Arama

Türkiye'nin Dağları - Cudi Dağı

Güncelleme: 10 Mayıs 2011 Gösterim: 3.127 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cudi Dağı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Cudi Dağı, Güneydoğu Anadolu'da, Şırnak ve Silopi ilçe merkezleri arasında yer alan 2.114 m'lik yüksekliğe sahip dağ.

İslam'da Cudi Dağı

İslamî inanışlara göre, Tufan'dan sonra Nuh'un Gemisi bu dağın üzerine oturmuştur. Sözü geçen geminin Ağrı'da bulunduğu konusunda söylentiler vardır. Austen Henry Layard ve L. King, bu dağın dolaylarında çivi yazısıyla hazırlanmış Asur yazıtlarına rastladılar.
Kuran-ı Kerim'de geminin Cudi dağına oturduğu söylenmektedir. Hud Sûresi'nde "Ey yeryüzü! Yut suyunu. Ey gök! Tut suyunu" denildi. Su çekildi, iş bitirildi. Gemi de Cûdî'ye oturdu ve "Zalimler topluluğu Allah'ın rahmetinden uzak olsun!" denildi. şeklinde anlatılır.
Kur'an tefsirlerinde Cudi'nin Musul'a yakın bir yerde olduğundan bahsedilir. Bahsedilen dağ, bugün Cizre sınırları içinde bulunan dağ, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin Şırnak ili sınırları içine düşmektedir. Şırnak ismi, "Şehr-i Nuh" anlamında çok eski bir isimdir. Cudi Dağı'nın eteğinde ismi "seksenler" anlamına gelen Heştan Köyü bulunmaktadır. Heştan köyünün Nuh tarafından kurulduğuna inanılır, ve köyün ismi Nuh'un Gemisi'nde bulunduğuna inanılan seksen kişiye atfen böyle anılmaktadır.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Cudi Dağı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde,Şırnak'la Silopi arasında dağ. En yüksek yeri 2.114 m'dir.Bazı tarihî kalıntılara rastlanan dağ, efsanelere konu olmuştur (Nuh'un gemisinin tufandan sonra burada karaya oturduğuna inanılır).

Benzer Konular

12 Mayıs 2009 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
9 Haziran 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
29 Temmuz 2011 / Misafir Taslak Konular
17 Ekim 2015 / _Yağmur_ Taslak Konular