Arama

Türkiye'nin Gölleri - Eğirdir Gölü

Güncelleme: 13 Temmuz 2011 Gösterim: 4.128 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Eğirdir Gölü

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırları içinde yer almakta ve Göller Bölgesinin en büyük doğal zenginliklerinin başında gelmektedir. Kuzey – güney uzanımlı büyük bir çöküntü alanının kuzey sınırında oluşmuş tektonik bir göl olan eğirdir Gölü, 482 Km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölüdür. Deniz seviyesinden yaklaşık 917 metre yükseklikte bulunan göl, ortalama 14 metre derinliğe sahip olup en derin noktası 16,5 metre cıvarındadır. Kuzey – güney uzunluğu 50 km olan gölün, doğu – batı genişliği 3 – 15 kilometre arasında değişmektedir. Gölün kuzey tarafına doğru hoyran boğazıyla ayrılan ve daha küçük bir alanı kaplayan bölümüne Hoyran Gölü, güneyde kalan büyük bölüme ise Eğirdir Gölü denilmektedir. Genelde camgöbeği renginde olan göl; bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında yedi renkli olarak anılmaktadır.
Zengin balıkçılık ve kerevit potansiyelinin yanı sıra, sulama ve enerji üretimi bakımından da büyük önem taşıyan gölden, çevredeki tarım alanlarının sulanmasında yararlanıldığı gibi, ortalama 25 km uzunluğundaki bir kanalla bağlandığı ve Eğirdir'in güneyinde küçük bir göl olan Kovada Gölü nü de beslemekte ve dolayısıyla Kovada l ve ll hidroelektrik santrallerinin su ihtiyacı da bu gölden karşılanmaktadır. Ayrıca, 1994 yılı sonlarında tamamlanan tesislerle Isparta’nın içme suyu ihtiyacının bir bölümü de Eğirdir Gölü’nden sağlanmaktadır.
Gölde; Eğirdir’e bir karayoluyla bağlanmış bulunan iki küçük adacık bulunmaktadır. Birincisi Can Ada, ikincisi ise Yeşilada’dır.
Canada; Eğirdir ile Yeşilada arasında yer alan ve 7 dönümlük bir alana sahip olan küçük bir adacıktır. Yerleşim alanı olmayıp, çadır ve karavan turizmi ile piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Atatürk ün Eğirdir'i ziyareti sırasında Canada, 1 Şubat 1933 tarihli Belediye encümeni kararıyla kendisine hediye edilmiş, daha sonra Atatürk ün mirasçılarına, onlardan da Eğirdir Belediyesine geçmiştir.
Yeşilada : Eğirdir'in en güzel turizm bölgesi olan adada, doğa güzelliklerinin yanında Aya Stefanos Kilisesi gibi tarihi zenginliklerde bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlere hizmet veren balık lokantaları ve ev pansiyonculuğu gelişmiştir.

800px LakeEgirdir

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Temmuz 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Eğirdir Gölü

images?qtbnANd9GcS6FLk3xSb9dG2Tyy0oSaxBBIz91yAExNKYAOmjkjyZrpEkQhaHVw

Batı Toroslar'ın iki kolunun meydana getirdiği açı içinde, Göller Yöresi'nde, Türkiye'nin dördüncü büyük doğal gölü. Akkeçili-Keltepe Boğazı'nda daralarak iki havzaya bölünür. Kuzeyde kalan bölümüne "Hoyran" adı verilir. Az derindir (en çok 16.5 m), suları tatlıdır. Alanı 468 km2, denizden yüksekliği 916 metredir. Fazla sularını, yüzeyden güneyindeki Kovada (ya da Kovara) Gölü'ne gönderir. Karstik bir bölgede bulunan Kovada Gölü'nün yeraltı suları yoluyla Akdeniz'le bağlantısı vardır. Balık bakımından oldukça zengindir. Son yıllarda çokça çıkarılan "kanepe" (böcek) yurtdışına da satılan ve çok aranan bir tatlı su ürünüdür.

Benzer Konular

10 Ağustos 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
16 Kasım 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
15 Ekim 2013 / bi quan Türkiye Coğrafyası
28 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
27 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular