Arama

Türkiye'nin Dağları - Cilo Dağı

Güncelleme: 19 Temmuz 2015 Gösterim: 6.834 Cevap: 4
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Cilo Dağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Hakkari bölümünde dağ kütlesidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Günümüzde Türkiye'de buzulların en çok geliştiği bölge olan (Türkiye'nin en uzun buzulu Uludoruk buzulunun uzunluğu 4 km'dir.) Buzul Dağı (Eski Cilo Dağları), Türkiye'nin ikinci yüksek doruğu olan Uludoruk'u (4135 m) taşır.

Yaklaşık 30 km boyunca uzanır. Güneydoğu Toroslar'ın Türkiye sınırları içindeki en doğu uzantısı olan Hakkari dağlarına bağlıdır.

Son düzenleyen Kral_Aslan; 21 Nisan 2009 11:05
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
450px KackarDagi fromNorth hory

Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Türkiye'nin güneydoğusunda Hakkâri ili sınırları içinde, Buzuldağı da denilen dağ kütlesi. Üzerinde bulunan Reşko Doruğu Türkiye'nin üçüncü yüksek tepesidir (4.168 m.). Batıda Amanos Dağları'ndan başlayan; Malatya, Ergani ve Bitlis dağları boyunca uzanıp Hakkâri dağlarına yönelen Güneydoğu Toros sıradağlarının dış yayının bir bölümünü ve doğudaki ucunu oluşturur. Dağın yüksek oluşu ve iklim koşulları küçük çapta buzlaşmaya yol açmıştır.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ULUDORUK ya da REŞKO

Türkiye'nin Dağları - Cilo Dağı

Hakkâri yöresi dağların en yüksek doruğu. İl merkezinin güneydoğusunda, Büyük Zap Vadisi ile Gevar Ovası arasında yükselen Cilo kitlesi üzerindedir.
  • Yüksekliği 4.135 m.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2015       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cilo Dağı Türkiye’nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye’nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Cilo Dağı 4135 metrelik rakımıyla Türkiye’nin ikinci yüksek doruğudur. Cilo Dağı’nın önemli yüksek zirveleri arasında Uludoruk (Reşko-4135m), Suppa Durek (Erinç-4060m), Köşedireği Dağı (3700m), Kisara Dağı (3500m), Maunseli Sivrisi (3850m), Gelyona tepesi (3650m) yer alır.
Güneydoğu Toroslar üzerindeki buzulları üç buzul bölgesinde toplamak mümkündür. Bunlar, Cilo (Buzul) Dağları, Sat (İkikaya) Dağları ve Kavuşşahap Dağları üzerindeki buzullardır. Cilo (Buzul) Dağları üzerindeki buzullar kabaca kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda sıralanmış olan beş ayrı buzuldan oluşur. Bunlar, Erinç (Suppa Durek) Buzulu, Mia Hvara Buzulları (Batı, Orta, Doğu Buzulları) ve İzbırak (Uludoruk-Gelyaşın) Buzullarıdır.
Suppa Durek (Erinç) Buzulu’nun 1930’lu yılların sonlarında 2600 metrelere kadar alçaldığı belirtilmesine karşın geçen süre içinde buzulda meydana gelen kütle kaybı nedeni ile buzulun alt sınırının 3400 metrelere çekilerek gerilediği ölçülmüştür. Suppa Durek Buzulu’nun hemen doğusunda, bir hat oluşturacak şekilde bulunan Mia Hvara (Cennet-Cehemmen) Vadisi buzullarındaki gelişme de Erinç Buzulundaki gelişmeye benzerlik göstermektedir. 1930’lu yılların sonlarında Mia Hvara buzulunun alt sınırının 2550 metrelerde olduğu ifade edilmektedir.

Yer Şekilleri
3500 metreden geçen daimi kar sınırı üstündeki kısmı, geniş alanda şiddetli bir buzullaşmaya sahne olmuştur. Bu buzullaşmanın etkisiyle 10 km uzunlukta tekne vadiler, buzulların indiği 2000 metre civarlarında moren setleri, tekne vadilerin tabanlarında çizik hörgüç kayalar, vadilerin yukarı kısmında buz yataklarına rastlanmaktadır. Buzulların terk ettiği sirk tabanları şimdi göllerle kaplıdır.

Dağcılık Tarihi
Uludoruk zirvesinde ilk tırmanış, 1931 senesinde "Ludwig Sperlich" ve arkadaşı "Ludwig Krenek" tarafından gerçekleştirilmiştir. Bundan sonra düzenlenen ikinci etkinlik ise, 1937 yılında 8 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında Berlin Üniversitesi doçentlerinden Hans Bobek başkanlığında, 5 kişilik Alman dağcı ekip tarafından gerçekleştirilmiştir.
🌘 🚀

Benzer Konular

12 Mayıs 2009 / bi quan Türkiye Coğrafyası
5 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
5 Temmuz 2012 / probLem girL Taslak Konular
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular