Arama

Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi

Güncelleme: 16 Ağustos 2013 Gösterim: 3.365 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Anadolu`dan ilk mektuplar: Kayseri Arkeoloji Müzesi spacer spacer
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Kayseri Arkeoloji Müzesi, Hititler'den bu yana bir çok medeniyete evsahipliği yapan Kayseri'nin ilk çağlarına ışık tutmaktadır. Özellikle Asur kolonilerinden olan Kaniş-Karum yerleşkesinde bulunan başta yazılı tabletler olmak üzere binlerce eser ile Roma ve Bizans dönemine ait bir çok eser Kayseri tarihi ve kültürünün zenginliğini ortaya koymaktadır.

spacer
Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi
spacer

Cumhuriyetin ilanından sonraki müzecilik çalışmaları sırasında 1928 yılında eserler toplanmaya başlanmış ve Kayseri İdadisi’nde depolanmıştır. Dönemin maarif vekili İç Anadolu gezisi sırasında Kayseri’ye de uğramış, burada vali, maarif müdürü ile birlikte müze kurulmasını kararlaştırmışlardır. Bir Selçuklu eseri olan Hunat Hatun Medresesi'nin onarımı yapıldıktan sonra, Kayseri Lisesi’nde korunan eserler medreseye taşınmıştır.

Hunat Hatun Medresesi 1 Mart 1930 tarihinde resmen müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1937 yılına kadar “Depo Müze” olarak faaliyette bulunan medrese, H. H. Von der Osten tarafından müzedeki eserlerin kronolojik tasnif ve düzenlemesi yapıldıktan sonra 1938 yılında ziyarete açılmıştır.

spacer
Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi

spacer
Kayseri yöresindeki eserlerin yoğunluğu ve Kültepe kazıları sonucunda bulunan eserler Hunat Hatun Medresesi’nin yeterli olmadığını göstermiş, bunun üzerine Gültepe Parkı yakınında eski hastane binasına ait arsa kamulaştırılmıştır. Yüksek Mimar İhsan Kıygın’ın planını çizdiği yeni müzenin yapımına 1965 yılında başlanmış ve eserlerin buraya taşınması ile 26 Haziran 1969’da müze yeni binasında ziyarete açılmıştır.

Teşhir Alanları
Bugün hala faaliyette bulunan ve tamamı arkeolojik olan eserler, iki salon ve bahçede teşhir edilmektedir. Birinci salonun girişinde Kalkolitik (M.Ö. 5500-3000) ve Eski Tunç Devrine ait (M.Ö. 3000-2000) Polikrom ve Monokrom Seramikler ile Su Mermeri (Alabastron) İdoller ve Ana Tanrıça heykellerine yer verilmiştir.

spacer
Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi


spacer
Büyük Salon
Büyük salonda Kültepe Örenyeri’nde (Kaniş/Tepe ve Karum/Aşağı Şehir) 1948 yılından beri yapılan düzenli kazılarda açığa çıkartılan Asur Ticaret Kolonileri devrine ait (M.Ö. 1950-1750) eserler tipolojik olarak sergilenmektedir. Bunlar arasında çivi yazılı tabletler,boyalı ve boyasız, pişmiş topraktan yapılmış, yuvarlak, yonca ve gaga ağızlı testiler, vazolar, meyvelikler, silindir ve damga mühürler, hayvan biçimli içki, kapları (ryton), madeni eşyalar ve kalıplar ile İmamkulu Hitit kaya kabartması mulajı önemli bir yer tutar. Kültepe’de bulunarak Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen kap kacaklarda çömlekçi çarkının kullanıldığı değişik formlarda kapların yapılmış oldukları gözlemlenmiştir. Özellikle gaga, yuvarlak ve yonca ağızlı testiler, meyve kapları, rythonlar, tek ve çift kulplu vazolar burada sergilenmiştir.

spacer
Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi


spacer
Bunların yanı sıra müzenin büyük salonunda Asur Ticaret Kolonilerinin eserleri ile M.Ö. 2000 yıllarına tarihlenen Hitit eserleri bir araya getirilmiştir. Kültepe, Kululu ve diğer merkezlerden getirilmiş Geç-Hitit devrine (M.Ö. 1200-700) ait heykellere, kabartmalara ve hiyeroğlif stellere yer verilmiştir. Çeşitli madenlerden yapılmış objeler, silahlar, damgalar ve silindir mühürler de onları tamamlamıştır. Küçük buluntulardan ayrı bir bölümde ise, Geç Hitit Devri’ne ait taştan yapılmış Kululu kral heykeli, sfenks başı, yazıtlar ve aslan kabartmaları da dikkati çekmektedir.

Koridor
İkinci salona geçişi sağlayan koridorda Kültepe’ den çıkartılan Frig Devri (M.Ö. 750-300) boyalı ve boyasız keramikleri görülebilmektedir.

spacer
Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi


spacer
İkinci Salon
Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin ikinci salonunda Kayseri çevresinden toplanmış, Helenistik (M.Ö. 330-30), Roma (M.Ö. 30-M.S. 395) ve Bizans (395-1071) dönemlerine ait eserler yine kronolojik bir düzen içerisinde sergilenmektedir. Bunlar arasında kıymetli madenlerden yapılmış ziynet eşyalarını, cam, şişe ve kolyeleri, mermer heykel ve heykel parçalarını, bronz figürinleri ile Herakles lahidini sayabiliriz. Ayrıca kadın, erkek heykelleri, sunaklar Kayseri çevresindeki Erkilet, Yılanlıdağ, Beştepe tümülüslerinden getirilmiş mezar buluntuları ile süs eşyaları da dikkati çekmektedir.

spacer
Türkiye'deki Müzeler - Kayseri Arkeoloji Müzesi


spacer
Bahçe
Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde ise Hellenistik, Roma ve Bizans Çağına ait, mermer heykeller, mezar stelleri, pişmiş toprak iri erzak küpleri ile Tümülüs Mezar örnekleri sergilenmektedir.

Kayseri’den 68 km uzaklıktaki Kaletepe’de bulunmuş Kululu eserleri, İmamkulu Kaya Kabartmasının müzedeki Hitit Çağı eserleri arasında ayrı bir yeri vardır. Çeşitli dönemlere tarihlenen altın, gümüş, bronz ve bakırdan yapılmış sikkeler müzenin nümizmatik bölümünü oluşturmaktadır.

Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin yanı başında yapılan Kültür Sitesi’nin temel hafriyatı sırasında 1991’de mermer bir Herakles lahdi çıkmıştır. Bu lahit de müzedeki belli başlı eserlerden biridir.

Kayseri Arkeoloji Müzesi, pazartesi günleri dışında her gün 08.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Kaynak: kayseriden.biz


Benzer Konular

29 Haziran 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular