Arama

Dünya Kentleri: Mandalay

Güncelleme: 18 Eylül 2008 Gösterim: 1.413 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Dünya Kentleri: Mandalay

Sponsorlu Bağlantılar

Mandalay, Myanmar'ın orta kesiminde kent.
Irrawaddy Irmağı kıyısında kuruludur.Başkent Rangoon'dan sonra ülkenin ikinci büyük kentidir. Coğrafi konumu sayesinde ülkenin haberleşme ve ulaşım odağı olmuştur. Nüfus (2005) 927,000.
Kültür & Önemli yapılar

200px Mandalay kuthodaw

Kuthodaw (Krallık Liyakat Yapıtı) pagodası


Myanmar'ın yıkılmaz yüreği'ni temsil ettiğine inanılan Mandalay'da halkın çoğu Budacıdır ve çok sayıda keşiş (hpongyi) yaşar. Kent merkezinde, hendekle çevrili Dufferin Kalesi, çok sayıda tapınak ve manastır, kraliyet sarayının (Nandaw) kalıntıları ve eski İngiliz Valilik Binası bulunmaktadır. Irmak yakınındaki kışlanın kuzeydoğusunda bulunan Mandalay Tepesinde daha yakın dönemlerde yapılmış manastır, pagoda ve anıtlar yer alır. Tepenin eteğinde Kuthodaw denen (Krallık Liyakat Yapıtı) 730 pagoda vardır.Bunlardan 729'unda, Budacı kutasl metinler vardır. Myanmarlı Budacıların geleneksel ilkelerini içeren bu metinler, gözden geçirilip sadeleştirildikten sonra beyaz mermer tabletlere yazılmış, beşinci büyük rahani meclisin ardından Mindon'un onayıyla her tablet pagoda benzeri küçük bir yapı içinde korunmaya başlamıştır. Bir meydanın çevresine dizilmiş bu yapıların ortasında yer alan 730. Pagoda ise tapınak olarak kullanılmaktadır.Kentin güneyindeki ünlü Mahamuni, Arakanlıların en kutsal pagodalarındandır. Burada bulunan, yaklaşık 4 m yüksekliğindeki pirinç Buda heykeli, 1784'te Kral Bodawpaya tarafından, savaş ganimeti olarak Arakan'dan getirilmiştir. Sarayın batısında, ızgara planlı asıl kent yer alır.Buradaki ünlü Zegyo pazarı, ülkenin dört bir yanından gelen zanaatçı ve çifçilerin uğradığı bir alışveriş merkezidir. 1167'de Kral Minshinsaw'un yaptırdığı Shwe Kyimyint, kentin bu kesimindeki birçok güzel pagodadan biridir. Mandalay'ın hemen kuzeyindeki Müngun'da dünyanın en büyük çanlarından biri (70 ton) vardır.


Doğal yapı

Bambu ormanlarıyla kaplı olan kent çevresinin suları, Myitnge ve Magyi (Madaya) ırmaklarınca toplanır.Yakınlardaki Saygin Tepelerinden çıkarılan albatr (sumermeri), Buda heykeli yapımında kullanılır. Ovalar bölgesi, Myanmar Kurak Kuşağının bir parçasıdır. Yörede büyük ölçekli tarımsal sulama yapılır; 68 km uzunluğundaki Mandalay Kanalı 36,400 hektarlık alanı sular.


Kaynak :Vikipedi

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular