Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Ceyhan Nehri

Güncelleme: 21 Temmuz 2016 Gösterim: 15.131 Cevap: 4
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
25 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Ceyhan Nehri

Sponsorlu Bağlantılar
Elbistan’ın 3 km Güneydoğusunda, Pınarbaşı’ndan doğan ve Elbistan’ın ortasından geçen Ceyhan Irmağı şehrin can damarıdır. Akdeniz Bölgesi'nin büyük akarsularındandır ve uzunluğu 509 km’dir. Çukurova’da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz’de İskenderun Körfezi'ne dökülür. Başlıca kolları; Söğütlü, Hurman, Göksun, Mağara Gözü, fırnız, tekir, körsulu ve Aksu çaylarıdır. Ceyhan nehri Kahramanmaraş İl sınırları içerisinde genellikle derin vadilerden geçmektedir. Bu vadilerin bir çoğu maalesef baraj suları altında kalmıştır. Menzelet Baraj gölünün bitiş noktasından itibaren başlayan Kısık Vadisi (Kanyonu)hala doğal yapısındadır. Ceyhan vadisi barajlar için son derece elverişli olması nedeniyle üzerinde bir çok baraj kurulmuştur. Nehir üzerine Menzelet, Aslantaş, Sır ve Berke Hidroelektrik Santralleri yer almaktadır. Ayrıca Ceyhan tarım sulaması yönünden büyük bir kaynaktır.
Orta Asya'da bulunan Seyhun ve Ceyhun olan nehir isimleri Orta Asya'dan göçen Türkler tarafından Çukurova'ya geldiklerinde, Ceyhan ve Seyhan olarak konulmuştur. Roma döneminde ise şimdiki Ceyhan ilçesinin bulunduğu yerdeki Roma'ya ait kentin ve nehrin ortak adı ise Pyramus'tur.


kandil 02


d8


1224876945hdrk

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
27 Nisan 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Ceyhan Nehri

Akdeniz'e dökülen ikinci önemli akarsu. Ceyhan, doğu Toroslarda Nurhak Dağı'ndan çıkan Söğütlü Irmağı ile Tahtalı Dağları'ndan inen Hurma Irmağı'nın Elbistan'ın hemen doğusunda birleşmesinden oluşur. Yukarı ve orta çığırları genellikle dağlar arasında kalır; dar, derin boğazlar içinde akar. Osmaniye'nin kuzeyinde ovaya iner. Geniş ve kalın alüvyon ovasında birçok menderesler çizerek akar. Ceyhan ilçesinden sonra Misis tepelerinin batı etekleri önünde akarak, bir boğazla Yumurtalık limanına karışır. Uzunluğu 509 km. olan Ceyhan'ın başlıca kolları Göksun ve Aksu'dur.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
20 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Ceyhan Nehri



Ceyhan Nehri Akdeniz Bölgesi’nin büyük akarsularındandır. Uzunluğu 509 km’dir. Elbistan yakınlarından doğar. Çukurova’da geniş bir delta oluşturarak İskenderun Körfezi’ne dökülür. Başlıca kolları Hurman, Göksun, Söğütlü ve Aksu Çaylarıdır. Ceyhan Nehri Kasım ve Aralık aylarında sonbahar yağmurlarının etkisiyle geçici olarak kabarır. Bu aylardaki debisi 50 m3/sn’den 380 m3/sn’ye yükselir. Ocak ayında azaldıktan sonra Şubat ayında tekrar yükselir. İlkbahar mevsiminde yağmur halindeki yağışlar ve karların erimesiyle tekrar kabarır. Mayıs ayından itibaren azalmaya başlar. Nehir üzerine Aslantaş, Menzelet, Sır ve Berke Hidroelektrik Santralları kurulmuştur.

Ceyhan vadisi Maraş ovasının batı ucunda genişler. Bu noktada Engizek Dağı’nın güneydoğu yamaçlarından doğan Aksu’yu alır. Bundan sonra Ceyhan yeniden dağlar arasına girer, güney-batı doğrultusunda derin bir vadi içinde akar. Nihayet Arpalı mevkii yakınında Adana Ovası’na varır. Bir dirsekle kuzeybatıya bükülür, burada soldan gelen Bahçe (Bulanık) Suyu’nu alır. Ceyhan’ın ovadaki çığırı önce kuzeydeki tepelerin eteğini yakından boylar. Sonra güneye dönerek Ceyhun şehri yanından geçer. Daha sonra Misis’ten geçip, Misis tepelerinin batı etekleri boyunca güneye doğru akar. Karataş Burnu’na varmadan önce birdenbire doğuya döner, Karataş’la Yumurtalık arasında İskenderun Körfezi’ne dökülür.

Türkiye'nin en önemli akarsularından birisidir. Çukurova'nın iki ana hayat kaynağından birisidir.(diğeri Seyhan Nehri'dir.) Uzunluğu 509 km.dir. Elbistan'ın 3 km Güneydoğusunda, Pınarbaşı Mevkii'nden doğan ve Elbistan'ın ortasından geçen Ceyhan Irmağı şehrin can damarıdır. Akdeniz Bölgesi'nin en büyük akarsularındandır. Çukurova'da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz'de İskenderun Körfezi'ne dökülür. Başlıca kolları; Söğütlü, Hurman, Göksun, Mağara Gözü, Fırnız, Tekir, Körsulu ve Aksu çaylarıdır. Ceyhan Nehri Kahramanmaraş İl sınırları içerisinde genellikle derin vadilerden geçmektedir. Bu vadilerin birçoğu maalesef baraj suları altında kalmıştır. Menzelet Baraj gölünün bitiş noktasından itibaren başlayan Kısık Vadisi (Kanyonu) hala doğal yapısındadır. Ceyhan vadisi barajlar için son derece elverişli olması nedeniyle üzerinde birçok baraj kurulmuştur. Nehir üzerinde kaynağından denize doğru sırasıyla Sarsap, Kandil, Sarıgüzel, Hacınınoğlu, Menzelet, Kılavuzlu, Sır (Kahramanmaraş), Berke, Aslantaş (Osmaniye), Oşkan ve Berkman hidroelektrik santralleri yer almaktadır. Ayrıca Ceyhan tarım sulaması yönünden büyük bir kaynaktır.

Orta Asya'da bulunan Seyhun ve Ceyhun olan nehir isimleri Orta Asya'dan göçen Türkler tarafından Çukurova'ya geldiklerinde, Ceyhan ve Seyhan olarak konulmuştur. Roma döneminde ise şimdiki Ceyhan ilçesinin bulunduğu yerdeki Roma'ya ait kentin ve nehrin ortak adı ise Pyramus'tur.

-derlemedir-
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
20 Temmuz 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Ceyhan Nehri
Ad:  61940909.jpg
Gösterim: 2702
Boyut:  130.8 KB
Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
21 Temmuz 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Ceyhan Nehri
Ad:  ceyhan nehri.jpg
Gösterim: 1523
Boyut:  105.2 KB

Benzer Konular

30 Temmuz 2011 / BARIŞ Türkiye Coğrafyası
5 Ekim 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
26 Ocak 2011 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
21 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
19 Temmuz 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası