Arama

Hanlıklar - Uz Hanlığı

Güncelleme: 8 Mart 2010 Gösterim: 2.208 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uz Hanlığı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Uz Hanlığı, bir Türk Hanlığıdır (11. yüzyıl).

Uzlar ilk yurtları Hazar Denizi çevresi olan Oğuz topluluklarıdır. Bu adı İranlılar koymuştur. 11. yüzyılda batıya doğru ilerlediler ve Doğu Avrupa'yı yağmaladılar. Balkanlarda PeçeneklerleBizans ordusunda paralı asker olarak savaştılar. Macaristan 'a yerleşerek Hıristiyanlığı benimsediler. Bu bölgede yaşayan Gagavuzlar özelliklerini yitirmemiş Uz topluluklarıdır. savaştılar.
Göktürklere bağlı olan bu Türk boylarının bir kısmı, Oğuz-Yabgu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Moğol istilasından önce 1000 yıllarında batıya göç ederek Karadeniz'in kuzeyine yerleştiler. Kıpçakların baskısıyla Balkanlar'a gittiler. Bizanslılar tarafından Uz olarak adlandırılan bu Türk boyları, Makedonya, Selanik civarında hanlık seviyesinde komuşlanmışlardır. Salgın hastalıklar ve şiddetli soğuklar nedeniyle ağır kayıplar vermişlerdir. Bir kısmı Macaristana giderek Macarlara karışmışlardır. Bir kısmı bugünkü Dobruca yöresine yerleşti ve bugünkü “Gagavuz Türkleri”ni teşkil etti. Bir kısmı Makedonya’ya yerleşti. Büyük bir kısmı da Bizans ordusuna alındı. Birkısmı da tampon maksatlı Anadolu’ya yerleştirildi.
Malazgirt Savaşı sırasında saf değiştirdiler ve Selçuklu için savaştılar.

Türk tarihine katkıları

  • Balkanlara göç eden son Türk göç dalgasının içerisindedirler.
  • Hıristiyan olmalarına rağmen Türklüklerini kaybetmemişlerdir.
  • Anadolu'nun Türkleşmesinde büyük rol oynadılar.
  • Bugün Türkiye'de Uz'lar UZ ve UZŞEN soyismi ile Türk ve müslüman olarak ve devlete her Türk evladı gibi katkıda bulunarak ikamet etmektedirler.


Benzer Konular

18 Haziran 2012 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
28 Haziran 2008 / The Unique Türk ve İslam Dünyası
8 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
8 Mart 2010 / Misafir Türk ve İslam Dünyası