalin karanlık saha mikroskopisi yapılıp spiroketler görülmesi gerekir. Bu şekilde tanı koyulabilir.

Etkenin alınmasından kısa süre sonra kanda etkene karşı antikorlar belirmeye başlar. Genellikle tanı bu antikorları saptayan testlerin yapılmasıyla koyulur. Önce tarama testi olarak sifilize özgül olmayan VDRL veya RPR testleri yapılır. Bu testlerin yapılması kolay, hızlı ve ucuzdur. Tedavisiz sifiliz olgularının tümünde bu iki test pozitiftir. Başarılı bir tedaviyi izleyerek kaybolduklarında, tedavi başarısını izlemek için de bu testlerden yararlanılır. Eğer bu testler pozitifse, tanıyı doğrulamak için sifilize özgül testler (FTA-ABS, TPHA, ELISA testleri) yapılır. Bu testler genellikle yaşam boyu pozitif olarak kalırlar.


Gebelik Sırasında Sifiliz Bebeğe Geçebilir mi?

Eğer anne sifiliz hastasıysa, gebelik sırasında bebeğe geçme riski yüzde 40’dır. Doğumsal sifiliz bebekte ciddi sorunlara yol açabilir. Sifilizli doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u doğumdan sonra kaybedilir.

Sifilizle HIV Enfeksiyonu Arasında Bir İlişki Var mı?

Sifilizli olanlarda HIV enfeksiyonu, olmayanlara göre 2 - 5 kat daha fazla görülür. Bunun nedeni sifilize ait genital bölgedeki yaranın HIV’nün geçişini kolaylaştırmasıdır


Tedavi

Her dönemdeki sifiliz penisilinle kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Bir kişi sifiliz geçirip tedavi edildikten sonra tekrar sifilize yakalanabilir mi?
Sifilize karşı oluşan koruyucu antikorlar zaman içinde kanda azalarak kaybolurlar. Bu yüzden sifiliz tekrar bulaşabilir ve hastalık oluşabilir.

Sifilize Karşı Nasıl Korunulur?

Sifilizden korunmak için yapılması gerekenler:
· Kuşkulu cinsel temastan uzak durmak
· Tek eşlilik - arkadaşlığı seçmek
· Kondom kullanmak
· Gebelerin sifiliz yönünden taranması
Frengi, döküntü döneminde de tedavi edilmez ise ne olur?
Gerek birinci, gerekse ikinci dönemde tedavi edilmeyen frengi vakalarının üçte birinde, hastalık uzunca bir süre sessiz kaldıktan sonra daha ileri bir döneme gider. Bakteri kalp, gözler, beyin, sinir sistemi, kemikler, eklemler başta olmak üzere vücudun birçok yerinde hasarlara neden olur. Bunun sonucu ruhsal bozukluklar, körlük, felçler ve ölüm meydana gelir.
Frengi gebe kadından bebeğine bulaşır mı?
Tedavi edilmeyen frengili gebe kadından, bakteri hamilelik esnasında bebeğe bulaşabilir. Bulaşım riski % 70 dolayındadır. Bu gebelerin ise yaklaşık % 25'i, ölü doğum ya da erken dönem bebek ölümü nedeni ile çocuklarını kaybederler.


Frengi kan nakli ile de geçer mi?
Hastalık mikrobu kanda da bulunduğundan kan donörlerinde frengi testi yapılır. Test sonucu hastalık bulunduğu anlaşılırsa kan başkalarına verilmez. Kontrolsüz kan nakli ile hastalık sağlam kişiye bulaşabilir.

Frengi tanısı basit midir?
Frenginin ilk belirtileri diğer bazı hastalıklarda da bulunabilir. Bu nedenle hastalık tanısı sadece hekim tarafından konulabilir. Hekim yaralardan alacağı örnekte mikroskop altında bakteriyi görebilir. Bunun yanında tanı koymaya yardımcı kan testleri de vardır. Ancak, ilk 3 ay testlerin yalancı negatif sonuç (mikrobu taşıdığı halde negatif sonuç çıkması) verebileceği de akılda tutulmalıdır.

nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Frengi

Sponsorlu Bağlantılar
Zührevi bir hastalıktır. Bulaşıcıdır. Tıp dilinde sifilis denir. frengili kadının doğurduğu çocuğa, doğuştan geçmesi şekli istisna edilirse; hemen hemen her zaman cinsel ilişkiyle geçer. Mikrop vücuda girdikten 3 hafta sonra belirtilerini göstermeye başlar. Mikrobun vücuda girdiği yerde, yani erkeklerde peniste, kadınlarda vajinada Şankr adı verilen bir yara meydana gelir. Bu yara dudakta, meme ucunda, makatta veya parmaklarda da görülebilir. Zamanla akıntılı bir yara haline gelip; çevresi kızarır ve sertleşir. Mikrobun vücuda girmesinden 6-12 hafta sonra hastada; baş ağrıları, ateş, boğaz ağrısı, deri döküntüleri ve iştahsızlık, görülmeye başlar. 6 ay sonra ise, mikrop vücudun belli başlı organlarına oturur. Tedaviye en kısa zamanda başlanması gerekir.




Son düzenleyen nünü; 26 Ağustos 2009 17:00
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi
FRENGİ (Sifiliz)

04kel
Frengi nedir ? Frengi, Treponema pallidum adı verilen bir bakterinin (mikrop) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde, bu bakteri zaman içerisinde vücuda yayılarak birçok organda hasara neden olur.

Frenginin yaygınlığı nedir ?
Frengi en sık rastlanılan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. 1995 yılı Dünya Sağlık Teşkilatı tahminlerine göre her yıl yaklaşık 12 milyon kişi hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık en sık Güney ve Güneydoğu Asya'da görülmektedir. Son yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan Bağımsızlıklarını Yeni Kazanmış Devletler'de de hastalığın giderek arttığı bildirilmektedir.

Frenginin ilk belirtileri ne zaman ortaya çıkar ?
Hastalık; penis, vajina, anüs (makat) ya da ağız yolu ile bulaşır. Mikrobun sağlam kişiye bulaşmasından sonra ilk belirtiler 10 gün ile 3 ay içerisinde ortaya çıkar. Hastalıkta bir veya daha fazla sayıda, üstü açık, bir santimetre boyutlarında , sert, ağrısız "şankır" adı verilen yaralar oluşur. Bu yaralar, genelde bakterinin ilk bulaştığı cinsel organlar etrafında oluşur. Mikrop daha sonra kan yolu ile bütün vücuda yayılır. Kasık ve boyun lenf bezleri şişebilir.

Frengi şankırı ne zaman ortadan kalkar ?
İster tedavi edilsin ister edilmesin frengi şankırı birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur. Tedavi görmeden yaraların iyileşmesi hastalığın iyileşmesi anlamına gelmez. Bu devrede tedavi edilmeyen hastalarda hastalık ilerler.

Frengi, şankır döneminde tedavi edilmez ise ne olur ?
Hastalık şankır döneminde tedavi edilmez ise, yaraların ortaya çıkışından itibaren 3-6 hafta içerisinde, ellerde, ayaklarda ve vücudun diğer kısımlarında kırmızılıklar (döküntüler) oluşur. Bu kırmızılıkların olduğu bölgelerde de bakteri bulunmaktadır. Bakteri, fiziksel temas sonucu, bu bölgelerdeki yara, sıyrık gibi kısımlardan sağlam kişiye bulaşabilir. Döküntüler genellikle birkaç hafta ya da ay sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Döküntüleri ile birlikte; hafif ateş, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler de bulunabilir. Tedavi edilmeyen vakalarda dahi, bu belitiler kendiliğinden kaybolabilir. Frenginin ikinci dönemi olarak bilinen bu dönem 1-2 yıl devam edebilir.


Frengi kan nakli ile de geçer mi?
Hastalık mikrobu kanda da bulunduğundan kan donörlerinde frengi testi yapılır. Test sonucu hastalık bulunduğu anlaşılırsa kan başkalarına verilmez. Kontrolsüz kan nakli ile hastalık sağlam kişiye bulaşabilir.

Frengi tanısı basit midir ?
Frenginin ilk belirtileri diğer bazı hastalıklarda da bulunabilir. Bu nedenle hastalık tanısı sadece hekim tarafından konulabilir. Hekim yaralardan alacağı örnekte mikroskop altında bakteriyi görebilir. Bunun yanında tanı koymaya yardımcı kan testleri de vardır. Ancak, ilk 3 ay testlerin yalancı negatif sonuç (mikrobu taşıdığı halde negatif sonuç çıkması) verebileceği de akılda tutulmalıdır.

Frenginin tedavisi var mıdır?
Frengi genellikle penisilin tedavisi ile kolayca iyileşir. Penisilin dozu ve uygulama şekli hekim tarafından belirleneceğinden, cinsel organları etrafında frengi şankırı olanlar kendi kendilerine ilaç kullanmamalıdır. Tedavinin başlangıcından genellikle 24 saat sonra bulaştırıcılık kaybolur.

  • Hekim önerisi olmadan ilaç kullanmayınız ! Cinsel yolla bulaşan hastalık belirtilerinden kuşkulandığınızda hekime başvurunuz.
    Cinsel eşinizin de muayene ve gerekirse tedavisini yaptırınız.
    Daha önce frengi geçirmiş, ya da o anda şankır belirtileri olan bir kişi iseniz kan bağışında bulunmayınız. Sağlık personelini bu konuda uyarınız.
Frengiden nasıl korunulur ?
  • Cinsel ilişkide kondom kullanınız.
  • Cinsel eş sayısının artmasının, hastalık bulaşma riskini de arttırdığını unutmayınız.
  • Hastalık belirtisi olmadan da bulaşma olabileceğini unutmayınız.
  • Alkol ve uyuşturucunun doğru ve sağlıklı düşünmeyi engelleyerek, cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabileceğini belleğinizden çıkarmayınız.
  • Size nakledilecek kanda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını sorunuz.
  • Hamile iseniz, doğum öncesi dönemde düzenli sağlık kotrollerinizi yaptırınız.

Son düzenleyen nünü; 26 Ağustos 2009 17:01
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #4
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Frengi genellikle cinsel yolla bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Frengiye Treponema pallidum isimli bir bakteri sebep olur. Sifilis diye de adlandırılan frengi, 16. yüzyıl da Asya ve Avrupa'yı kasıp kavurdu. Bu hastalık hâlâ sık olarak görülür ve hatta son yıllarda artış göstermiştir. Frengi tedavi edilmezse, birbirinden gizli üç devre gösterir.

Frenginin devreleri

Birinci devre frengi
Bu dönem, vakaların yüzde 95'inde cinsel organlarda görülen şankr dönemidir. Sert bir zemin üzerinde ağrısız, sınırlı, tek, yüzeysel bir lezyon vardır. Erkekte şankr penisin derisinde veya sünnetsizlerde sünnet derisi üzerinde oluşabilir, kadındaysa vulvada veya nadir olarak dölyolunda olur; dölyatağı boynunda daha sık görülür, ama fark edilmeyebilir. Cinsel bölgedeki şankra kasıkta adenopati eşlik eder ve bir ayda kaybolur.

İkinci devre frengi
Hastalığın 2. ayından 3. veya 4. yılına kadar sürer. Hasta için daha az rahatsız edici, ancak çok bulaşıcı olduğu için oldukça tehlikeli bir dönemdir.Deri döküntüleri karakteristiktir. Göğüste kaşıntısız kızarıklıklar olur, bunlar sonra ciltte yayılır, el ayası, ayak tabanı ve anal (makat) bölge koyu kırmızı bir renk alır.

Üçüncü devre frengi
10 ila 25 yıl sonra, tedavi edilmeyen hastalarda bu döneme özgü karakteristik lezyonlar ve belirtiler ortaya çıkabilir. Vücudun kılcal damarlarının harap olduğu yerlerde gom denilen tahribat ve şişlikler oluşur; kronik menenjit, boşaltım yapmada bozukluk ve bunları yaparken şiddetli ağrılar ortaya çıkar ve bazen de genel felç, zihinsel işlevlerde bozulma görülür; bu bozulmalar sonunda megalomaniye ve ölüme kadar varabilir.
Birinci ve ikinci devre lezyonlarında treponemanın görülmesi teşhisi doğrular. Diğer testler tedavi altında gidişin nasıl olduğunu gösterir: Nelson testi, FTA testi (Flüoressan Treponema Antikorları) ve TPHA (Treponema Pallidum Hemaglütinasyon). Birinci devre frengide FTA ve TPHA 10. ila 20. günler arasında pozitif olur, Nelson testi bu devrenin sonunda pozitifleşir. Bu devreden sonra bütün testler pozitiftir. Erken tedavi testlerin hepisini negatif yapar.
Treponema her çeşit G penisilinine son derece duyarlıdır; bu yüzden, herhangi bir alerji söz konusu değilse bu tedavi uygulanır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Ağustos 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Frengi

Çoğu cinsel birleşmelerle bulaşan, iyileştirilmezse inme, körlük, akıl hastalığı gibi sonuçlar doğurabilen, soya da geçebilen bir hastalık.

Hastalığa bir spiroket (Treponema pullidum) neden olur. Frengi, arsenikli ilâçların, bizmut tuzlarının, özellikle penisilinin kullanılmasıyla kaybolmaya yüz tuttu. Hastalığın ilk belirtisi frengi çıbanıdır. İkinci devrede gövdede leke biçiminde kızarıklık ve döküntü görülür. Sonra çeşitli görünümde deri bozuklukları olur. Üçüncü devrede kemiklerde şişler ve yaralar ortaya çıkar, en son evre frenginin sinirsel evresidir. Bu evrede felç, sara, menenjit başgösterir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
15 Kasım 2011       Mesaj #6
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Hastalığın cinsel ilişki dışında doğumsal olarak frengili gebe kadınlardan çocuklarına bulaşması, birbirleri ile sıkı temasta olan insanlara, hekimlere, hemşirelere bulaşması veya kontrol edilmemiş kanların nakli ile bulaşması da olasıdır. Bu tür bulaşım son derece seyrek olarak gözlenmektedir.

Frengiye neden olan etken mikrop kanda 0-4°C gibi bir ısıda günde ölmektedir. Bu nedenle nakli yapılan beklemiş kanlardan bulaşım mümkün olmadığı gibi depo edilen kanlarda frengi varlığı da tetkik edilmektedir.


FRENGİ HASTALIĞININ DERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Deri hastalıkları içerisinde frengi (sifiliz) kadar çeşitli belirtilere neden olan başkaca bir hastalık olmadığını söylemek yanlış olmaz. Nitekim deri hastalıklarına ilişkin eski bilimsel kitaplar sitiliz (frengi) ve benzeri hastalıklar şeklinde isimlendirilmiştir. Açıklayıcı olması yönünden sifilizin ilk belirtisi şüpheli bir cinsel temastan 20-25 gün sonra bulaşma yerinde genellikle tek olan hafif deriden kabarık bir gelişim gözlenip Bu oluşumun çapı 0.5-3 cm. arasında değişir. Ağrısız olan bu belirti üzerinde kısa sürede bir yara gelişir ve bu belirti 6-8 hafta devam eder. Ancak benzer bir yara başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir ve ayırımının bir cildiyeci tarafından yapılması gereklidir. Bu tür bir yara vakaların %95'inde cinsel organlar yakınında gözlenir. Bazen dudaklar, dil ve göğüs uçlarında da bulunabilir. Bu dönem frengi hastalığının birinci dönemi olarak bilinir (erken dönem). Bundan sonra hastanın bağışıklık durumuna göre değişen bir sürede ikinci devir belirtileri başlar. Bu devirde vücutta soluk kırmızı lekeler, avuç içlerinde sivilce benzeri kabarıklıklar, kabuklu yaralar, (bkz resim) burun kenarında ve yüzde sivilce benzeri birbirine yakın yerleşmiş mat kırmızı kabarıklıklar, kadınlarda hazne erkeklerde makat çevresinde sızıntılı deriden kabarık karnabahar görünümünde gelişmeler görülebilir. Frengi hastalığının üçüncü evresinde görülen deri belirtileri tamamen yıkım yapıcı belirtilerdir. Biz çağımız insanının üçüncü devir belirtileri oluşmadan çok önce hekime başvurmuş olacağına inanıyoruz: Aynı şekilde anneden çocuğa bulaşan doğumsal frengi hastalığının belirtilerinin de kişiyi ister istemez hekime başvurmaya sevk edecek nitelikte olduğu görüşündeyiz.

FRENGİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Frengi hastalığının bugün için kesin tedavisi mevcuttur. Bu konuda Alexander Fleming isimli bilim adamının saygı ile anılması yerinde olacaktır. Zira frengi gibi yüzyıllar boyu toplumları çok uğraştırmış bir hastalığın en ideal tedavisi bu kişi tarafından bulunmuş penisilinlerdir. Erken devredeki bir frengi (sifiliz) hastasında bir hafta ara ile gerçekleştirilecek iki, geç devredeki bir hastada ise yine birer hafta ara ile yapılacak üç uzun etkili penisilin enjeksiyon kesin tedaviyi sağlamaktadır. Görülebileceği gibi çoğu zaman çok korkulan bir hastalık olan frenginin tedavisi nezle, yaz ishali veya bir orta kulak iltihabından son derece basit ve kesindir. Ancak erken tedavinin büyük önem taşıdığı da aynı oranda kesindir.

FRENGİLİ BİR ŞAHIS EVLENEBİLİR Mİ?

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 103-112'ye kadar olan ve 122-123. maddeleri uyarınca çıkarılan Evlenme Muayenesi Hakkında Nizamname'nin 6.cı maddesine dayanılarak hazırlanan Frengi Savaş Yönetmeliği'nde evlenmeye ilişkin olarak şöyle denilmektedir:

Madde 23- Evlenme işlemleri sırasında frengili oldukları tespit edilen kimselere durumuna uygun şemadaki tedavi yapılır ve evlenmesine izin verilir. Bu kimseler diğer hastalar gibi kontrol ve takip edilir.

Madde 24- Evlenme girişiminden önce frengi teşhisi konmuş ve yeterli tedavi görmüş kimselere serolojik reaksiyonları (frengi testleri) menfileşmiş veya menfileşmemiş olsun evlenme izni verilir ve kontrol ve takiplerine devam edilir.


Görüldüğü gibi tedavi edildiği sürece frengili bir kişinin evlenmesinde yasal ya da tıbbi herhangi bir sakınca yoktur. Bu konudaki tek olumsuzluk şahsın evlenmek istediği kişiden gelebilir.

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
28 Mart 2012 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
17 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
26 Ağustos 2015 / Misafir Soru-Cevap