Arama

Saraylar - Topkapı Sarayı - Sayfa 2

Güncelleme: 18 Ekim 2016 Gösterim: 17.479 Cevap: 11
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Topkapı sarayı müzesi
Ad:  Kubbealtı1.jpg
Gösterim: 448
Boyut:  44.7 KB

İstanbul'da Topkapı sarayı yapılar kompleksinde açılan müze (3 nisan 1924). Sarayı oluşturan çeşitli yapıların onarımından sonra gerçekleştirilen yeni bir düzenlemeyle sergilenen yapıtların zenginliğiyle, dünyanın sayılı birkaç müzesinden biridir. Osmanlı imparatorluğu'nun tarihi boyunca fetihler sonucu elde edilen, yabancı ülkelerce armağan olarak gönderilen ya da sarayın Ehli hiref örgütü'nce gerçekleştirilen çok değerli yapıtlar imparatorluğun son dönemlerinde Hazirıei hümayunda kısıtlı ölçüde sergilenmiş, ancak iradei seniye (padişah izni) ile gezilebilmişti. Müzenin zengin koleksiyonları ayrı bölümler halinde düzenlenmiştir. Saray mutfaklarında sergilenen binlerce çin ve japon porseleni dönemlerine göre sıralanmıştır; bunlar Song (960-1279), Yüen (1280-1368) ve Ming (1368-1644) dönemlerini kapsar.
Sponsorlu Bağlantılar

Gümüş yeşili ve ateş kırmızısı sırlı seladonların en ince ve gösterişli örnekleri Ming dönemindendir. Japon porselenleri ise çoğunlukla XVII.-XVIII. yy.Tardandır. Mutfakların beşinci ve altıncı salonlarında sergilenen avrupa porselenleri XVIII.-XIX. yy. fransız, rus, alman ve avusturya yapıtlarından oluşur. Bu bölümde ayrıca XVII.-XIX. yy. venedik, bohemya ve İrlanda kristalleri bulunmaktadır. Yedinci salonda türk ve avrupa işi gümüşler Abdülhamit ll’nin tahta çıkışının 25. yılında gönderilen armağanlar ve tombak mutfak eşyaları yer alır. Helvahanede XVI.-XIX. yy.’lardan çok çeşitli mutfak eşyası sergilenmektedir.

Seferli koğuşu padişah giysilerine ayrılmıştır Osmanlı döneminde, ölen her padişahın giysileri bohçalanıp etiketleniyor ve Hazinei hümayun'un bir bölümünde saklanıyordu. Günümüzde sergilenen bu giysiler arasında Fatih Sultan Mehmet'in, Genç Osman'ın, Abdülaziz'in kaftanları da vardır. Bu bölümün arkasında ipek saray seccadeleri ve şehzadelere ait giysiler bulunmaktadır.

Kubbealtı
Müzenin en ilgi çeken bölümlerinden biri Hazinedir. Dört ayrı salonda sergilenen hazine eşyaları paha biçilemeyecek değerdedir. Bunlar çoğunlukla altından yapılmış, elmas, yakut, zümrüt, inci vb. ile süslenmiştir. Ancak imparatorluğun gerileme döneminde hazine eşyasının bir bölümü sikke darbında kullanılmış, bir bölümü ise satılmıştır. Sergilenen altı bin kadar yapıt arasında padişah sorguçları, kılıçlar, kalkanlar, ok-yay torbaları, tahtalar, yeşim taşından kaplar, yazı takımları, murassa hançerler, oyun takımları, zümrüt askılar, asalar, bastonlar, kandiller, nargileler vb. bulunmaktadır. Bunlar arasında her yıl Surre alayı ile Kâbe'ye gönderilen 46 kilo ağırlığında som altından yapılmış ve binlerce pırlanta ile süslü iki şamdan dikkati çeker.

Binlerce zümrüt, yakut ve inci ile bezenmiş Nadirşah tahtı, 86 kırat değerinde elmas ve 49 pırlanta ile süslü Kaşıkçı elması, kabzasında üç iri zümrüt bulunan Topkapı hançeri, ceviz üzerine altınla kaplı ve 1 475 elmas, 1 210 yakut, 520 zümrütle bezenmiş Altın beşik, altın kaplamalı ve 954 topazla süslü Tören tahtı ya da Bayram tahtı bu bölümün en seçkin örneklerindendir. Hazine bölümünü zenginleştiren bu yapıtların önemli bir kesimi Selim l’in (Yavuz) İran seferinden dönüşünde ganimet olarak getirilmişti. Tayyarzade Ata Bey'in Tarih-ı Ata (Ata tarihi) adlı yapıtında, Selim l'in getirdiği bu hâzinelerle Enderun ve Harem hâzinelerinin dolduğu, Selim Tin buyruğuyla bunların onun adıyla mühürlendiği yazılıdır. Günümüzde de Hazine bölümünün kapıları törenle açılıp kapanmakta, müzenin özel mührüyle mühürlerımektedir.

Müdüriyet yapısının solundaki Padişah portreleri bölümünde Osman i'den başlayarak tüm padişahların portreleri sergilenmektedir Bu tabloların kimileri dönemlerinde, bir bölümüyse belgelerdeki tanımlara göre sonradan yapılmıştır. Bu salonun alt katında geçici sergiler düzenlenmektedir. Padişah portrelerinin yanındaki Saatler bölümünde XVII.-XIX. yy.'lardan çeşitli osmanlı saatleri sergilenmektedir. Değişik formları ve teknik özellikleri ile ilgi çeken bu saatlerin bir bölümü ustalarının imzasını taşımaktadır. Sergilenen saatler arasında XIX. yy.'dan iskelet saatler, altın üzerine mine işlemeli, değerli taşlarla süslü cep saatleri, duvar saatleri ve biblo saatler vardır.

Müzenin en önemli bölümlerinden biri Kutsal emanetler'in (Emanat-ı mukaddese) bulunduğu Hasoda ya da Hırkai saadet dairesidir. Bu bölümde Hz. Muhammet ve dört halife ile ilgili kutsal eşyalar sergilenmektedir (Hz. Muhammet’in yayı, halife Osman ve Ömer, Ebubekir ve Ali' nin kılıçları, Osman'ın ceylan derisi üzerine yazılmış Kuran'ı, som altından Haceri- esvet mahfazası vd.). Hasoda içinde ayrı bir odada altın bir sandıkta, yedi kat deri içinde Hz. Muhammet'in hırkası korunmaktadır. Selim I (Yavuz) döneminde getirilen Kutsal emanetler arasında ayrı bir odada sergilenen Hz. Muhammet'in bir mektubu, mührü, kılıçları da yer alır.

Ağalar camisi Osmanlı döneminden kalan değerli elyazmalarına ayrılmıştır (yaklaşık 24 500 elyazması). Bunlar çeşitli dönemlerden minyatürleri ve ünlü osmanlı
hattatlarının yazılarını içermektedir Tüm bu elyazmaları Yeni kitaplık adı altında bilimsel araştırma yapanlara açık bulunmaktadır.

Kubbealtı yanındaki iç hazine günümüzde müzenin silah bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde VII.-XX. yy.'lar arasında kullanılmış arap, İran, memluk ve özellikle türk silahlarından zengin bir koleksiyon sergilenmektedir. (Bayezit II, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıçları, türk, İran, kafkas miğferleri, Mahmut II döneminden tüfekler, sedef ve mercan kakmalı tabancalar, İran, türk alemleri, tuğları, XVIII. yy.'dan çakmaklı türk tüfekleri, çeşitli avrupa kılıçları, japon zırhı ve kılıcı vd.).

Sarayın Has ahır bölümü saltanat arabalarına ayrılmıştır. OsmanlI dönemindeki büyük yangınlar yüzünden altın, gümüş ve değerli taşlarla süslü saltanat arabalarından günümüze ulaşan çok az örnek bulunmaktadır Sergilenenler XVIII. yy. sonu ve XIX. yy.'dan kalanlardır (Abdülhamit ll'nin saltanat arabası, Pertevniyal Sultan'ın arabası, eyerler, gemler, kamçılar, üzengiler vb. koşum takımları).

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
18 Ekim 2016       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Top Kapı Sarayında Bulunan Kutsal Emanetler Listesi


  • Muhammed Peygamber'in kabir toprağı
  • Hırka-i Saâdet'in saklı olduğu altın sandık
  • Muhammed Peygamber'in ayak izi
  • Muhammed Peygamber'in sakalı
  • Muhammed Peygamber'in Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin bir parçası (Dendan-ı Saadet)
  • Hırka-i Saâdet
  • Muhammed Peygamber'in mührü (Mühr-ü Saadet)
  • Muhammed Peygamber'in sandaletleri (Nal-ı Saadet)
  • Muhammed Peygamber'in oku ve yayı
  • Muhammed Peygamber'in kılıçları
  • Muhammed Peygamber'in kılıcının kabzası
  • Muhammed Peygamber'in yalancı peygambere gönderdiği mektup (Name-i Saadet)
  • Mescid-i Nebevi'nin maketi
  • Sancak-ı Şerif
  • Sahabe-i Kiram'ın kılıçları
  • Kâbe'nin anahtarı ve kilitleri
  • Kâbe'nin altın su oluğu
  • Hacerü'l-Esved muhafazası
  • Kâbe'nin kapılarından biri
  • Muhammed Peygamber'in kızı olan Fatıma'nın seccadesi, hırkası ve gömleği
  • Mescid-i Aksa'nın maketi
  • Davud Peygamber'in Kılıcı
  • Yusuf Peygamber'in cübbesi
  • Musa Peygamber'in asası
  • İbrahim Peygamber'in tenceresi

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
8 Ocak 2017 / ThinkerBeLL Turizm
18 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış