Arama

Dünya Kentleri: Badahşan

Güncelleme: 15 Ocak 2010 Gösterim: 1.156 Cevap: 0
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Ocak 2010       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Badahşan Afganistan'ın kuzeydoğusunda yer alan bir vilayet
Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehridir. 44 059 km² yüzölçümündeki vilayetin nüfusu 715.000'dir.Badahşan Afganistan'ın 35 vilayetinden biridir,29 bölgeye ayrılır.Hindukuş DağlarıCeyhun arasındadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Coğrafya

Badahşan öncelikle Tacikistan sınırının kuzey ve doğu sınırlarında yer alır.Toplam yüzölçümü 44 059 km²'dir,Hindukuş Dağları ve Pamir Dağları sırasındadır. Badahşan eski İpek Yolu'nda mola verilmek için kullanılan ticari bölgeydi ve Taliban burayı kuşatmıştır,yollar ve altyapı tesisleri yeniden inşa edilmiştir.Muhtemelen mineral zenginliğinden dolayı ilgi görmüştür.
Tarihi

Badahşan'ın adı Sasaniler tarafından verilmiş ve badaxš adından türemiştir. Badahşan TalibanBurhanuddin Rabbani,Badahşanlı'dır.Taliban eyaletin tesislerini operasyonda kullanmıştır. Bugünkü eyalet valisi Munshi Abdul Majid'dir.Önceden ise Sayed Amin Tareq'tı. tarafından işgal edilmiştir.
Ekonomi

Ağırlılıklı olarak mineral yataklarına dayanır,Badahşan dünyanın fakir bölgelerindendir,Afyonhaşhaş yetiştirilmesi eyaletin gerçek gelir kaynağıdır ve anne ölüm oranlarının dünyada en fazla olduğu yerdir,sağlık altyapısında eksiklikler vardır,ulaşılamaz yerlerdendir ve eyalette kışlar çok sert geçer. Eski zamanlardan beri,dünyanın tek Lapis lazuli kaynağının olduğu yerdir.Buradaki madenciliğin odak noktası Lapis lazuli'dir.Northern Alliance topluluğuna,öncesinde de anti-Sovyet Mücahitlerine gelir getirmiştir.Yeni jeolojik araştırmalar,bazı yerlerde yakut ve zümrüt olduğunu göstermektedir.Bu mineraller bölgenin zenginliklerindendir.




Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular