Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Göksu (Kilikya)

Güncelleme: 21 Temmuz 2016 Gösterim: 6.569 Cevap: 8
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Göksu (Kilikya)

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Göksu Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden akan ve Akdenize dökülen bir nehirdir. Göksu nehri 260 km uzunluğundadır. Aşağı yukarı aynı uzunlukta iki kolu vardır, kuzey kolu Gökçay güney kolu ise Gökdere'dir, ikisinin kaynağıda Toros Dağları'ndaki Geyik Dağları'ndan çıkar. Geyik Dağları Antalya-Gündoğmuş ve Konya-Hadım arasındadır ve Alanya'nın 50 km kuzeyinde bulunur. Bu iki kol Karaman-Ermenek'i geçtikten sonra Mut'un güneyinde birleşerek Göksu adını alır ve daha sonra Taşucu ile Silifke arasında Akdeniz'e dökülür.


Akgöl'ü ve Paradeniz'i içine alan Göksu deltasında, 300'den fazla kuş türü yaşar. Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağası Caretta caretta ve mavi yengeç (Callinenectes sapidus) yumurtalarını bu bölgeye bırakır. Bu iki türünde dünya üzerindeki yumurtlama alanları çok az kalmıştır. Göksu Nehri bu ve diğer özel doğa yapısı nedeniyle çevre bakanlığınca koruma altına alınmıştır.


Ayrıca Göksu Nehri'nde Mut'un güneyinden başlayarak 90 km'lik bir bölümünde su sporları yapılır.Genellikle yavaş akışlı bir nehir olması nedeniyle raftinge (akarsu veya nehir botu sporu) yeni başlayanların deneyim kazanmaları için son derece uygundur.
İmparator Frederick Barbarossa Üçüncü Haçlı Seferi sırasında 1190 yılında Göksu'da (o zamanki adıyla Saleph) boğulmuştur.

051 GC3B6ksu072006 resize

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Göksu
Sponsorlu Bağlantılar

Akdeniz Bölgesi'nde ırmak.

Taşeli Yarımadası'nı kuzeybatı-güneydoğu yönünde keserek Silifke'nin doğusunda geniş bir delta üzerinde Akdeniz'e dökülür. Akdeniz kıyılarından İç Anadolu'ya ulaşan başlıca devlet yollarından biri, büyük kısmında Göksu Vadisi'ni izler ve Sertavul Geçidi'nden sonra İç Anadolu'ya girer. Kaynağı olan Kartal Dağı'yla ağzı arası 308 km. uzunluktadır. Anadolu'da aynı adı taşıyan birçok ırmak vardır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

sade - avatarı
sade
VIP hazan
23 Kasım 2012       Mesaj #3
sade - avatarı
VIP hazan
gallery image doga resimleri akarsu resimleri mVNzPt5


sade - avatarı
sade
VIP hazan
23 Kasım 2012       Mesaj #4
sade - avatarı
VIP hazan
gallery image doga resimleri akarsu resimleri zJk11iL


sade - avatarı
sade
VIP hazan
23 Kasım 2012       Mesaj #5
sade - avatarı
VIP hazan
gallery image doga resimleri akarsu resimleri eD14ksQ


sade - avatarı
sade
VIP hazan
23 Kasım 2012       Mesaj #6
sade - avatarı
VIP hazan
gallery image doga resimleri akarsu resimleri NaJ77X6


sade - avatarı
sade
VIP hazan
23 Kasım 2012       Mesaj #7
sade - avatarı
VIP hazan
gallery image doga resimleri akarsu resimleri i3k5hDX


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
21 Temmuz 2016       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Göksu (Kilikya)


Göksu Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden akan ve Akdenize dökülen bir nehirdir. Göksu nehri 260 km uzunluğundadır. Aşağı yukarı aynı uzunlukta iki kolu vardır, kuzey kolu Gökçay güney kolu ise Gökdere'dir, ikisinin kaynağıda Toros Dağları'ndaki Geyik Dağları'ndan çıkar. Geyik Dağları Antalya-Gündoğmuş ve Konya-Hadım arasındadır ve Alanya'nın 50 km kuzeyinde bulunur. Bu iki kol Karaman-Ermenek'i geçtikten sonra Mut'un güneyinde birleşerek Göksu adını alır ve daha sonra Taşucu ile Silifke

Silifke Doğusunda Erdemli Batısında Gülnar ve Mut ilçeleri ;kuzeyinde Karaman ili; güneyinde Akdeniz ile çevrili Mersin iline bağlı ilçe. Toros Dağlarının eteğinde, Göksu Irmağının iki yakasında kurulmuş bulunan Silifke; Güneydoğu Anadolu, Doğu ve Batı Akdeniz ile İç ve Batı Anadolu'yu birbirine bağlayan Devlet Karayolu ağının kavşak noktasında olup , İl merkezi Mersin’e 80 Km.Tümünü oku (yeni pencerede açılır)
arasında Akdeniz'e dökülür. Akgöl'ü ve Paradeniz'i içine alan Göksu deltasında, 300'den fazla kuş türü yaşar. Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağası Caretta caretta ve mavi yengeç (Callinenectes sapidus) yumurtalarını bu bölgeye bırakır. Bu iki türünde dünya üzerindeki yumurtlama alanları çok az kalmıştır. Göksu Nehri bu ve diğer özel doğa yapısı nedeniyle çevre bakanlığınca koruma altına alınmıştır. Ayrıca Göksu Nehri'nde Mut'un güneyinden başlayarak 90 km'lik bir bölümünde su sporları yapılır. Genellikle yavaş akışlı bir nehir olması nedeniyle raftinge (akarsu veya nehir botu sporu) yeni başlayanların deneyim kazanmaları için son derece uygundur. İmparator Frederick Barbarossa Üçüncü Haçlı Seferi sırasında 1190 yılında Göksu'da (o zamanki adıyla Saleph) boğulmuştur. }


Göksu nehri hangi denize dökülür


Akdeniz'de de dağlar kıyıdan itibaren yükseldiği için akarsular genellikle fazla uzun değildir. Bölgedeki uzun akarsular, kaynaklarım iç bölgelerden alarak Toroslar’ı dikine yarar ve Akdeniz'e ulaşır. Bölgenin batısındaki akarsuların uzunlukları fazla olmadığı gibi bu akarsuların, yazın suları oldukça azalır. Fethiye Körfezi'nin iki tarafında deni*ze dökülen Dalaman ve Eşen çayları böyledir. Antalya Körfezi'ne dökülen Aksu ve Köprü suyu, kaynaklarını Göller Yöresi'nden aldıkları için daha uzundur. Bölgenin başlıca akarsuları doğudakilerdirve Akdeniz'e dökülen akarsular şu şekildedir:Manavgat Irmağı, Batı Toroslardan doğan kolların birleşmesiyle oluşur ve birçok karstik kaynakla da beslenir. Dar ve dik yamaçlı kanyonlardan akarak, Manavgat yakı*nında ünlü çavlarımı oluşturur ve alüvyal bir kıyı ovasında denize dökülür.
Göksu, biri Göksu, diğeri Ermenek Çayı olmak üzere iki koldan oluşur. Taşeli Pla*tosu'nu derin vadilerle parçalayan bu akarsu, Silifke yakınındaki deltasında denize dö*külür. Silifke Ovası olarak da bilinen deltasında iki lagün bulunmaktadır.

Seyhan nehrinin en uzun ve en Önemli kolu, Zamantı çayıdır. Bu çay, Tahtalı dağ*larından doğan Göksu ile birleşerek Çukurova'ya iner. Seyhan, eskiden yağışlı dö*nemlerde taşkınlarla çevreye zarar veriyordu. Üzerinde kurulan Seyhan Barajı ile sula*rı kontrol altına alınmıştır. Ayrıca aşağı çığırında, Çukurova'yı taşkınlardan korumak için setler yapılmış, sulama kanalları açılmıştır.
Ceyhan'ın kaynağını, Elbistan havzasındaki sulan toplayan Göksün ve Söğütlü çayları oluşturur. Ceyhan Ovası'na girmeden Önce Toroslardaki derin vadilerde akar. Aksu ırmağını aldıktan bir süre sonra Çukurova'ya inerek İskenderun Körfezlerinde de*nize dökülür. Havzası daha küçük olduğu hâlde, debisi Seyhan'dan daha yüksektir. Sık sık taşkınlara neden olan Ceyhan üzerinde, Menzelet ve Aslantaş barajları yapılmıştır.
Asi,kaynağını Lübnan Dağlarından alır. Yukarı çığırının büyük bir kısmı Suriye sı*nırlan içinde kalan bu ırmak, Samandağ ilçesinin güneyinde bir delta oluşturarak deni*ze dökülür. Asi nehrinin havzasının üçte biri, Türkiye sınırlan içindedir.

-derlemedir-
Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
21 Temmuz 2016       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
Gök Su

Ad:  göksu.jpg
Gösterim: 4705
Boyut:  259.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
14 Kasım 2016 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
25 Ağustos 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
7 Eylül 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası