Arama

Dünya Kentleri: Esztergom

Güncelleme: 12 Eylül 2011 Gösterim: 1.284 Cevap: 0
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
12 Eylül 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Esztergom



250px Komaromesztergom esztergom


Kuzey Macaristan'da başkenti Budapeşte'nin 50 km kuzeybatısında Komárom-Esztergom bölgesinde yer alan bir kenttir.
Tuna Nehrinin sağ sahilinde bulunup sol sahilindeki Slovakya'nin Štúrovo kentiniyle Macaristan-Slovakya sınırını oluşturmaktadır.
10. yüzyıldan 13. yüzyılın ortasına kadar, Kral IV. Béla döneminde payitahtın önce Visegrád'a daha sonra Buda'ya taşınmasına kadar olan sürede Macaristan'ın başkentiydi.
Esztergom'da hâlen Macaristan'daki Roma Katolik Kilisesi'nin prímás'ının tahtı bulunmaktadır.
Karpat Dağları'ndan inen Gran Nehri'nin Tuna'ya karıştığı noktanın karşısında yer alan kent ile kalesi çevreye hâkim durumdadır. Estergon en eski devirlerden beri Yukarı Tuna Havzası'ndaki konumu nedeniyle bir kilit noktası oldu. 10.-12. yüzyılda Macar Arpad Hanedanı döneminde büyük önem kazandı ve devlet merkezi hâline geldi. Cengiz Han'ın orduları gelinceye kadar Macar Krallığı'nın başkenti ve Katolik Kilisesi'nin merkeziydi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Mohaç Zaferi'nden sonra Macar tahtına geçirilen Zapolyai Janos'u tanımayan Habsburg Hanedanı, Estergon'u ele geçirdi. l543'te Osmanlıların eline geçen kaleyi, l595'te Avusturyalılar aldı. l605'te yeniden Osmanlılar tarafından fethedildi ve 1683 yılında Avusturyalıların eline geçinceye kadar, Osmanlılar ile Avusturyalılar arasındaki pek çok savaşa sahne oldu.






Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
11 Kasım 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular