Arama

Dünya Kentleri: Torino

Güncelleme: 20 Aralık 2012 Gösterim: 3.829 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Torino
MsXLabs.org & Temel Britannica
İtalya'nın önemli bir sanayi kenti olan Torino mimarlık açısından da çok zengindir. Burada, Vittorio Veneto Alanı ve kentin içinden geçen Po Irmağı görülüyor.
Sponsorlu Bağlantılar
sitotorino
Torino, İtalya'nın kuzey-batısında bulunan bir kentidir. Şehirde gelişmiş bir sanayi vardır. Fiat Group ve Mitsubishi Colt CZC'nin üretildiği Mitsubishi İtalya fabrikası bu şehirde bulunmaktadır.
1.5 milyonluk şehir, 2006 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır.
Torino adı Keltcede "dağlar" anlamına gelen Tau sözcüğünden gelmektedir. İtalyanca'da Torino sözcüğü "küçük Boga" olarak tercüme edilebildiği için, şehrin flamasında boğa resmi bulunur. Bölgeye Roma devrinden önce bir Kelt-Roman kabilesi olan Taurini'ler yerleşmişlerdir.
Torino, İtalya'nın kuzeyinde, Po Irmağı kıyısında önemli bir sanayi ve ulaşım merkezi­dir. Tarım açısından çok verimli bir bölgede yer alır. İtalya'dan Fransa'ya ve Avrupa'nın batısına uzanan başlıca demiryolu hattı Tori-no'dan geçer.
Torino'daki fabrikaların gereksinim duydu­ğu elektrik Alpler'den kuzeye uzanan hızlı akışlı ırmaklardaki barajlardan sağlanır. Tori­no'daki fabrikalarda dokuma, giysi, metal eşya, lastik, kâğıt ve cam üretilir. Torino, İtalya'da otomotiv sanayisinin merkezi olu­şundan ötürü de önemlidir. Ülkenin toplam otomobil üretiminin beşte dördü Torino'daki fabrikalardan sağlanır.
Torino, arkad adı verilen, üzeri kemerlerle örtülü alışveriş merkezleriyle çevrelenmiş gösterişli alanlarıyla ünlüdür. Ayrıca dinsel yapılar ve saraylar açısından da zengin bir kenttir. Madama Sarayı, Krallık Sarayı, kır­mızı tuğlalardan yapılmış Carignano Sarayı ve eskiden Cizvit okulu olan Bilim Akademisi Torino'daki önemli yapılar arasındadır. San Giovanni Battista (Vaftizci Yahya) Katedrali'ndeki Santa Sindone (Kutsal Kefen) Şapeli'nde Hz. İsa'nın kefeni olduğuna inanılan bir keten bez bulunur. Torino'daki yükseköğre­tim kurumlarının en eskisi 15. yüzyıl başların­da kurulan Torino Üniversitesi'dir.
Torino'da kurulduğu bilinen en eski yerleş­menin bir bölümü İÖ 218'de Kartacalı Hannibal'in saldırısında yıkıldı. Augustus Caesar'ın hükümdarlığı sırasında (İÖ 63-İS 14) yeniden kurulan kent, ancak Savoia Düklüğü'nün başkenti olduğu 1563'ten sonra tam anlamıyla gelişebildi. Sonraki yüzyıllarda Avrupa'nın en önemli kentlerinden biri durumuna gelen Torino 1720'de Sardinya Krallığı'nın başkenti oldu. 19. yüzyılın ortalarında, İtalyan devletle­rinin kralları birleşik İtalya konusunu görüş­mek için Torino'da bir araya geldiler. 1861-65 arasında Torino birleşik İtalya Krallığı'nın ilk başkentiydi.
Torino önemli bir sanayi ve ulaşım merkezi olduğundan II. Dünya Savaşı sırasında (1939-45) Müttefikler'in hava kuvvetlerince yoğun biçimde bombalandı. Kentin uğradığı yıkım 1960'larda önemli ölçüde giderildi. Torino' nun nüfusu İtalya'nın güneyinden gelen göç­menlerle büyük ölçüde artmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Aralık 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TORİNO
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kuzey İtalya'da, Piemonte'nin merkezi olan kent. Doire Ripaire ve Po ırmakları kavşağında kurulmuş olan Torino, her şeyden önce, Alpleri aşan kara ve demiryolu tünelleriyle Akdeniz kıyısına inen ve üzerinde yoğun bir trafik bulunan yolların en önemli düğüm yeridir. Öte yandan İtalya'nın başlıca endüstri ve ticaret merkezlerinden biridir. Şu endüstriler kurulmuştur: Demir-çelik, otomobil (Fiat-Lancia, ulusal üretimin % 86'sını sağlar), uçak, makine, hassas araçlar, çeşitli elektrik motorları ve araçları, kimya (yapma dokuma ipliği, plastik, gübre), ilâç, her tür dokumalar, besin maddeleri, matbaacılık. Nüfusu 1.012.180'dir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular