Arama

İç Anadolu Bölgesi İklim Özellikleri

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 141.331 Cevap: 2
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
25 Nisan 2006       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi

İç Anadolu Bölgesinin İklim ve Bitki Örtüsü


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bölge daglarla çevrili oldugu için yazlari sicak ve kurak, kislari soguk ve kar yagislidir. Don olaylari çok görülür. En az yagis alan bölgedir. Ortalama yagis 400 mm’dir. Bunun en önemli sebebi bölgenin daglarla çevrili olmasidir. Dogal bitki örtüsü bozkirdir. Bölgede özellikle dogudaki daglik alanlarda ormanlara da rastlanir. Orman bakimindan % 9 ile 5. siradadir. Akarsu boylarinda kavakçilikta yapilir.

İklim ve Bitki Örtüsü


Bölgenin çevresi yüksek daglarla çevrili oldugundan, denizlerin nemli iliman havasi bölgeye sokulamaz.
Bu nedenle bölgede, yazlari sicak ve kurak, kislari soguk ve kar yagisli karasal iklim hakimdir. Bölgede, doguya dogru gidildikçe yüksekligin artmasina bagli olarak karasallik derecesi artar ve kis sicakliklari çok düsük degerlere ulasir.
Iç Anadolu, ülkemizin en az yagis alan bölgesidir. Ortalama yagis 400 mm civarindadir. Bölge, en fazla yagisi ilkbahar aylarinda saganak halinde alir. En kurak mevsim yazdir. Yazlarin kurak olmasi ve yaz kurakliginin erken baslamasi sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar. Bölgenin ve ülkemizin en az yagisli yeri Tuz Gölü çevresidir(320 mm) .
Yagislarin azligi bölgenin deniz etkisine kapali olmasindan kaynaklanmaktadir. Denizden gelen nemli hava kütlesi, nemini, daglarin denize bakan yamaçlarinda yagis halinde birakir. Iç Anadolu Bölgesi'ne dogru eserken artik kurudur.
Bölgede görülen yagislar konveksiyonel ve cephesel kökenlidir. Kirkikindi adi da verilen konveksiyonel yagislar Ilkbaharda yaygindir.
iç Anadolu Bölgesi'nde hakim bitki örtüsü, ilkbahar yagislariyla yeseren yaz kurakliginin baslamasiyla sararip kuruyan ot topluluklarindan olusan bozkirlardir. Bölgede yagisin fazla oldugu alanlarda meselere, daha yükseklerde ise igne yaprakli ormanlara rastlanir.
Iç Anadolu Bölgesi'ndeki ormanlar tarih boyunca tahrip edilmistir. Bunun sonucu olarak bölge, genis alan kaplayan bozkirlar arasinda, yer yer orman agaci topluluklarinin bulundugu antropojen step sahasi haline gelmistir. Bölge Türkiye ormanlarinin %7 sine sahiptir ve bölgeler arasinda 6. sirada yer alir.
Iç Anadolu Bölgesi ülkemiz ormanlarinin %7 sini kaplayarak bölgeler arasinda 6. sirada yer alir.

BAKINIZ
İç Anadolu Bölgesi
Türkiye'nin İklimi ve Bitki Örtüsü

Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:22
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

İç Anadolu Bölgesi İklim Özellikleri


İç Anadolu Bölgesi kara ikliminin etkisi altındadır. Doğusunda dağlık ve yüksek Doğu Anadolu Bölgesi'nin yer alması; güney, batı ve kuzey kesimlerini kuşatan dağlık alanların denizle olan etkileşimi kesmesi bölgede kara ikliminin egemen olmasına yol açar. Yazların sıcak ve kurak geçtiği bölgede kışlar oldukça soğuk ve kar yağışlıdır. Doğu Anadolu Böl-gesi'ne komşu olan Yukarı Kızılırmak bölü­mü bölgede kışların en soğuk olduğu kesim­dir. Bazı kışlar Sivas'ta hava sıcaklığının —34°C'ye kadar düştüğü saptanmıştır. Bölge­nin öteki kesimlerinde kar yağışlı günlerin sayısı yılda ortalama 10 gün, yerin karla örtülü olduğu günlerin sayısı 20-30 günken.
Sponsorlu Bağlantılar
bu süre Sivas'ta iki aya kadar ulaşır. Bölge­nin ve Türkiye'nin en az yağış alan kesimi Konya bölümüdür. İç Anadolu Bölgesi'ndeki başlıca kentler, iç kesimlere oranla daha çok yağış alan ve su kaynaklan daha çok olan dağ etekleri boyunca yer alır. Doğuya doğru gidildikçe en yağışlı mevsim kıştan ilkbahara kayar.

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen perlina; 23 Kasım 2016 14:06
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
2 Haziran 2010       Mesaj #3
Breath - avatarı
Ziyaretçi
İç Anadolu Bölgesi İklimi

Bölgenin çevresi yüksek dağlarla çevrili olduğundan, denizlerin nemli ılıman havası bölgeye sokulamaz. Bu nedenle bölgede, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklim hakimdir. Bölgede, doğuya doğru gidildikçe yüksekliğin artmasına bağlı olarak karasallık derecesi artar ve kış sıcaklıkları çok düşük değerlere ulaşır. İç Anadolu, ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Ortalama yağış 400 mm civarındadır. Bölge, en fazla yağışı ilkbahar aylarında sağanak halinde alır. En kurak mevsim yazdır. Yazların kurak olması ve yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar. Bölgenin ve ülkemizin en az yağışlı yeri Tuz Gölü çevresidir(320 mm).

Yağışların azlığı bölgenin deniz etkisine kapalı olmasından kaynaklanmaktadır. Denizden gelen nemli hava kütlesi, nemini, dağların denize bakan yamaçlarında yağış halinde bırakır. İç Anadolu Bölgesi'ne doğru eserken artık kurudur.

Bölgede görülen yağışlar konveksiyonel ve cephesel kökenlidir. Kırkikindi adı da verilen konveksiyonel yağışlar İlkbaharda yaygındır.

İklimin Etkileri
  • Yaz mevsiminde yağış azlığı ve sıcaklık fazlalığı kuraklığı arttırır.
  • Kuraklık tahıl tarımında nadas uygulamasını zorunlu hale getirir.
  • Kuraklık orman yetişmesini önlediğinden bitki örtüsünü daha çok stepler oluşturur.
  • Kış ve ilkbahar yağışları, yaz mevsiminin sıcaklık ve kuraklığı tahıl tarımını özellikle buğday ekilişini yaygınlaştırmıştır .
  • Sağnak halindeki yağışlar, sellenmelere yol açmakta ve tarıma zarar vermektedir.
  • Yağışların azlığı tarımda verim düşüklüğüne, verim düşüklüğü ise ovaların az nüfuslanmasına yol açmıştır.
  • İlkbahar sıcaklığının yetersizliği pamuk gibi yüksek sıcaklık isteyen bitkilerin yetişmesini önlemiştir.
  • İlkbaharda bazen kar yağışı ve oluşan düşük sıcaklık erken çiçek açan meyve özellikle kaysı ağaçlarında verim düşüklüğün yol açmaktadır.

Benzer Konular

26 Kasım 2013 / Misafir Türkiye Coğrafyası
1 Mart 2012 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
16 Kasım 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası